Έδωσαν λάθος πληροφορίες οι κυπριακές αρχές για το ευρωπαϊκό ένταλμα έκδοσης του Θεοφάνη Λώλου

Αίτημα για διακοπή της διαδικασίας εναντίον του Θεοφάνη Λώλου και της εταιρείας Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (κατηγορούμενοι 13 και 14) υπέβαλε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο κατηγορούμενων, Κρις Τριανταφυλλίδης, υποδεικνύοντας πως η διαδικασία εναντίον των πελατών του έχει μολυνθεί και δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα έκδοσης που εξέδωσε το ελληνικό δικαστήριο πάσχει καθώς οι κυπριακές αρχές έδωσαν άλλη πληροφόρηση από αυτή που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο σε σχέση με τον τόπο διάπραξης των αδικημάτων.
 
Συγκεκριμένα εξήγησε ότι αν το ελληνικό δικαστήριο γνώριζε ότι το κατ’ ισχυρισμό αδίκημα που περιγράφεται στην κατηγορία 88 διαπράχθηκε σε Κύπρο και Ελλάδα, τότε με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν θα προχωρούσε στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος αλλά και πως το ίδιο ισχύει και για την κατηγορία 89 όπου δεν αναφέρεται ο τόπος διάπραξης του αδικήματος. Υπενθύμισε μάλιστα την απόσυρση της κατηγορίας 90 εις βάρος των πελατών του καθώς το αδίκημα το οποίο σχετιζόταν με αυτή δεν περιλαμβανόταν στα αδικήματα για τα οποία εκδόθηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα έκδοσης από την ελληνική δικαιοσύνη.
 
Κατά τη σημερινή ακρόαση και ενώ ήταν προγραμματισμένο να επανακατηγορηθούν οι κατηγορούμενοι 13 και 14 μετά τη σχετική τροποποίηση στις κατηγορίες που τους αφορούν και να αντεξεταστεί ο μάρτυρας κατηγορίας Κωνσταντίνος Κοτζάμπασης από τον Κρις Τριανταφυλλίδη, ο τελευταίος υπέβαλε το προαναφερθέν αίτημα με αποτέλεσμα να ανατραπεί εκ νέου ο προγραμματισμός.
 
Υποστηρίζοντας το αίτημα των πελατών του ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι η διαδικασία σε ό,τι αφορά τους πελάτες του πάσχει εν τη γενέσει της, από την έκδοση δηλαδή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από την ελληνική δικαιοσύνη μετά από σχετικό αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Υπενθυμίζοντας τους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε η διαδικασίας σε σχέση με την κατηγορία 90 ο κ. Τριανταφυλλίδης υποστήριξε πως δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία εναντίον των κατηγορούμενων 13 και 14 ούτε σε σχέση με τις κατηγορίες 88 και 89.
 
Αναφέρθηκε στο Πλαίσιο 584 του 2002 που διέπει την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος έκδοσης αλλά και στην ελληνική νομοθεσία καθώς ζητήθηκε η έκδοση από την Ελλάδα στην Κύπρο των κατηγορούμενων 13 και 14 και εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του ελληνικού δικαίου με βάση το Πλαίσιο.
 
Σε σχέση με το πλαίσιο 584 του 2002, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε μεταξύ άλλων ότι προνοεί πως θα πρέπει να τεθούν ενώπιον του δικαστηρίου της χώρας που εξετάζει το αίτημα έκδοσης, αρκετές και επαρκείς έτσι ώστε να μπορέσει να εξετάσει ενδελεχώς το αίτημα έκδοσης. Είπε επίσης ότι το πλαίσιο προνοεί πως όταν ο νόμος του κράτους από το οποίο ζητείται η έκδοση θεωρεί υποχρεωτική τη μη έκδοση για το λόγο του τόπου στον οποίο διαπράχθηκε το κατ’ ισχυρισμό αδίκημα, τότε δεν μπορεί να εγκριθεί το αίτημα για έκδοση.
 
Κληθείς από τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου Λεωνίδα Καλογήρου να διευκρινίσει κατά πόσο αυτό που ζητά από το Δικαστήριο είναι να αποφασίσει αν θα έπρεπε υπό τις σημερινές περιστάσεις το ελληνικό κράτος να μην εκδώσει τους δύο κατηγορούμενους, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι αυτό που εισηγείται είναι ότι αν το ελληνικό δικαστήριο ήξερε ότι ο τόπος διάπραξης του κατ’ ισχυρισμό αδικήματος ήταν η Κύπρος και η Ελλάδα (και όχι μόνο η Κύπρος όπως τέθηκε αρχικά ενώπιον του) δεν θα προχωρούσε στην έκδοση των κατηγορούμενων 13 και 14. Είναι υποχρεωτική η μη έκδοση, δεν εξαρτάται από την κρίση του ελληνικού δικαστηρίου.
 
«Με βάση τον ελληνικό νόμο όταν το αδίκημα έχει γίνει και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, τότε δεν μπορεί να εκδοθεί από την ελληνική δικαιοσύνη ευρωπαϊκό ένταλμα» είπε και πρόσθεσε ότι «του ελληνικού δικαστηρίου του είπαν ότι το αδίκημα έγινε μόνο στην Κύπρο».
 
«Δεν θα ήταν ενώπιον του Δικαστηρίου να δικάζονταν. Δεν θα κρίνετε εσείς την ορθότητα ή μη του τι αποφάσισε το ελληνικό δικαστήριο. Θα κρίνετε απλώς τι είπε το ελληνικό δικαστήριο με τα δεδομένα που είχε ενώπιον του στη βάση του Πλαισίου αλλά και του νόμου που εφάρμοσε» σημείωσε.
 
«Πάσχει το ένταλμα και από τη στιγμή που πάσχει το ένταλμα είναι μολυσμένη ολόκληρη η διαδικασία και δεν μπορεί να προχωρήσει η δίκη των δύο αυτών κατηγορούμενων», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως από τη στιγμή που στο κατηγορητήριο, στην κατηγορία 88 αναφέρεται ως τόπος εκτέλεσης του αδικήματος η Κύπρος και η Ελλάδα, στη δε κατηγορία 89 αφαιρέθηκε ως τόπος εκτέλεσης η Κυπριακή Δημοκρατία, με βάση το ελληνικό δίκαιο αποτελεί υποχρέωση για το ελληνικό δικαστήριο να μην προχωρήσει σε έκδοση.
 
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής Νίνος Κέκκος είπε ότι δεν γνώριζε ότι θα εγερθεί ένα τέτοιο θέμα και ζήτησε ως εκ τούτου από το Δικαστήριο χρόνο για να τοποθετηθεί σε σχέση με την αρμοδιότητα του Κακουργιοδικείου να αποφασίσει για ένα τέτοιο αίτημα.
 
Σημείωσε ωστόσο σε ό,τι αφορά την κατηγορία 89, είπε ότι στο νέο κείμενο μετά την τροποποίηση της εν λόγω κατηγορίας δεν χρησιμοποιείται η λέξη Δημοκρατία, υποδεικνύοντας πως η ποινική δικονομία (άρθρο 39 Ζ) προβλέπει πως δεν είναι αναγκαίο να χρησιμοποιείται λεπτομέρεια αναφοράς σχετικά με έγγραφα, γεγονότα, πράγματα, πρόσωπα, τόπους, χρόνο ή οποιοδήποτε άλλο θέμα που αφορά το κατηγορητήριο, μεγαλύτερη από αυτή που είναι εύλογα επαρκής για το σκοπό παροχής ειδοποίησης στον κατηγορούμενο γι’ αυτά. «Στην κατηγορία 89 λέμε ότι παρουσίασαν οι κατηγορούμενοι έκθεση στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο προφανώς βρίσκεται στη Λευκωσία στην Κύπρο. Παρά το ότι δεν υπάρχει αναφορά στη Δημοκρατία είναι ξεκάθαρο που έγινε το αδίκημα. Είναι στη Δημοκρατία και άρα το θέμα είναι ανύπαρκτο» είπε.
 
Μετά και τη σημερινή εξέλιξη το Δικαστήριο αποφάσισε όπως επανέλθει αύριο Τρίτη 13 Ιουνίου αποκλειστικά για την εξέταση του αιτήματος των κατηγορούμενων 13 και 14. Η υπόθεση σε ό,τι αφορά όλους τους κατηγορούμενους θα συνεχιστεί την Τετάρτη 14 Ιουνίου.
 
Επίσης για σκοπούς προγραμματισμού για τις θερινές διακοπές το Δικαστήριο ενημέρωσε ότι έχει προγραμματίσει δικάσιμους για τις ημερομηνίες 26/6, 5/7, 25/7, 26/7, 31/7, 1/8, 2/8.
 
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Ευτύχιος Μαληκίδης (πρώην Διευθυντής ΣΑΠΑ), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD αλλά και πως έχουν ήδη καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση ο Σάββας Βέργας, 18μηνη φυλάκιση με αναστολή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και 10μηνη φυλάκιση με αναστολή οι Χρίστος Πέτρου και Imad Baqle.
 

Δειτε Επισης

Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνα της Κομισιόν για Facebook και Instagram για τον έλεγχο δημοσιεύσεων ενόψει ευρωεκλογών
Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του 89χρονος
Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τι συμβαίνει με τις κόκκινες βαλίτσες στα αεροπλάνα-Το TikTok που έγινε viral δίνει την εξήγηση
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος
Τατάρ: Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν ως «τρίτο πραξικόπημα» και εμπόδιο στη λύση