Μηνάς Χατζημηνάς, ο πατέρας της Παιδιατρικής (1920-2012)
08:36 - 10 Ιουνίου 2017
Καταγόμενος από τον Άγιο Αμβρόσιο της επαρχίας Κερύνειας και με ιατρικές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μηνάς Χατζημηνάς αναλαμβάνει το 1960 τη διεύθυνση του Παιδιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Με τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναβαθμίζει το Παιδιατρικό Τμήμα και ταυτόχρονα καλύπτει τις ανάγκες του Επαρχιακού Νοσοκομείου Κερύνειας.
Αναλαμβάνει ταυτόχρονα τη παρακολούθηση των παιδιών του Αναρρωτήριου του Ερυθρού Σταυρού στο χωριό Καράκουμι που βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Κερύνειας.
Το 1969 ο γιατρός Χατζημηνάς ιδρύει την Παιδιατρική Εταιρία Κύπρου και εκλέγεται ο πρόεδρος της.
Ανήσυχος και δημιουργικός χαρακτήρας ο γιατρός Χατζημηνάς αντιλαμβάνεται ότι η μάστιγα της θαλασσαιμίας ή άλλοιώς μεσογειακής αναιμίας η οποία θέριζε τα παιδιά του νησιού έπρεπε να αναχαιτιστεί.
Το 1971 πρωτοστάτησε στην δημιουργία του Κυπριακού Κέντρου Θαλασσαιμίας στην Λευκωσία.
Οι γονείς των παιδιών με θαλασσαιμία οι οποίοι αντιμετώπιζαν σοβαρά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα δεν επαναπαύτηκαν ποτέ. Στις 14 Μαίου 1973 συγκεντρώθηκαν στο Α Δημοτικό Σχολείο Παλλουριώτισσας και ίδρυσαν τον Σύνδεσμο Γονέων και Παίδων Μεσογειακής Αναιμίας. Στόχος τους ήταν η θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθένειας και η ριζική εξάλειψη της.
Τότε «η συμπαράσταση του επιστημονικού κόσμου ήταν σπάνια» αναφέρει με νόημα ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος στην ιστοσελίδα του το 2015.
Το Μάρτιο του 1974 οι δραστηριότητες τους άρχισαν να οργανώνονται πάνω σε παγκύπρια βάση ιδρύοντας τον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο ο οποίος έκτοτε συνέδεσε την δράση του με την αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας.
Η ίδρυση του Συνδέσμου συνέπεσε με την υιοθέτηση κυβερνητικού προγράμματος εφαρμογής της προγεννητικής εξέτασης.
Η τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974 ήεθε όμως να αναστείλει και να αναβάλει τις προσπάθειες του Συνδέσμου.
Οι αγώνες τους επανήρχησαν αργότερα με διαβήματα και εκδηλώσεις ώστε η κυβέρνηση να πάρει μέτρα.
Ο γιατρός Χατζημηνάς συμπαραστέκεται και το 1981 εγκαινιάζεται το νεόδμητο κτήριο του Κέντρου Μεσογειακής Αναιμίας στην Ακρόπολη της Λευκωσίας δίπλα στον χώρο όπου θα κτιζόταν αργότερα το 1984 το Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ.
Ο γιατρός Χατζημηνάς δεν επαναπαύεται . Το 1984 οργανώνει και ηγείται της εκστρατείας για σωστή ενημέρωση και διαφώτιση του πληθυσμού σχετικά με την νόσο της θαλασσαιμίας.
Ταξιδεύει στην ύπαιθρο, συνομιλεί στα καφενεία των χωριών με τους αγρότες και εργάτες επισκέπτεται τα βράδια μετά την εργασία τους τους απλούς ανθρώπους για να τους εξηγήσει με την γλώσσα που θα καταλάβουν την προγεννητική πρόληψη της ασθένειας.
Η θετική θέση της Εκκλησίας και ιδιαίτερα του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Α με την καθιέρωση του προγαμιαίου πιστοποιητικού για την πρόληψη της Μεσογειακής Αναιμίας συνέβαλε τα μέγιστα στην εκστρατεία του ώστε «κανένα παιδί να μην γεννιέται στην Κύπρο με την Μεσογειακή Αναιμία»
Πρωτοπόρος και πάντα ανήσυχος ο γιατρός Χατζημηνάς ασχολήθηκε την δεκαετία του 1980 με την οργάνωση προγράμματος εμβολιασμού των παιδιών της Κύπρου κατά της ηπατίτιδας Β. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Φιλοτελικής Εταιρίας Κύπρου καθώς και μέλος της Κυπριακής Νομισματικής Εταιρίας και της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας.
Το 2004 βραβεύτηκε με το Αριστείου Γραμμάτων Τεχνών και Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο.
Τον γιατρό Χατζημηνά τίμησαν επίσης για την προσφορά του προς τα παιδιά της Κύπρου, η Παιδιατρική Εταιρία και οι Ιατρικοόι Συλλόγοι Λευκωσίας – Κερύνειας και Λεμεσού ενώ το 2005 σε ηλικία 85 ετών έκδοσε το βιβλίο « Κύπρος και Θαλασσαιμία»
Ο Μηνάς Χατζημηνάς πέθανε το 2012 σε ηλικία 92 ετών αφήνοντας αξιόλογο έργο ώστε να δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό του ως «πατέρας της Παιδιατρικής» στην Κύπρο