Πάφος: Στην επιφάνεια μπουκάλια κρασιού που ποντίστηκαν πριν δύο χρόνια
16:40 - 07 Μαΐου 2017
Ο Οργανισμός Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, στο πλαίσιο της ενότητας "Ο Κήπος των Γεύσεων", έφερε στην επιφάνεια από τον βυθό της θάλασσας τα μπουκάλια κρασιού που είχαν ποντιστεί το 2015, σε συνεργασία με τα Κυπριακά Οινοποιεία, τον Σύνδεσμο Οινοχόων και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Δυτών.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 Δρ.Χρίστος Πατσαλίδης ανέφερε πως η γαστρονομία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος του Πάφος 2017. Το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού, είπε, μεταφέρθηκε πριν δύο χρόνια στις θάλασσες, προσφέροντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία στο κοινό που παρευρέθηκε το Νοέμβριο του 2015 στην πόντιση 280 φιαλών κρασιού από τον κυπριακό αμπελώνα στον τεχνητό ύφαλο της Γεροσκήπου, με στόχο την παλαίωση τους και την ανέλκυση τους με την έναρξη των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2017.
Πριν δύο χρόνια, είπε, κάναμε ένα πείραμα, καθώς η πόντιση μπουκαλιών κρασιού δημιουργεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνθήκες οι οποίες πραγματικά μπορούν να δώσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα γεύση. Ο τοπικός οίνος ο οποίος συνδέεται με την Πάφο και την Κύπρο γενικότερα, παίρνει τη δική του θέση στις δράσεις της ΠΠΕ Πάφος 2017. Εξέφρασε την ικανοποίηση του που τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να γνωρίσουν τον τοπικό οίνο.
Η δράση της πόντισης οργανώθηκε από τους Φλωρεντία Κυθρεώτου, Αννα Τσέλεπου και Σάββα Μαλιώτη, το Σύνδεσμο Οινοχόων Κύπρου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Δυτών και τους Κύπριους Οινοπαραγωγούς, οι οποίοι και συμμετείχαν στη σημερινή ανέλκυση των κρασιών . Μαζί στη διοργάνωση ήταν η Λιμενική Αστυνομία, η Αρχή Λιμένων, ο Δήμος Γεροσκήπου. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν δωρεάν με το πλοίο Jolly Roger II στον τόπο ανέλκυσης.
Η ανέλκυση έγινε με την χρήση αερόσακων οι οποίοι μετέφεραν το καλάθι με τα κρασιά στα τρία μέτρα κάτω από την επιφάνεια του κρασιού. Ακολούθως –όπως είπε ο κ. Σωκράτους- στα τρία μέτρα άνοιξε το καλάθι και τα κρασιά τοποθετήθηκαν σε πλαστικά κιβώτια για να μεταφερθούν στο σκάφος. Μετά την ανέλκυση των κρασιών, ακολούθησε δοκιμή από τους Somelier Γιώργο Κασσιανό και Βάσο Μανώλη, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη γεύση και ανέφεραν πως η διαδικασία παλαίωσης πέτυχε. Το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα κρασιά αλλά και να γευτεί και άλλα κρασιά από τον κυπριακό αμπελώνα, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση.