Γαλλία: Νέος Πρόεδρος της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν

 
  • 21.44 - Το συγχαρητήριο μήνυμα Αναστασιάδη στον Μακρόν

“Συγχαρητήρια στους Γάλλους, συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν. Είναι μια σημαντική νίκη για την Ευρώπη.”

 

 

  • 21.39 - Γιούνκερ: Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος»

 

Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας τους, σημείωσε με ικανοποίηση απόψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Εμανουέλ Μακρόν μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Είμαι ευτυχής που οι Γάλλοι επέλεξαν ένα ευρωπαϊκό μέλλον», ανέφερε ο Γιούνκερ, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουρκ χαιρέτισε την ψήφο των Γάλλων υπέρ «της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης».

 

21.38 – Συγχαρητήρια και από Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο. "Η πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων" επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

 

 

21.35 - Μπαϊρού και Λανγκ για το θρίαμβο Μακρόν

Για τον Φρανσουά Μπαϊρού, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών είναι «θαυμάσιο και απίστευτα σημαντικό». Ενώ για τον Τζακ Λανγκ, τον πρώην υπουργό Πολιτισμού των Σοσιαλιστών, η «εκκωφαντική» νίκη του Εμανουέλ Μακρόν είναι μια θετική εξέλιξη «για τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και για τη χώρα».

 

21.34 - Συγχαρητήρια Ολάντ στον νικητή Μακρόν

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ "συνεχάρη θερμά" τον Εμανουέλ Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω "από τις αξίες της Δημοκρατίας".

 

  • 21.32 - Το συγχαρητήριο μήνυμα Τουσκ

 

 

  • 21.19 – Μακρόν: Ανοίγει νέα σελίδα για τη Γαλλία

 

«Ανοίγει μια νέα σελίδα», «αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται», δήλωσε πριν από λίγο ο νικητής των προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

 

  • 21.18 - Ρουαγιάλ: Αλλαγή πολιτικής γενιάς που φέρνει ελπίδα

Η υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ δήλωσε πριν από λίγο ότι η διαφαινόμενη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής γενιάς και φέρνει ελπίδα.

 

 

  • 21.17 – Ο Γάλλος Πρωθυπουργός για τη νίκη Μακρόν

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι οι Γάλλοι πολίτες επέλεξαν τον Εμανουέλ Μακρόν για πρόεδρο της χώρας επιλέγοντας να κρατήσει η Γαλλία την θέση της στην καρδιά της Ευρώπης.

 

 

  • 21.16 - Η Λεπέν παραδέχθηκε την ήττα της-"Η Γαλλία ψήφισε υπέρ της συνέχειας"

Η Λεπέν παραδέχθηκε την ήττα της δηλώνοντας χαρακτηριστικά "η Γαλλία ψήφισε υπέρ της συνέχειας".  Κάλεσε μάλιστα τον νικητή των σημερινών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο και συνεχάρη για την νίκη του και του ευχήθηκε καλή τύχη.

Η Λεπέν δήλωσε ότι είναι ένα ιστορικό και τεράστιο αποτέλεσμα για την παράταξη της, που καθιστά τους «πατριώτες» Γάλλους τη μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη. Μίλησε για ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου με τους πατριώτες εναντίον των οπαδών της παγκοσμιοποίησης. Κάλεσε δε τους «πατριώτες» να τη στηρίξουν στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου μήνα.

 

  • 21.12 - Συγχαρητήρια Μέρκελ στον Μακρόν

Συγχαρητήρια έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ μέσω του εκπροσώπου τύπου της, στον νικητή των γαλλικών προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν. Όπως έγραψε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου στο  Twitter,η νίκη Μακρόν είναι νίκη για μια δυνατή και ενωμένη Ευρώπη, και για μια Γαλλο-γερμανική φιλία.

 

 

  • 21.05 – Τα 4 πλάνα του νέου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν

Ένα νέο κεφάλαιο ξεκινάει σήμερα για τη Γαλλία και το γαλλικό λαό, ο οποίος ανέθεσε τα ηνία της χώρας στον 39χρονο Εμανουέλ Μακρόν, που θα είναι ο νεότερος πρόεδρος στην Ευρώπη. Μερίδα των εκλογέων του, τον ψήφισαν με μισή καρδιά, αλλά και με την κρυφή ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα απογοητευθούν.

Για να πετύχει όμως ο νέος Πρόεδρος κάτι τέτοιο και να συμφιλιώσει τα θρυμματισμένα κομμάτια της γαλλικής κοινωνίας, όπως τα άφησε η χωρίς προηγούμενο εκστρατεία, ο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει ανάγκη από την ισχυρή υποστήριξη της θεάς Θέμιδας, για τη μόνιμη αναζήτηση της «χρυσής τομής», ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά.

Σε αυτό το ζύγιασμα εντάσσονται, η επιλογή του πρωθυπουργού του, των μελών της κυβέρνησης, αλλά και των ατόμων στα οποία θα ανατεθούν οι κοινοβουλευτικές περιφέρειες, ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τη δύσκολη εξίσωση, του να μην παρεκκλίνει από το πρόγραμμά του, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει. Ένα πρόγραμμα στο οποίο έχει ήδη ορίσει τους άξονες αλλά και τις άμεσες προτεραιότητες με την ανάληψη των καθηκόντων του.  

Ηθικοποίηση της δημόσιας ζωής.  

Είναι ο πρώτος νόμος για τον οποίο προβλέπει να κατατεθεί άμεσα στο υπουργικό συμβούλιο πριν από τις βουλευτικές, ώστε να τον λάβουν υπόψη τους και «να συμμορφωθούν σχετικά οι υποψήφιοι βουλευτές», παρά το ότι ο νόμος δεν θα είναι ακόμα εφαρμόσιμος. Ο νόμος αυτός είναι ένας βασικός άξονας της συνεργασίας με τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού και ήταν προϋπόθεση για την υποστήριξή του στον Μακρόν. Μετά τα σκάνδαλα που έζησε η χώρα κατά την εκστρατεία, ο νόμος αυτός έρχεται να απαγορεύσει μεταξύ άλλων, τη σύγκρουση συμφερόντων, τον νεποτισμό και την απασχόληση μελών της οικογένειας, ενώ παράλληλα επιβάλλει τη φορολογία σε όλες απολύτως τις αποδοχές των βουλευτών (συμπεριλαμβανόμενων και των διαφόρων έξτρα παροχών).  

Έλεγχος των Δημόσιων Οικονομικών  

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει, από τις αρχές Απριλίου, ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του «θα ζητήσει έναν έλεγχο των δημόσιων οικονομικών, ώστε να έχει έως τα μέσα Ιουνίου, τα αποτελέσματα της τρέχουσας διαχείρισης». Η δήλωσή του αυτή έχει προκαλέσει ορισμένα ερωτηματικά, αφού ο πρόεδρος του Ελεκτικού Συνεδρίου Ντιντιέ Μιγκό, έχει ήδη δηλώσει από τον Ιανουάριο, ότι προετοιμάζει έναν γενικό έλεγχο των δημόσιων οικονομικών για τον Ιούνιο. Έτσι ορισμένοι αναρωτιούνται κατά πόσο ο Μακρόν έχει κάποιες αμφιβολίες για τα στοιχεία που θα του παραδώσει η κυβέρνηση της οποίας υπήρξε μέλος.  

Δημόσια Διοίκηση  

Έχει ονομάσει την εν λόγω μεταρρύθμιση, «το δικαίωμα λάθους» απέναντι στη Διοίκηση. Έχει παράλληλα δηλώσει, ότι θα είναι «μια από τις πρώτες αποφάσεις» της πενταετίας. «Ευθύς εξ’ αρχής θα επιχειρήσω μια βαθειά μεταρρύθμιση της σχέσης ανάμεσα στους πολίτες και τη Διοίκηση (...) εάν γίνει ένα λάθος, μια παράλειψη, η Διοίκηση θα πρέπει να βοηθήσει ώστε να διορθωθεί. (...) Αυτό που πρεσβεύω είναι ένα κράτος που συνοδεύει, που διευκολύνει και που δεν τιμωρεί για τα πάντα και πάντοτε» υπογραμμίζει. Το μέτρο θα υιοθετηθεί με διάταγμα, χωρίς να αφορά τις ποινικές υποθέσεις ή την ασφάλεια.  

Μεταρρύθμιση εργασίας  

Και να ήθελε να καθυστερήσει τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει στον εργασιακό νόμο ο Μακρόν, δεν θα μπορέσει. Ορισμένα σημαντικά συνδικάτα με επικεφαλής το CGT, έχουν οργανώσει ένα «Κοινωνικό Μέτωπο» και δηλώσει ότι από αύριο Δεύτερα, θα είναι εκ νέου στους δρόμους κατά του εργασιακού νόμου και κατά της χρήσης διαταγμάτων. Ο Μακρόν όμως σκοπεύει να λειτουργήσει γρήγορα: «Θέλω να εισαγάγω ήδη από το καλοκαίρι, ένα σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και την αποκέντρωση της διαπραγμάτευσης.

Το σύνολο των αλλαγών θα γίνει με διατάγματα, στοχεύοντας στην αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα» έχει δηλώσει. Για τη μέθοδο, μέσω διαταγμάτων, που κατακρίνει η αριστερά, έχει τονίσει ότι θα περάσουν αρχικά από την Εθνοσυνέλευση, η οποία θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για τη χρήση τους.

Η δε ομάδα Μακρόν εξηγεί : «Την πρόσθετη ελευθερία στην αγορά εργασίας, την εξισορροπούμε με μια μεγαλύτερη προστασία των εργαζόμενων μέσω μιας ‘ασφάλισης της ανεργίας για όλους’. Ένας παραιτηθείς εργαζόμενος θα έχει ανά πενταετία, το δικαίωμα ασφάλισης. «Επιτυγχάνεται έτσι μια ισορροπία, που εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα στον οικονομικό τομέα και δικαιοσύνη στον κοινωνικό» υπογραμμίζει ο Μπενζαμέν Γκριβώ, εκπρόσωπος του κινήματος «Εμπρός!» του Μακρόν.

 

  • 21.00 - Νικητής ο Μακρόν σύμφωνα με τα exit polls

Με την εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος από εταιρείες δημοσκοπήσεων να δίνει τη νίκη στον Εμανουέλ Μακρόν με 61,5% έως 65% έκλεισαν οι κάλπες στη Γαλλία.

Η εκτίμηση συνάδει σε γενικές γραμμές με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έδιναν στο μεγάλο φαβορί για τη διαδοχή του Φρανσουά Ολάντ στα Ηλύσια Πεδία προβάδισμα 24 έως 26 ποσοστιαίων μονάδων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έναντι της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λε Πεν.

 

Η διαφορά φαίνεται να διαμορφώνεται σε αυτά τα επίπεδα παρά τις εκτιμήσεις για αποχή ρεκόρ σε ποσοστό 25%-26%, που θεωρητικά θα ενίσχυε την επίδοση της Λε Πεν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών στη Γαλλία από το 1969.

 

Οι κάλπες στο μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας έκλεισαν μία ώρα νωρίτερα, με τα μεγάλα αστικά κέντρα να ακολουθούν στις 8 τοπική.

 

 

  • 20.53 - Στην γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου οι υποστηρικτές του Μακρόν

Οι υποστηρικτές της Μακρόν άρχισαν να συγκεντρώνονται στην αυλή του Λούβρου μπροστά από τη γυάλινη πυραμίδα όπου έχει δημιουργηθεί μια σκηνή. Πολλοί κυματίζουν γαλλικές σημαίες και βλέπουν την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την δημοσίευση των δημοσκοπήσεων εξόδου για το αποτέλεσμα, από γιγαντο-οθόνη.
 
Απομένουν περίπου επτά λεπτά μέχρι να κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες  και να δημοσιευθούν τα exit polls.

 

 

  • 20.42 - Οι απαγορεύσεις του στρατοπέδου Λεπέν και το μποϊκοτάζ των ΜΜΕ

Μέσα μαζικής ενημέρωσης της Γαλλίας και χωρών του εξωτερικού κατήγγειλαν σήμερα ότι τους «απαγορεύτηκε» να παραστούν και να καλύψουν τη βραδιά των εκλογών στο στρατόπεδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Ως ένδειξη αλληλεγγύης η εφημερίδα Liberation, οι εφημερίδες l'Humanité και Le Monde και το περιοδικό Inrocks ανακοίνωσαν «μποϊκοτάζ». Από την πλευρά τους εκπρόσωποι του ακροδεξιού κόμματος έκαναν λόγο για «έλλειψη χώρου».

Με αναρτήσεις τους στο Twitter, δημοσιογράφοι των ενημερωτικών ιστότοπων Buzzfeed, Mediapart, Les Jours, Rue89, StreetPress, Politico, Bondy Blog, Explicite, Brut, Konbini, όπως επίσης του περιοδικού Politis ή της εκπομπής Quotidien του TMC κατήγγειλαν ότι δεν τους δόθηκαν διαπιστεύσεις από το ακροδεξιό κόμμα. Επίσης στο Twitter, ένας δημοσιογράφος που εργάζεται στο αμερικανικό περιοδικό The Atlantic επιβεβαίωσε ότι δεν του δόθηκε διαπίστευση, όπως και σε μια δημοσιογράφο της ιταλικής τηλεόρασης Rai και σε έναν άλλο του βρετανικού ενημερωτικού δικτύου Sky News.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον ιστότοπο Mediapart, στην εκπομπή Quotidien και στον δημοσιογράφο του περιοδικού Marianne, που συνέγραψε το βιβλίο- έρευνα για τη Μαρίν Λεπέν, είχε ήδη απαγορευτεί η είσοδος στη βραδιά των εκλογών στο Ενίν Μπομόν (Πα ντε Καλαί). «Ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους μας, η ομάδα σύνταξης της Libération, που δεν γνωρίζει έως αυτή την ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές εάν θα αντιμετωπίσει το ίδιο μέτρο, αποφάσισε να μην πάει στη βραδιά που οργανώνει το ακροδεξιό κόμμα. Αυτά τα αντιδημοκρατικά μέτρα, που αντίκεινται στην ελευθερία της ενημέρωσης πρέπει να σταματήσουν, όπως ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων στις εκδηλώσεις» επισήμανε από την πλευρά του σε ένα άρθρο ο Ζοάν Ιφναζέλ, αναπληρωτής διευθυντής της Libération. «Ως ένδειξη αλληλεγγύης, μποϊκοτάρουμε επίσης την εκλογική βραδιά του FN» γνωστοποίησε το περιοδικό Les Inrocks στο Twitter.

Ο δημοσιογράφος της L'Humanité που καλύπτει το ρεπορτάζ του Εθνικού Μετώπου είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα μποϊκοτάρει την εκλογική βραδιά του FN. Mε ανάρτηση στο Twitter και η Le Monde γνωστοποίησε την πρόθεσή της περί «μποϊκοτάζ» της εκλογικής βραδιάς του Εθνικού Μετώπου.

 

  • 20.41 - Γάλλος φωτογράφος κατήγγειλε βία από την ασφάλεια της Λεπέν

Κι ενώ πολλά γαλλικά ΜΜΕ αποφάσισαν να μποικοτάρουν την κάλυψη από τα κεντρικά του επιτελείου Λεπέν,  ένας Γάλλος φωτογράφος, ο Hans Lucas, που βρισκόταν εκεί για να καλύψει τις εξελίξεις για το περιοδικό Κοινωνία, κατήγγειλε μέσω Twitter ότι εκδιώχθηκε  βίαια από την υπηρεσία ασφάλειας του ακροδεξιού κόμματος.

 

 

  • 20.35 - Σε υψηλά επίπεδα εκτιμάται η αποχή

Στο 25,3% εκτιμάται να φτάσει απόψε η αποχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της  Ipsos-Steria, που διενήργησε για λογαριασμό γαλλικών ΜΜΕ. Το συγκεκριμένο ποσοστό, εφόσον επαληθευθεί, θα είναι ένα από τα υψηλότερα της ιστοριάς των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

 

  • 20.13 - Ανεπιβεβαίωτες αναφορές φέρουν νικητή τον Μακρόν με 62%

Μεταξύ 62% και 65% αναμένεται να κινηθεί το ποσοστό του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται τα exit polls Γαλλικών εταιριών δημοσκοπήσεων.

Ως προς την αποχή εκτιμούν οτι θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, (μετά την επικράτηση Πομπιντού το 1969), στο ιστορικό της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Με βάση επίσης τα βελγικά ΜΜΕ, περιπου το 10% των Γάλλων αναμενεται οτι θα επιλέξουν να ρίξουν στην κάλπη άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο.

Μεταξύ αυτών ίσως και ο Αλαίν Ντελόν ο οποίος σε συνέντευξή του σε βελγική εφημερίδα, αφού υπενθυμίζει οτι στον πρώτο γύρο ψήφισε Φιγιόν δηλώνει πως πολλοί Γάλλοι είναι «σε κατάσταση πανικού» και οτι το λευκό είναι ίσως μια λύση.    

 

  • 20.01 - Εκλεισαν οι κάλπες στη Γαλλία

Στις επτά, οκτώ ώρα Κύπρου έκλεισαν οι κάλπες στην Γαλλία όπου από το πρωί διεξάγετο ο 2ος γύρος των Προεδρικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της χώρας. Μονομάχοι στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση ο κεντρωδεξιός, Εμανεουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά, Μαρίν Λεπέν.Κάποια εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι και τις 21.00 ώρα Κύπρου.

Μακρόν και Λεπέν ψήφισαν το πρωί στα Τουκέ και Ενιάν-Μπομόν αντίστοιχα. Το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές έφτασε μέχρι τις 17.00 το απόγευμα το 65,3%, ποσοστό ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο του 1ου γύρου που έφτασε το 69,42%.

Γύρω στο μεσημέρι έξω από το Λούβρο, ύποπτο αντικείμενο έθεσε σε συναγερμό τις αρχές μέλη της οποίας έσπευσαν αμέσως στο σημείο, αποκλείοντας την περιοχή και διεξάγοντας έρευνες. Ωστόσο δεν προέκυψε οτιδήποτε και λίγο αργότερα ο χώρος άνοιξε και πάλι για τον κόσμο.

Συνολικά κλήθηκαν σήμερα 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, μεταξύ του 39χρονου κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που διεξήχθη σε κλίμα έντασης.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης αναμένονται γύρω στις 21.00 ώρα Κύπρου, ενώ τα στελέχη των εκστρατειών των δύο υποψηφίων και οι υποστηρικτές τους άρχισαν ήδη να συγκεντρώνονται στα αρχηγεία των δύο στρατοπέδων.

Δειτε Επισης

Κατά 3% μειώθηκαν τα βίαια εγκλήματα το 2023 στις ΗΠΑ
Το Telegram θα διαβιβάζει στις αρχές διευθύνσεις IP ύστερα από αίτημά τους
Ισόβια κάθειρξη στην έφηβη στις ΗΠΑ που σκότωσε τη μητέρα της και έστειλε μήνυμα σε φίλη της να δει το πτώμα
Η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε την χαλάρωση των κανόνων για την κάνναβη
Ήχησαν σειρήνες συναγερμού στην Χάιφα-Σε καταφύγια σπεύδουν οι κάτοικοι
Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις από και προς Τελ Αβίβ και Τεχεράνη
Προειδοποίηση Νετανιάχου για χτύπημα-Προτρέπει τους πολίτες του Λιβάνου να απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες
«Χειρουργικό» χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό-Στόχος ηγετικό στελέχος της Χεζμπολάχ
Ξεπέρασαν τους 274 οι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο
Εκατοντάδες νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο-Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους