Καταγγέλλει Τουρκία και Έιντε στον Γκουτέρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Εντός της ημέρας αποστέλλεται στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με την οποία θα καταγγέλλει την τουρκική προκλητικότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζοντας στο πλαίσιο αυτό και τη δυσφορία του για την μεροληπτική στάση του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.  
 
Μιλώντας σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επέκρινε τον κ. Έιντε πως σε μια κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων υιοθετεί τους εκφοβισμούς που ακούγονται καθημερινώς από την τουρκική πλευρά. «Αντί ο κ. Έιντε να ασκεί κριτική», υπέδειξε ο κ. Χριστοδουλίδης, «επικαλείται τις τουρκικές απειλές ώστε να ασκεί έμμεσα κριτική στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ενοχλημένος από την επιδίωξη του κ. Έιντε να αποκτήσει ενισχυμένο ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία, διαμηνύοντας πως η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επαναλάβει τα λάθη του 2004 και δεν θα συγκατατεθεί στο να δοθεί ενισχυμένος ρόλος στα Ηνωμένα Έθνη. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να ζητήσει ανάκληση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
«Πέρασαν 27 σύμβουλοι του Γ.Γ., έχουν περάσει σε όλη την πορεία επίλυσης του Κυπριακού. Με κανένα από τους 27 δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένη η οποιαδήποτε πλευρά. Εκείνο που έχει σημασία είναι να θέτει το ξεκάθαρο πλαίσιο του Ειδικού Συμβούλου», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν μάσησε τα λόγια του ο Αναστασιάδης για Έιντε
 
Στο μεταξύ, νέα συνάντηση θα έχουν στις 9:30 αύριο το πρωί οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.
 
Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο νωρίς τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τον επικεφαλής της μόνιμης ομάδας υποστήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν Marteen Verwey, με αντικείμενο συζήτησης, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τη μέχρι σήμερα πρόοδο της αρμόδιας ad hoc Επιτροπής όσον αφορά την εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων.
 
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Verwey και ο ειδικός απεσταλμένος του Πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το Κυπριακό, Πέτερ Βαν Νούφελ, θα πραγματοποιήσουν επαφές στην Κύπρο στις 10 και 11 Μαΐου για επικαιροποίηση της κατάστασης και καταγραφή της προόδου σε σχέση με το ζήτημα της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, στο πλαίσιο της αποστολής τους.
 
Εξάλλου, την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση των ηγετών.
 
Ο κ. Έιντε, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή είχε συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε έπειτα από αυτήν πως θα παρουσιάσει κάποιες ιδέες του κ. Γκουτέρες στους δύο ηγέτες.
 
Την ίδια ώρα, μέσω γραπτής δήλωσης του Εκπροσώπου του, με αφορμή τη συνάντησή του με τον κ. Έιντε, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έστειλε μήνυμα προς τους ηγέτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη να πράξουν τα μέγιστα και να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
 
Εντός Μαΐου είναι προγραμματισμένη άλλη μια συνάντηση των δύο ηγετών στις 17 του μήνα.

Δειτε Επισης

Προσκάλεσε Χριστοδουλίδη στο Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν-Συναντώνται την Τετάρτη
Προετοιμασία σε δύο επίπεδα για το Κυπριακό-«Ούτε υποτιμώ, ούτε υποβαθμίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν»
Γερμανικές προκλήσεις από ταξιδιωτικό γραφείο-Προτείνει διακοπές στα κατεχόμενα και δίνει λίστα δέκα σημείων
Μοναδικός στόχος του Προέδρου η επανέναρξη των συνομιλιών-«Βρισκόμαστε σε νέα κινητικότητα στο Κυπριακό»
Τα τρία νέα κόμματα, το ερωτηματικό με Οδυσσέα και η πιθανότητα κατακερματισμού της Βουλής
Ο «επαναστάτης» που αντιγράφει το κακό σύστημα και κυριολεκτικά βγάζει τα άπλυτά του στη φόρα
Προχωρεί σε παρουσίαση του προγραμματισμού για το 2025 η Κυβέρνηση-«Πιστοί στις αρχές της Διαφάνειας»
ΥΠΟΙΚ: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με υπεύθυνες πολιτικές για την οικονομία
Στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εκφράζει η Κοινοπολιτεία
Ν.Χριστοδουλίδης:«Επιβεβαίωση της ορθής οικονομικής πολιτικής η αναβάθμηση της πιστοληπτικής μας ικανότητας»