Στα βαθιά και δύσκολα η προεργασία της Γενεύης

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε επιστρέφει σήμερα στην Κύπρο, όπου θα έχει επαφές στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη που θα επανασυγκληθεί στις 28 Ιουνίου.
 
Ο κ. Έιντε θα έχει στις τέσσερις το απόγευμα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ αύριο στις 10:15 συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 
Στο μεταξύ, στη διάσκεψη της Γενεύης παρέπεμψε χθες ο Εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Stephane Dujarric, όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσιεύματα για πιθανή μείωση των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο.
 
Συγκεκριμένα, κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Dujarric αν τα Ηνωμένα Έθνη ή το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε έχουν να κάνουν κάποια σχόλια σχετικά με αναφορές ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι η Τουρκία συμφώνησε να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων της στην Κύπρο κατά 80%.
 
Ο κ. Dujarric δεν σχολίασε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η Διάσκεψη της Γενεύης πλησιάζει και ο κ. Έιντε θα ετοιμάσει ένα έγγραφο. Το έγγραφο, είπε, θα πρέπει να είναι έτοιμο πριν από τη Διάσκεψη και σε αυτό το σημείο θα συζητηθούν αυτά τα θέματα.
 
Σημειώνεται πως στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε συνέχεια των επαφών που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κίνα.
 
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κομοτηνή.
 
Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, το προσφυγικό, τα ευρωτουρκικά και φυσικά το Κυπριακό, ενόψει και της νέας μετάβασης στη Γενεύη.
 
Την ίδια ώρα πάντως, τρεις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά καταγράφηκαν χθες το μεσημέρι στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο, όπως γνωστοποιήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).
 
Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι οπλισμένων τουρκικών μαχητικών εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 15:14 και, 13 λεπτά αργότερα, πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νησίδα Μαύρα (μεταξύ Αμοργού και Καλύμνου) στα 25.000 πόδια και εξήλθε από το FIR Αθηνών στις 16:05.
 
Ταυτόχρονα, τετράδα τουρκικών αεροσκαφών σε σχηματισμό πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νησίδα Kίναρος (μεταξύ Αμοργού και Καλύμνου) στα 27.000 πόδια και λίγο αργότερα πάνω από τη νησίδα Σόφρανα, δυτικά και βορειοδυτικά της Καρπάθου, επίσης στα 27.000 πόδια. Τα αεροσκάφη εξήλθαν του εναέριου χώρου στις 16:09.
 
 

Δειτε Επισης

Το μητρώο της ΕΔΕΚ, ο στόχος της ενότητας και ο γρίφος της επιστροφής
Κυνηγά την αδυναμία των αρμοδίων ο Πρόεδρος-Η παρέμβαση, ο σάλος και πολιτική συντήρηση του φιάσκου
Υπέβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ ο Παύλος Αναστασίου
Σ. Στεφάνου: Αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας η αντιφασιστική νίκη
Άλλα αντ' άλλων από Τατάρ για την καταδίκη στις Ουγγαρέζες για σφετερισμό-Κάνει λόγο για «υποκριτική πολιτική»
Ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στο επίκεντρο της συνάντησης Τασούλα και Ένωσης Προσφύγων
Κατηγορεί τον Τατάρ ότι δεν έκανε τίποτα και ισχυρίζεται πως η Ε/κ πλευρά πλησιάζει στη χαλαρή ομοσπονδία ο Ερχιουρμάν
Δίνει διευκρινίσεις για το καθεστώς των μελών η ΕΔΕΚ-Δέχεται αιτήματα η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων
Αντικρούει τους ισχυρισμούς εκπροσώπου της Τουρκίας για δύο κράτη ο Χατζηράφτης-«Κυριαρχία KΔ σε όλο το νησί»
Πρόταση νόμου για πιστωτικές συμβάσεις και προστασία των οφειλετών κατέθεσε η Ατταλίδου