Μπέργκερ: Η μοίρα της Τουρκίας και της ΕΕ είναι να βρουν δρόμο να συνεχίσουν μαζί

Η μοίρα της Τουρκίας και της ΕΕ είναι να βρουν ένα δρόμο να συνεχίσουν μαζί, δήλωσε στην πρώτη του συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία Κρίστιαν Μπέργκερ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στην Τουρκία τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Υπενθύμισε ωστόσο ότι από τα βασικά κριτήρια ένταξης μιας χώρας στην ΕΕ είναι η άρση της θανατικής ποινής και ο σεβασμός στις θεμελιώδης ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας του Τύπου.

Στη συνέντευξή του στην Χουριέτ ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι είναι σημαντικό και για τις δυο πλευρές η σχέση Τουρκίας με την ΕΕ. “Κατ' εμένα και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι ισχυρές οι σχέσεις τους. Μπορεί τον τελευταίο καιρό να υπήρξαν μια σειρά προβλήματα αλλά αν δούμε την ιστορία, πάντοτε υπήρχαν ανεβοκατεβάσματα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ωστόσο τελικά τα ξεπερνούσαν. Όσο για το καθεστώς της Τουρκίας, είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ και γι' αυτό δεν έχει ειπωθεί τίποτα για να αλλάξει ή δεν έχει γίνει τίποτα. Γι' αυτό ακόμη και αν αυτή τη στιγμή δεν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις η διαδικασία θα συνεχιστεί και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα προχωρήσουν”, ανέφερε.

Για την θανατική ποινή ο Κρίστιαν Μπέργκερ είπε ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν ένα δεσμό μεταξύ τους και πρέπει να σέβονται τη σύμβαση και τα πρωτόκολλα του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η άρση της θανατικής ποινής είναι ένας από αυτούς.

Για την Συμφωνία Επανεισδοχής για τους Πρόσφυγες, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας και της ΕΕ αυτή η συμφωνία. Ανέφερε ότι η ΕΕ μέχρι το τέλος αυτού του έτους θα δώσει άλλα τρία δισ. ευρώ όπως έχει συμφωνηθεί και υπενθύμισε ότι μέχρι τώρα έχει δώσει 2,2 δις ευρώ. Για την απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην Ευρώπη, ανέφερε ότι θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των κριτηρίων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα η Τουρκία θα προτείνει τρόπους για να προχωρήσουν.

“Είναι η μοίρα και των δύο να βρεθεί ένας δρόμος να προχωρήσουν μαζί”, ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος λέγοντας πως είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να προχωρήσει στον δρόμο της ΕΕ. Ανέφερε πως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας της πρόσφερε ένα ισχυρό πλεονέκτημα, και έδωσε το παράδειγμα της ανάπτυξης της οικονομίας. “Αν δείτε, οι χώρες της περιοχής ζηλεύουν την ανάπτυξη της Τουρκίας και την επιτυχία της οικονομίας της”, είπε.

Για την ελευθερία του Τύπου, ο Κρίστιαν Μπέργκερ είπε ότι αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σημαντικά και αποτελούν τις βασικές αρχές για την διαδικασία της ΕΕ. “Τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ελευθερία του Τύπου και ο σεβασμός στις ελευθερίες είναι εκ των ων ουκ άνευ”, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας βάζουν φρένο στη «φυγή» φοιτητών προς τα κατεχόμενα
Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει
Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη
Κατέθεσε εμπειρογνώμονας στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-Αναφορές για αλλοιωμένα στοιχεία από την υπεράσπιση
Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος
Κατά 3% μειώθηκαν τα βίαια εγκλήματα το 2023 στις ΗΠΑ
Το Telegram θα διαβιβάζει στις αρχές διευθύνσεις IP ύστερα από αίτημά τους
Ισόβια κάθειρξη στην έφηβη στις ΗΠΑ που σκότωσε τη μητέρα της και έστειλε μήνυμα σε φίλη της να δει το πτώμα
Η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε την χαλάρωση των κανόνων για την κάνναβη