Στη Νέα Υόρκη με ασπίδα την πρότασή του ο Πρόεδρος

Με ικανοποίηση και χωρίς να αιφνιδιάζεται καθώς βρισκόταν ανάμεσα στα σενάρια που επεξεργαζόταν, αντιμετώπισε η Κυβέρνηση την ουσιαστική εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διαπραγματευτική προσπάθεια για το Κυπριακό, ο οποίος ως γνωστό κάλεσε σε κοινή συνάντηση τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη. 
 
Η συνάντηση, στο πλαίσιο δείπνου που θα έχει με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής, ενώ ενόψει της συνάντησης αύριο συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε για την Κυριακή η τριμερής στη Νέα Υόρκη
 
Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως ο Αντόνιο Γκουτέρες ενδιαφέρεται για την ουσία και επιθυμεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως εάν κατά τη συνάντηση της Κυριακής αποφασιστεί η πραγματοποίηση νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, εκείνο που θα κρίνει το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία είναι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
«Ζητούμενο», υπέδειξε, «δεν είναι να πάμε στη Γενεύη απλώς για να διαπιστωθεί αδιέξοδο, αλλά να υπάρξει η αναγκαία υποδομή, ώστε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο να είναι επιτυχής». Για να επισημάνει ότι η βάση προσέγγισης του Προέδρου της Δημοκρατίας ως προς το πώς μπορεί να εξελιχθεί η διαδικασία είναι η γνωστή πρόταση που ήδη κατέθεσε.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε πως δεν είναι η δική μας πλευρά που θέτει προϋποθέσεις αλλά η Τουρκία, διαμηνύοντας πως αυτή είναι που πρέπει να δείξει δείγματα γραφής στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Σημασία δεν έχουν οι δηλώσεις, αλλά τα γεγονότα», τόνισε.
 
Στο μεταξύ, με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν ότι οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν την πρόσκληση του κ. Γκουτέρες να συναντηθούν μαζί του την Κυριακή το βράδυ στη Νέα Υόρκη.
 
Η γραπτή δήλωση αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι «ο Γενικός Γραμματέας σήμερα προσκάλεσε τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον Ε/κ ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, για μια κοινή συνάντηση για να συζητήσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό και την πορεία προς τα εμπρός. Και οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του».
 
«Ο Γ.Γ.», προστίθεται, «προσβλέπει να υποδεχθεί τους ηγέτες, μαζί με τον Ειδικό του Σύμβουλο, το βράδυ της Κυριακής 4 Ιουνίου».
 
Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη το βράδυ του Σαββάτου, ενώ τη Δευτέρα το πρωί θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου το βράδυ θα μιλήσει στο συνέδριο της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής.
 
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Στεφάν Ντουζαρίκ απέφυγε να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, όπου χαρακτήρισε «εκτός γραμμής» τοποθετήσεις του Ειδικού Συμβούλου για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος είχε μιλήσει για κινδύνους από τις έρευνες υδρογονανθράκων.
«Ο κ. Έιντε συνεχίζει το ρόλο του και δεν πρόκειται να σχολιάσω οποιεσδήποτε δηλώσεις σχετικά με τους υδρογονάνθρακες», είπε ο κ. Ντουζαρίκ.
 
Επιπλέον τόνισε ότι με βάση όσα γνωρίζει είναι «απεσταλμένος πλήρους απασχόλησης».  Εντούτοις θα το ελέγξει και αν δεν είναι, θα κάνει διόρθωση.
 
Στο επίσημο κείμενο της απομαγνητοφώνησης το καθεστώς εργοδότησης του κ. Έιντε  περιγράφεται ως συμβόλαιο «when actually employed», το οποίο αφορά όλους τους ειδικούς απεσταλμένους και συμβούλους του Γ.Γ., οι οποίοι δεν αποτελούν μόνιμο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών.
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα