Γόρδιος δεσμός η πλήρωση της έδρας της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό

Σε Γόρδιο Δεσμό για Γενικό Εισαγγελέα και Γενικό Έφορο Εκλογών φαίνεται να εξελίσσεται ο τρόπος χειρισμού του ζητήματος που προέκυψε με την χθεσινή απόφαση του Εκλογοδικείου να ακυρώσει την ανακήρυξη του Γιώργου Παπαδόπουλου, του Κινήματος Αλληλεγγύη, ως βουλευτή Λεμεσού στη θέση της Ελένης Θεοχάρους, η οποία ως γνωστό αποποιήθηκε πριν από την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου την έδρα που είχε εξασφαλίσει κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
 
Η χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Εκλογοδικείου στηρίχθηκε στο νομικό κενό που αναφύηκε κατά την εξέταση της όλης υπόθεσης, καθότι στο Άρθρο 66 του Συντάγματος δεν περιέχεται διάταξη για πλήρωση κενωθείσας βουλευτικής έδρας πριν την έναρξη της νέας βουλευτικής περιόδου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μελετούν τι μέλλει γενέσθαι με την έδρα, Έφορος Εκλογών και Εισαγγελέας
 
Συγκεκριμένα, η πλευρά του Εφόρου Εκλογής διατύπωνε τη θέση ότι ο Εκλογικός Νόμος δεν προβλέπει για διαδικασία στην περίπτωση αποποίησης έδρας, αλλά μόνο σε περίπτωση που βουλευτική έδρα κενώνεται κατά τη διάρκεια βουλευτικής περιόδου.
 
Κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Γενικού Εισαγγελέα, όπως αναφέρεται στην ομόφωνη απόφαση του Εκλογοδικείου, ο Γενικός Έφορος Εκλογής και ο Έφορος Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Λεμεσού θεώρησαν ότι οι πρόνοιες του άρθρου 35(1) και (2) του Νόμου δεν εφαρμόζονταν στην προκείμενη περίπτωση επειδή η κένωση της βουλευτικής έδρας της κ. Θεοχάρους δεν συντελέστηκε κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου αλλά πριν από αυτή.
 
Δεδομένου, όμως, ότι στο Άρθρο 66 του Συντάγματος, όπως τροποποιήθηκε, δεν περιέχεται διάταξη για πλήρωση κενωθείσας βουλευτικής έδρας, πριν την έναρξη της νέας βουλευτικής περιόδου, ενήργησαν ακολουθώντας, αναλογικά, την πλησιέστερη διαθέσιμη επιλογή, ως τη μόνη προσφερόμενη, όπως ανέφεραν.
 
Προς τούτο έλαβαν, σύμφωνα με την απόφαση, υπόψιν και το άρθρο 13(3) του περί Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου (Ν 158(Ι)/99) σύμφωνα με το οποίο, αν υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τήρησης της διαδικασίας που προβλέπει ο Νόμος, η Διοίκηση μπορεί να ακολουθήσει μια παραπλήσια διαδικασία που παρέχει τα ίδια εχέγγυα με την προβλεπόμενη από το Νόμο.
 
Μιλώντας σήμερα στην κρατική τηλεόραση, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης υπέδειξε πως πρόκειται για δύσκολο θέμα, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι δεν μπορεί να ακολουθηθεί ούτε η επιλογή της αναπληρωματικής εκλογής, εφόσον δεν προβλέπεται από τον Νόμο.
 
Συναφώς, ο Γενικός Εισαγγελέας επισήμανε ότι το νομικό κενό που έχει διαπιστωθεί, πιθανό να καλυφθεί με τροποποίηση της νομοθεσίας. Ωστόσο, όπως εξήγησε, ακόμα και με τροποποίηση της νομοθεσίας, εγείρεται θέμα κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά.
 
Τριμερής με Παπαδόπουλο
Πάντως, σε περίπτωση που τελικά η λύση δοθεί μέσω της διενέργειας αναπληρωματικών εκλογών, ο Γιώργος Παπαδόπουλος θα διεκδικήσει την βουλευτική έδρα που χάνει έχοντας τη στήριξη, πέραν της Αλληλεγγύης, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.
 
Και αυτό, αφού όπως ο ίδιος δήλωσε σήμερα, ενημερώθηκε από τους Νικόλα Παπαδόπουλο και Μαρίνο Σιζόπουλο ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα κόμματά τους δεν διεκδικήσουν τις εκλογές και θα στηρίξουν την δική τους υποψηφιότητα.  
 

 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα