Πατριάρχης Κιλικίας Αράμ: Κύπρος και Αρμενία αναζητούν δικαιοσύνη

Κύπρος και Αρμενία αναζητούν δικαιοσύνη μέσα από νέες προσπάθειες που καταβάλλουν για δικαίωση των αγώνων τους, δήλωσε την Τετάρτη ο Ανώτατος Πατριάρχης Κιλικίας Αράμ.
 
Ο Πατριάρχης Αράμ μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στον Λίβανο.
 
Κατά τη συνάντηση, αναφέρεται, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας, αλλά και μεταξύ Κύπρου και αρμενικής διασποράς στον Λίβανο και αλλού, διαχρονικά». «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε το έργο του Πατριάρχη Κιλικίας και τις προσπάθειές του για ενότητα ανάμεσα στον χριστιανικό κόσμο, αλλά και για τη συμβολή του στον διαθρησκευτικό διάλογο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη βοήθεια που προσφέρει ο Πατριάρχης προς τους Σύριους πρόσφυγες», προστίθεται.
 
 
Αναφέρθηκε ακόμη στις συνέπειες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, επισημαίνοντας τις επίμονες και ειλικρινείς προσπάθειες της πλευράς μας για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον ίδιο η αρμενική θρησκευτική ομάδα στην Κύπρο που αποτελεί μέρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας έχει και αυτή βιώσει την τραγωδία της εισβολής και του ξεριζωμού από τις πατρογονικές της εστίες στο βόρειο τμήμα του νησιού.
 
Από την πλευρά του, αναφέρεται, «ο Πατριάρχης Αράμ είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα δύο κράτη, Κύπρος και Αρμενία, αλλά και οι αντίστοιχες Εκκλησίες τους διατηρούν πολύ στενούς δεσμούς, σημειώνοντας ότι η ενισχυμένη συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο και την Αρμενία συνεχίζει να ενδυναμώνεται μέσα από τα κοινά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, αλλά και τις ανθρώπινες αξίες». «Τόνισε ότι Κύπρος και Αρμενία έχουν κοινό στόχο, αυτόν της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παραβιάζονται στις χώρες αυτές από την Τουρκία», προστίθεται. Για τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο Πατριάρχης είπε ότι «πρόκειται για το πρώτο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στον 20ο αιώνα».
 
Για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αναφέρθηκε στην καταστροφή της πολιτιστικής και της θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι Κύπρος και Αρμενία αναζητούν δικαιοσύνη μέσα από νέες προσπάθειες που καταβάλλουν για δικαίωση των αγώνων τους.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε επίσης στον χώρο του Πατριαρχείου, το Μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Νεότουρκους.  
 

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις