Η νίκη Μακρόν στο επίκεντρο του Τύπου: Αντιδράσεις και εκτιμήσεις

Η νίκη του Emmanuel Macron, στο χτεσινό δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, βρίσκεται στο επίκεντρο του κοινοτικού Τύπου, με τις πρώτες αντιδράσεις και μελλοντικές εκτιμήσεις να βλέπουν ήδη το φως της δημοσιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, το Politico καταγράφει στο πρωτοσέλιδό του τα «Πέντε σημεία−κλειδιά της εκλογικής νίκης του Emmanuel Macron στη Γαλλία», επιχειρώντας να συνοψίσει τον αντίκτυπο της προεδρικής ψήφου για τη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο, κάνοντας λόγο για «νίκη της παγκοσμιοποίησης και της ανοιχτής οικονομίας». Το δημοσίευμα μιλά για την «επιτακτική» ανάγκη αναδιαμόρφωσης της γαλλικής οικονομίας και βιομηχανίας, ενώ εκτιμάται ότι οι διατλαντικές σχέσεις θα εξακολουθήσουν να κινούνται στην ίδια γραμμή, παρά τις όποιες εκπλήξεις μπορεί να επιφυλάσσει η προεδρία Trump.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέρκελ: Ο Μακρόν είναι φορέας των ελπίδων "εκατομμυρίων" Γάλλων και Ευρωπαίων

Σημειώνεται ότι παρά τα νικηφόρα για τον Macron αποτελέσματα, το τέρας του λαϊκισμού εξακολουθεί να κάνει την απειλητική εμφάνισή του, εξαιτίας της δυσαρέσκειας των πολιτών για το υψηλό αντίτιμο της παγκοσμιοποίησης. Για το λόγο αυτό, συνεχίζει  το δημοσίευμα, αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για τον Macron να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ το μεγάλο του στοίχημα έγκειται στο να επουλώσει τις πληγές μίας βαθιά διχασμένης Γαλλίας δίχως να παραμελήσει τους μεταρρυθμιστικούς του στόχους.

Στους ίδιους τόνους κινείται και ο euobserver απονέμοντας στον Macron το χαρακτηρισμό του «νέου Γαλλοευρωπαίου μονάρχη», δίχως όμως να παραλείψει να σημειώσει ότι  για να επιτύχει πρέπει να “ξεκινήσει μία επανάσταση ”. Σε κεντρικό του, επίσης, άρθρο επισημαίνει την ευεξήγητη ανακούφιση των Βρυξελλών για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τέλος, η euronews φιλοξενεί τις πρώτες δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου ότι επιθυμεί να υπηρετήσει το αξίωμά του με “ταπεινότητα, αφοσίωση και αποφασιστικότητα”, προκειμένου να ξεπεράσει τους διχασμούς σε κάθε επίπεδο, ενώ υπογραμμίζει τον συγκρατημένο τόνο των μετεκλογικών του δηλώσεων.

Παρομοίως η νίκη του Macron κυριαρχεί και στoν ολλανδικό Τύπο, όπου επικρατεί ένα αίσθημα ανακούφισης για την επικράτηση του φιλοευρωπαϊκού υποψηφίου.

Συγκεκριμένα η Trouw αναφέρει στον κεντρικό της τίτλο: «Ο Macron κέρδισε, αλλά η πραγματική δουλειά μόλις τώρα αρχίζει» και διερωτάται:  «Θα διαθέτει ο νέος πρόεδρος αρκετή υποστήριξη για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του; Πολλοί δεν ψήφισαν υπέρ του Macron αλλά εναντίον της Le Pen».

Η Financieele Dagblad γράφει: «οι Γάλλοι διαλέγουν για την ΕΕ ψηφίζοντας τον ανανεωτή  Macron, Ο σοσιαλφιλελεύθερος πρόεδρος καλείται να ενώσει μια διχασμένη χώρα», ενώ το κύριο άρθρο της επιγράφεται: «η Ευρώπη δείχνει σιγά σιγά να συνέρχεται από την χειμερία νάρκη - Ο Macron καλείται να συμφιλιώσει τους Γάλλους», με υπότιτλο «Οι οπαδοί του συνειδητοποιούν πολύ καλά ότι εξελέγη πρόεδρος σε μια βαθύτατα πολωμένη κοινωνία».

Η Algemeen Dagblad: «Η Γαλλία επιλέγει τον φιλελεύθερο υποψήφιο - Ο Macron συνέτριψε την Le Pen - Για πολλούς Γάλλους ο Macron δεν είναι τίποτα περισσότερο από το μη χείρον». Σε άλλο σημείο μάλιστα αναφέρει: «Ο νεότερος Γάλλος ηγέτης μετά τον Ναπολέοντα- Ο Macron πέφτει με τα μούτρα στην δουλειά. Δεν έχει ακόμα καλά καλά ορκιστεί ,αλλά η ατζέντα του είναι κιόλας γεμάτη».

Η NRC Handelblad: «Μια νέα εποχή ξεκινά με τον ‘επαναστατικό’ Macron - Παρά την ευρεία του νίκη, ο Macron ξεκινά τη θητεία του από μειονεκτική θέση λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων. Η Γαλλία επιλέγει για την αισιοδοξία και την Ευρώπη - με τη νίκη Macron, η φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη λαμβάνει μια ακόμα ευκαιρία και ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσει να την αξιοποιήσει».

«Χαρούμενη η ΕΕ με τη νίκη Macron, αν και ο τελευταίος ζητά πάρα πολλά», αναφέρει σε άλλο κομμάτι η εφημερίδα με τίτλο: «Η νίκη Macron προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορεί μόνος του να μεταρρυθμίσει την ΕΕ» και αλλού «Η Γαλλία, απολωλός πρόβατο επί των δημοσιονομικών, έχει πλέον μειωμένη αξιοπιστία στις Βρυξέλλες».

Και τέλος η De Volkskrant: «Η Γαλλία επιλέγει την φιλοευρωπαϊκή τροχιά» (κεντρικός τίτλος), με υπέρτιτλο «Ο νέος πρόεδρος εκκινεί από μειονεκτική αφετηρία - Ο Macron αποτελεί την καλύτερη επιλογή τόσο για τη Γαλλία όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο - Η Le Pen έδειξε ότι σε πολλά θέματα δεν ήταν καθόλου καλά διαβασμένη. Ο Macron πρέπει να αναμένει οδομαχίες εάν βάλει μπροστά το πρόγραμμά του, τη στιγμή που και η Le Pen πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά ξεγραμμένη.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
 
Εκπρόσωπος Μελανσόν: Ο Μακρόν θα "ανάψει ένα σπίρτο" σε μια "πυριτιδαποθήκη"
 
 
 

Δειτε Επισης

Οι εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας βάζουν φρένο στη «φυγή» φοιτητών προς τα κατεχόμενα
Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει
Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη
Κατέθεσε εμπειρογνώμονας στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-Αναφορές για αλλοιωμένα στοιχεία από την υπεράσπιση
Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος
Κατά 3% μειώθηκαν τα βίαια εγκλήματα το 2023 στις ΗΠΑ
Το Telegram θα διαβιβάζει στις αρχές διευθύνσεις IP ύστερα από αίτημά τους
Ισόβια κάθειρξη στην έφηβη στις ΗΠΑ που σκότωσε τη μητέρα της και έστειλε μήνυμα σε φίλη της να δει το πτώμα
Η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε την χαλάρωση των κανόνων για την κάνναβη