Δάσωση περιοχών σε κοινότητες της Λεμεσού

Τη συγκατάθεση του για δάσωση περιοχών στις κοινότητες Αρακαπά, Πελενδρίου και Αψιού της επαρχίας Λεμεσού έδωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος.
 
Πρόκειται για τρεις ξεχωριστές αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τους κυρίους Παπαδημήτρη Παναγιώτου για τον Αρακαπά και Χριστόδουλο Αποστολίδη για την Αψιού καθώς επίσης το Κοινοτικό Συμβούλιο Πελενδρίου.
 
Η δάσωση στην κοινότητα Αρακαπά χωροθετείται εντός του τεμαχίου με αρ.253, Φ/Σχ. 48/36 συνολικού εμβαδού 40.69 δεκαριών, αλλά μόνο τα 18 δεκάρια αποτελούν την έκταση για δάσωση. Η οδική πρόσβαση προς τα τεμάχια γίνεται μέσω χωμάτινου δρόμου. Το υφιστάμενο τεμάχιο και τα τεμάχια της γύρω περιοχής χαρακτηρίζονται από δενδρώδη βλάστηση κυρίως διάσπαρτες συστάδες με νεαρά πεύκα και από χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Το έργο βρίσκεται σε ορεινή περιοχή μακριά από κατοικημένη περιοχή. Η γη είναι γεωργική σε υψόμετρο 750 μέτρα.
 
Σκοπός του έργου είναι η μετατροπή του τεμαχίου σε δάσος και η φύτευση δέντρων που συνάδουν με το γειτονικό περιβάλλον. Θα αγοραστούν φυτά και θα φυτευτούν σε λάκκους. Η προμήθεια νερού θα προέρχεται από την μεταφορά νερού με βυτιοφόρο. Αναμένεται ότι θα υπάρχουν θετικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον με την ολοκλήρωση του έργου.
 
Η δάσωση στην κοινότητα Πελενδριού χωροθετείται εντός των τεμαχίων με αρ. 4543, 1513, 1576, 1512, 1510, 1507, Φ/Σχ. 47/7 και 47/15, συνολικού εμβαδού 24 δεκαριών. Η οδική πρόσβαση προς τα τεμάχια γίνεται μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Η γη είναι εγκαταλελειμμένη και το μέγιστο υψόμετρο είναι 870 μέτρα. Αποτελεί χώρο πρασίνου βιομηχανικής περιοχής. Η περιοχή είναι ημιορεινή και σε ακτίνα 1km υπάρχει υδατοφράκτης, γήπεδο ποδοσφαίρου, βιομηχανική ζώνη, σχολείο και κατοικίες. Στόχος του έργου είναι η αύξηση πράσινου και η βελτίωση της αισθητικής της περιοχής για την βελτίωση του κοινωνικού ρόλου των δασών και ειδικότερα τις υπηρεσίες της δασικής αναψυχής και του δασοτουρισμού.
 
Οι μέθοδοι κατασκευής που θα ακολουθηθούν για το έργο είναι η χρησιμοποίηση mini digger και εκσκαφέα για την προετοιμασία του εδάφους και το άνοιγμα των λάκκων όπου θα φυτευτούν τα φυτά. Με την προετοιμασία του εδάφους οι υπόλοιπες εργασίες. (φύτεμα, τοποθέτηση πασσάλων στα φυτά, συντήρηση και ξεχόρτισμα λεκάνων κλπ) θα γίνου χειρωνακτικά. Η προμήθεια νερού θα προέρχεται από τον βιολογικό σταθμό ης κοινότητας Πελενδριού.
 
Η δάσωση στην κοινότητα Αψιού χωροθετείται εντός των τεμαχίων με αρ. 408, Φ/Σχ. 54/01, συνολικού εμβαδού 19.7 δεκαριών, αρ. 156, 157, 158 Φ/Σχ. 48/57 3,3, 3, 3 και 2.8 δεκάρια αντίστοιχα. Η οδική πρόσβαση προς τα τεμάχια γίνεται μέσω χωμάτινου δρόμου. Η συνολική έκταση για την δάσωση της περιοχής ανέρχεται σε 31, 8 δεκάρια. Τα υφιστάμενα τεμάχια καθώς και τα τεμάχια της γύρω περιοχής χαρακτηρίζονται από θερμομεσογειακούς και προ-στεππικούς θαμνώνες με Genista Fasselata (ρασσιά) καθώς και χαμηλή βλάστηση χωρίς καλλιέργειες.
 
Σκοπός του έργου είναι η δάσωση γης, η επέκταση των δασών της Κύπρου και η βελτίωση του περιβάλλοντος και του φυσικού χώρου γενικότερα με την εγκατάσταση δάσους, καθώς επίσης και η αισθητική αναβάθμιση του χώρου, η παραγωγή οξυγόνου, και εργοδότηση των ανέργων. Οι μέθοδοι κατασκευής που θα ακολουθηθούν για το έργο είναι καλλιέργεια και διάνοιξη λάκκων με τη χρήση μηχανικών μέσων και με το χέρι. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η αναδάσωση με την λιγότερη δυνατή διατάραξη του εδάφους.
 
Η προμήθεια νερού θα μεταφέρεται με βυτιοφόρο από την περιοχή του χωριού Κατωκοπιάς. Η κοινότητα Αψιού είναι αγροτική και ημιορεινή και το υψόμετρο δεν ξεπερνά τα 600 μέτρα. Στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν εκτάσεις με αροτραίες καλλιέργειες, ελιές και χαρουπιές και εγκαταλελειμμένοι αμπελώνες. Στην παρούσα φάση τα τεμάχια δεν καλλιεργούνται. Αναμένεται ότι θα υπάρχουν θετικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον με την ολοκλήρωση του έργου.