Νίκος Αναστασιάδης: Αυτό αναμένω από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης

Ξεκάθαρα μηνύματα ενόψει της συνάντησης που θα έχει την ερχόμενη Κυριακή στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στέλλει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΡΙΚ και η οποία θα μεταδοθεί απόψε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.    

 
«Αυτό που αναμένω», διαμηνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι να υπάρξει κατανόηση και από τα Ηνωμένα Έθνη για το πόσο θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη μια συνάντηση για να μην είναι συνάντηση χάρη της συναντήσεως. Αυτό είναι που έχει σημασία.
 
Και να μην παραγνωρίζει κανένας ότι χωρίς την συζήτηση θεμάτων ασφάλειας και εδαφικού, δεν πρόκειται να εμπλακούμε στα ίδια όπως πράτταμε μέχρι σήμερα…»
 
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «αυτό το οποίο θα συζητήσουμε με τον Γενικό Γραμματέα είναι πώς ο διάλογος μετατρέπεται όχι σε έναν διάλογο κωφών, αλλά να επικεντρώνεται επί της ουσίας των θεμάτων ασφάλειας, του εδαφικού και των υπολοίπων θεμάτων.

 
Η πρότασή μου είναι εκεί, θα εμμείνω, θα συζητήσω. Εάν και εφόσον υπάρχει η προοπτική να γίνει ένας δημιουργικός πραγματικά διάλογος, δεδηλωμένη πρέπει να έχουμε τη βούληση των εμπλεκομένων-και δεν είναι μόνο η κυπριακή πλευρά διότι η διεθνής πτυχή αφορά την Τουρκία κατά κύριο λόγο-η πρακτική του διαλόγου υπαγορεύει να υπάρχει πάντοτε η ελαστικότητα. Ξεκινάς από κάποια θέση για να επιτυχείς εκείνο που επιδιώκεις. Να συζητηθεί ουσιαστικά ένα κεφάλαιο που δεν συζητήθηκε.
 
Δεν είναι θέμα υποχωρήσεων, το θέμα είναι να δοκιμαστούν εκείνοι που φέρουν την ευθύνη, εκείνοι που έχουν να απαντήσουν στα μεγάλα ερωτήματα της ασφάλειας, όχι μόνο της μιας κοινότητας, αλλά και της κοινότητας της ελληνοκυπριακής.
 
Αυτό που αναμένω είναι να υπάρξει κατανόηση και από τα Ηνωμένα Έθνη για το πόσο θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη μια συνάντηση για να μην είναι συνάντηση χάρη της συναντήσεως.
 
Αυτό είναι που έχει σημασία. Και να μην παραγνωρίζει κανένας ότι χωρίς την συζήτηση θεμάτων ασφάλειας και εδαφικού, δεν πρόκειται να εμπλακούμε στα ίδια όπως πράτταμε μέχρι σήμερα…»
 
*Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος κλήθηκε από δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης στη μνήμη του Μάριου Τόκα, στη Λεμεσό, να σχολιάσει αναφορές του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι δεν προτίθενται να μεταβούν στη Γενεύη υπό όρους και προϋποθέσεις.
 
"Προηγείται εν πάση περιπτώσει η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα (του ΟΗΕ). Ο καθένας έχει τις θέσεις του. Και αν δεν υπάρξει παραλογισμός ή άρνηση να συζητηθεί η ουσία του θέματος των εγγυήσεων, πιστεύω ότι μπορεί να δημιουργηθούν οι προοπτικές να είμαστε όλοι στη Γενεύη", ανέφερε.
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα