Σταφύλι, το πολύτιμο - Φτιάξε μάσκα προσώπου
09:08 - 07 Μαΐου 2017
Δεν είναι τυχαίο που είναι «διάσημο» από την αρχαιότητα…
Το σταφύλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες που του έχουν δώσει τη φήμη του θαυματουργού φρούτου του καλοκαιριού!
Οι επιστήμονες , μάλιστα, έχουν επιβεβαιώσει ότι τα συστατικά του είναι τόσο θρεπτικά που ισοδυναμούν με το μητρικό γάλα!
Το σταφύλι περιέχει πολλά φλαβονοειδή, όπως κερσετίνη (ή κερκετίνη), μυρισετίνη, καμφερόλη, κατεχίνες, επικατεχίνες, προανθοκυανιδίνες και ανθοκυανίνες.
Αυτές οι φαινολικές ενώσεις είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό και συνεπώς συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ίσως και στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου και διάφορων άλλων χρόνιων παθήσεων.
Πρόκειται για αντιοξειδωτικές ουσίες, όπου σαν μέλη μιας μεγάλης οικογένειας φυτικών συστατικών -γνωστές ως φλαβονοειδή- συσχετίζονται με πολλούς τρόπους με την καλή υγεία καθώς περιλαμβάνουν κάποιους από τους μεγαλύτερους εξολοθρευτές της καρδιοπάθειας και του καρκίνου.
Προσφέρουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση στα κύτταρα, προστατεύοντάς τα από την οξειδωτική καταστροφή -τη γήρανση- αλλά και τις μεταλλάξεις των καρκινικών κυττάρων. Η δράση αυτή του συνόλου των φυσικών ουσιών του σταφυλιού είναι ακόμα μεγαλύτερη και από αυτή των βιταμινών C και Ε!
Η ρεσβερατρόληπου βρίσκεται κυρίως στο φλοιό των σταφυλιών (και ως εκ τούτου και στο χυμό τους και στο κόκκινο κρασί), έχει αντιαιμοπεταλικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εμφανίζει προληπτική αντικαρκινική δράση.
Για την ακρίβεια, έχει εξεταστεί από τους επιστήμονες ο πιθανός προληπτικός ρόλος της ρεσβερατρόλης έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος προστάτη και παχέος εντέρου.
Έλληνες επιστήμονες, μάλιστα, από το Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απέδειξαν ότι η ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση των σταφυλιών προστατεύει επίσης τους πνεύμονες από την ατμοσφαιρική ρύπανση!
Ένας άλλος ερευνητής ο Δρ. John Folts της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, ο οποίος μελέτησε τα ευεργετικά αποτελέσματα του σταφυλιού στην καρδιοαγγειακή υγεία σημειώνει: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν αυτό που ήδη γνωρίζαμε για τα πιθανά οφέλη του χυμού σταφυλιού.
Σε προκαταρκτικές μελέτες μειώθηκε η ικανότητα των αιμοπεταλίων να συσσωματώνονται, επιβραδύνοντας την οξυγόνωση της κακής χοληστερόλης, ενώ ενδυναμώθηκε η ελαστικότητα των αρτηριών και μειώθηκε η πίεση».
Η αντιφλεγμονώδης δράση του σταφυλιού είναι γνωστή από τη δεκαετία του 1950. Επίσης, τα φλαβονοειδή του βοηθούν στην επούλωση των ελκών μειώνοντας την έκκριση ισταμίνης που προκαλούν τα έλκη και το στρες, αποτρέπουν τα οιδήματα και μειώνουν τον πόνο.
Για εμάς τις γυναίκες που ενδιαφερόμαστε για την ομορφιά μας τα νέα είναι πολύ καλά! Όλες οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το σταφύλι, καθώς και τα μεταλλικά στοιχεία ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος και οι βιταμίνες Α και Β, δρουν ενάντια στη γήρανση!
Εμποδίζουν τη δράση των ελεύθερων ριζών, παρέχουν λάμψη στο δέρμα, απομακρύνουν τις κηλίδες και προστατεύουν το κολλαγόνο των ιστών! Γι’ αυτό πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας καθώς και να το χρησιμοποιούμε στη ρουτίνα της ομορφιάς μας.
Εμείς σας παρουσιάζουμε μια σούπερ αποτελεσματική μάσκα ομορφιάς για να λάμπετε φέτος το καλοκαίρι!
Ενυδατική αντιγηραντική μάσκα προσώπου
Υλικά
15 μεγάλες ρώγες σταφυλιού
1 κ.σ κουάκερ
1 κ.γλ. μέλι
1 κ.σ. γιαούρτι παραδοσιακό (με πέτσα)
Εκτέλεση
Πλύνετε καλά το σταφύλι και ρίξτε το στο μπλέντερ. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Τοποθετήστε το σε ένα γυάλινο μπολ και αφήστε το στο ψυγείο για μισή ώρα.
Απλώστε τη μάσκα σε καθαρό πρόσωπο για περίπου 20’-30’.
Στη συνέχεια αφαιρέστε με βαμβάκι και ξεβγάλτε με άφθονο νερό. Ολοκληρώστε με μια καλή ενυδατική κρέμα και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα!
* Παμπίτσα Καβαλλιεράτου (μαζί με τον σύζυγο της Τάκη είναι πρωτοπόροι στον τομέα των φυσικών καλλυντικών και στο χώρο της ομορφιάς υπηρετώντας την αισθητική και κοσμετολογία από το 1966.)