Πάφος: Στην επιφάνεια μπουκάλια κρασιού που ποντίστηκαν πριν δύο χρόνια

Ο Οργανισμός Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, στο πλαίσιο της ενότητας "Ο Κήπος των Γεύσεων", έφερε  στην επιφάνεια από τον βυθό της θάλασσας τα μπουκάλια κρασιού που είχαν ποντιστεί το 2015, σε συνεργασία με τα Κυπριακά Οινοποιεία, τον Σύνδεσμο Οινοχόων και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Δυτών.
 
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 Δρ.Χρίστος Πατσαλίδης ανέφερε πως η γαστρονομία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος του Πάφος 2017. Το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού, είπε, μεταφέρθηκε πριν δύο χρόνια στις θάλασσες, προσφέροντας  μια πρωτόγνωρη εμπειρία στο κοινό που παρευρέθηκε το Νοέμβριο του 2015 στην πόντιση 280 φιαλών κρασιού από τον κυπριακό αμπελώνα στον τεχνητό ύφαλο της Γεροσκήπου, με στόχο την παλαίωση τους και την ανέλκυση τους με την έναρξη των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2017.
 
Πριν δύο χρόνια, είπε, κάναμε ένα πείραμα, καθώς η πόντιση μπουκαλιών κρασιού δημιουργεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνθήκες οι οποίες πραγματικά μπορούν να δώσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα γεύση. Ο τοπικός οίνος ο οποίος συνδέεται με την Πάφο και την Κύπρο γενικότερα, παίρνει τη δική του θέση στις δράσεις της ΠΠΕ Πάφος 2017. Εξέφρασε την ικανοποίηση του που τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να γνωρίσουν τον τοπικό οίνο.
 
 
Η δράση της πόντισης οργανώθηκε από τους Φλωρεντία Κυθρεώτου, Αννα Τσέλεπου και Σάββα Μαλιώτη, το Σύνδεσμο Οινοχόων Κύπρου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Δυτών και τους Κύπριους Οινοπαραγωγούς, οι οποίοι και συμμετείχαν στη σημερινή ανέλκυση των κρασιών . Μαζί στη διοργάνωση ήταν η Λιμενική Αστυνομία, η Αρχή Λιμένων, ο Δήμος Γεροσκήπου. Οι επισκέπτες είχαν  την ευκαιρία να ταξιδέψουν δωρεάν με το πλοίο Jolly Roger II  στον τόπο ανέλκυσης.
 
Η ανέλκυση έγινε με την χρήση αερόσακων οι οποίοι μετέφεραν το καλάθι με τα κρασιά στα τρία μέτρα κάτω από την επιφάνεια του κρασιού.  Ακολούθως –όπως είπε ο κ. Σωκράτους- στα τρία μέτρα άνοιξε το καλάθι και τα κρασιά τοποθετήθηκαν σε πλαστικά κιβώτια για να μεταφερθούν στο σκάφος. Μετά την ανέλκυση των κρασιών, ακολούθησε  δοκιμή από τους Somelier Γιώργο Κασσιανό και Βάσο Μανώλη, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη γεύση και ανέφεραν πως η διαδικασία παλαίωσης πέτυχε. Το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα κρασιά αλλά και να γευτεί και άλλα κρασιά από τον κυπριακό αμπελώνα, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση.
 

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται ο ιερός πόλεμος-Καρφώνει Τυχικό για άρνηση τέλεσης γάμου ο Αρχιεπίσκοπος, λάθος πληροφορίες απαντά
Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΑΜ και Frederick για προώθηση εκπαίδευσης
Έρευνα για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στην Κύπρο από Πανεπιστήμιο Κύπρου
Χωρίς ρεύμα για τέσσερις ώρες διάφορες περιοχές σε Λεμεσό και Πάφο την Τρίτη λόγω εργασιών
Αξιολογούν την κατάσταση στο φράγμα Μαυροκολύμπου και λαμβάνουν αποφάσεις για επιδιόρθωση οι Αρχές
Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στο μενού του καιρού-Στους 16 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική για διαβήτη-Προσεχώς η απόφαση Δικαστηρίου για τον διαγωνισμό αντλιών ινσουλίνης
Αλλάζει τα κριτήρια για προαγωγές στο στρατό το ΥΠΑΜ-Όσα προωθούνται ενώπιον της Βουλής
Για «αθέμιτο ανταγωνισμό» κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Ασθενοφόρων
«Νόμιζα ήταν ταπεινός, σιωπούσε»-Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον Τυχικό να διευθετήσει τις θέσεις του