Τα μνημόνια δεν θα φύγουν αυτόματα, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης
22:41 - 08 Μαΐου 2017
«Το τέλος των Μνημονίων δεν θα έρθει αυτόματα ως μια τυπική διαδικασία το καλοκαίρι του 2018, αλλά θα κριθεί από το τί θα κάνουμε από τώρα ως το καλοκαίρι του 2018, από την ικανότητά μας να οργανώσουμε από τώρα σε νέες βάσεις την πολιτική μας ζωή μετά το 2018, έπειτα από τα Μνημόνια και την επιτροπεία» τόνισε σε ομιλία του σε συνέδριο για τα «κόκκινα δάνεια» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Ο κ Δραγασάκης υποστήριξε ότι για την καθυστέρηση της αξιολόγησης ευθύνονται οι δανειστές με τις διαφωνίες τους, αλλά και τις παράλογες απαιτήσεις τους, ενώ επέρριψε ευθύνες σε πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικούς φορείς και παράγοντες της δημόσιας ζωής στην Ελλάδα, «που σε κρίσιμες στιγμές αντιπαράθεσης με παράλογα αιτήματα των δανειστών πήραν τη θέση των τελευταίων ή τήρησαν την υποκριτική στάση του Πόντιου Πιλάτου».
Όπως είπε, για να βγει η χώρα οριστικά από τα Μνημόνια «πρέπει να ηττηθούν εκείνες οι δυνάμεις και εκείνες οι απόψεις που άλλοτε ανοιχτά και άλλοτε συγκαλυμμένα, εκτός αλλά και εντός της χώρας, υποστηρίζουν την εσωτερίκευση των μνημονίων ως ένα πάγιο καθεστώς, ως μια μόνιμη κατάσταση εξαίρεσης από το κοινό ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».
Οσον αφορά τα λεγόμενα αντίμετρα, που προβλέπονται από την συμφωνία, τα θεωρεί επιτυχία της κυβέρνησης, καθώς με αυτά αντιμετωπίζονται σημαντικά κοινωνικά και άλλα προβλήματα. « Εάν η αρχή της δημοσιονομικής ουδετερότητας είχε αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, το κοινωνικό κόστος θα ήταν σαφώς ηπιότερο, οι ανισότητες θα ήταν μικρότερες και η έξοδος από τα Μνημόνια θα ήταν ταχύτερη».
Αναφερόμενος στο μείζον θέμα των «κόκκινων δανείων», ο κ Δραγασάκης είπε ότι η βαθύτερη ανάλυση της εξέλιξης των «κόκκινων δάνειων, που από 13,6 δισ. ευρώ το 2008 εκτοξεύτηκαν στα 78,5 δισ. το 2014, δείχνει ότι υπάρχει στενή συσχέτιση με την ύφεση και την ανεργία. «Η ανάκαμψη επομένως της οικονομίας και της απασχόλησης θα είναι ο καταλύτης για τη δραστική μείωση των κόκκινων δάνειων τόνισε,αλλά προσέθεσε, ότι «εδώ που φτάσαμε η ανάκαμψη εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη ρύθμιση των δανείων». Στο σημείο αυτό της ομιλίας του υπερασπίστηκε τον πρόσφατο νόμο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, που έφερε και ψήφισε στην Βουλή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα «ένα καινοτόμο εργαλείο, μια σημαντική μεταρρύθμιση».
Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε στην ομιλία του και ένα αισιόδοξο στοιχείο, ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η αύξηση των «κόκκινων δανείων» άρχισε να ανακόπτεται και παρατηρείται μικρή μείωση, καθώς το συνολικό ύψος τους από 78,5 δισ. που ήταν το 2014 έπεσε στα 75.9 δισ. το 2016.
Πηγή: ΚΥΠΕ