Εμανουέλ Μακρόν ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας (pics)

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας σήμερα επικρατώντας της Μαρίν Λεπέν.
 
Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων ο Μακρόν λαμβάνει ένα 63.75% έναντι 36.25% της ανθυποψηφίου του Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών της χώρας.

Νωρίτερα οι δημοσκοπήσεις έφεραν τον Μακρόν νικητή των εκλογών να εξασφαλίζει ποσοστό 65,5% έως 66,1% των ψήφων έναντι της Λεπέν με 33,9% έως 34,5%.
 

Ο 39χρονος επικεφαλής του En Marche! γίνεται ο 8ος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας έχοντας πετύχει μια ξεκάθαρη νίκη έναντι της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, ηλικίας 48 ετών.

Το ποσοστό αποχής εκτιμάται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων μεταξύ 25,3% και 27% του εκλογικού σώματος. Στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, η αποχή ανήλθε σε 22,23% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Τα λευκά και άκυρα προσεγγίζουν το 9% των ψηφοφόρων, ένα ρεκόρ για μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο.
 
 
"Επιλέξατε την τόλμη, αυτή την τόλμη θα την ακολουθήσουμε"

O Εμανουέλ Μακρόν μόλις αφίχθη στην αυλή του Ναπολέοντα στο μουσείο του Λούβρου υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της "Ωδής στην Χαρά" του Μπετόβεν. Εκεί τον περίμεναν χιλιάδες υποστηρικτές του. "Απόψε, η Γαλλία νίκησε" είπε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, που διέσχισε τον χώρο μόνος, με το πρόσωπο σοβαρό, προτού κατευθυνθεί στο βήμα και γίνει δεκτός από το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου.
 
Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι θέλει "να σταθεί στο ύψος" της "εμπιστοσύνης" που του έδειξαν οι πολίτες, όπως θεωρεί υποχρέωσή του. Ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι "θα κάνει τα πάντα" προκειμένου να μην υπάρχει πλέον "κανένας λόγος να ψηφίσουν οι πολίτες τους ακραίους". "Επιλέξατε την τόλμη, αυτή την τόλμη θα την ακολουθήσουμε" είπε επιπλέον.

 

Ο Μακρόν, που είχε μια «σύντομη» και «εγκάρδια» τηλεφωνική συνδιάλεξη με τη Μαρίν Λεπέν, λίγο πριν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, κέρδισε με μεγάλη διαφορά την υποψήφια της ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που σημαδεύτηκε από μεγάλη αποχή.

Η παράδοση της εξουσίας από τον Φρανσουά Ολάντ στον Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να γίνει στο τέλος της εβδομάδας, αν και η ακριβής ημερομηνία δεν είχε ακόμη οριστεί πριν από λίγο, σύμφωνα με το Ελιζέ.

​​​​​​

Πρωτοφανή ποσοστά λευκών και άκυρων
 
Περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι που προσήλθαν σήμερα στις κάλπεις στη Γαλλία ψήφισαν λευκό ή άκυρο, ένας αριθμός ρεκόρ σε μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, που έχει επιπλέον σηματοδοτήσει και η μεγάλη αποχή (26%).
 
Συμφωνα με αρκετές εταιρείες δημοσκοπήσεων, μεταξύ 8,8% (Ipsos- Steria) και 9% (Elabe) των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι επέλεξαν τη λευκή ή την άκυρη ψήφο.
 
 

 
Λεπέν: Η Γαλλία ψήφισε υπέρ της συνέχειας


Η Λεπέν παραδέχθηκε την ήττα της δηλώνοντας χαρακτηριστικά "η Γαλλία ψήφισε υπέρ της συνέχειας".  Κάλεσε μάλιστα τηλεφωνικά τον νικητή των σημερινών εκλογών το οποίο και συνεχάρη για τηννίκη του και του ευχήθηκε καλή τύχη.

 
Η Λεπέν ωστόσο είπε, πως το σημερινό αποτέλεσμα είναι ένα ιστορικό και τεράστιο αποτέλεσμα για την παράταξη της, που καθιστά τους «πατριώτες» Γάλλους τη μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη. Μίλησε για ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου με τους πατριώτες εναντίον των οπαδών της παγκοσμιοποίησης. Κάλεσε δε τους «πατριώτες» να τη στηρίξουν στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου μήνα.

 

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, δήλωσε πως η εκστρατεία της κόρης του, Μαρίν, για τις προεδρικές εκλογές υπονομεύθηκε από τις προτάσεις της για αποχώρηση από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Ο πολιτικός παλμός του Παρισιού


Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ "συνεχάρη θερμά" τον Εμανουέλ Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω "από τις αξίες της Δημοκρατίας".
 
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα βρίσκεται στο πλευρό του Φρανσουά Ολάντ αύριο Δευτέρα για την τελετή μνήμης στα Ηλύσια της γερμανικής συνθηκολόγησης της 8ης Μαΐου 1945, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από τη γαλλική προεδρία.
 


Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε από την πλευρά του ότι οι Γάλλοι πολίτες επέλεξαν τον Εμανουέλ Μακρόν για πρόεδρο της χώρας επιλέγοντας να κρατήσει η Γαλλία την θέση της στην καρδιά της Ευρώπης.

 

«Μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι εφικτή», δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές, καλώντας «όλους εκείνους που θέλουν να έρθουν σε ρήξη με το παρελθόν να ενωθούν» με την Ανυπόταχτη Γαλλία για τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Μπενουά Αμόν κάλεσε απόψε να υπάρξει «ο μέγιστος» δυνατός αριθμός «ενωτικών υποψηφιοτήτων της αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές» μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές.

Ο δήμαρχος του Μπορντό, Αλέν Ζιπέ (του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι), χαιρέτισε σήμερα την «πολύ όμορφη νίκη» του Εμανουέλ Μακρόν, «εκείνην των δημοκρατικών αξιών», δηλώνοντας παράλληλα ότι θα «υποστηρίξει» τους υποψηφίους της δεξιάς και του κέντρου στις βουλευτικές εκλογές. 


Ικανοποιημένη η Ευρώπη


H ελευθερία η ισότητα και η αλληλεγγύη κέρδισαν την τυραννία των ψεύτικων ειδήσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον γαλλικό λαό, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των γαλλικών προεδρικών εκλογών και την νίκη του Εμανουέλ Μακρόν.
 
Από την πλευρά του συγχαρητήρια επιστολή στο Εμμανουήλ Μακρόν για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές απέστειλε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, εκ μέρους, όπως είπε, και του Κολεγίου των Επιτρόπων.


Συγχαρητήρια έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ μέσω του εκπροσώπου τύπου της, στον νικητή των γαλλικών προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν. Όπως έγραψε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου στο  Twitter,η νίκη Μακρόν είναι νίκη για μια δυνατή και ενωμένη Ευρώπη, και για μια Γαλλο-γερμανική φιλία.Εξάλλου Μέρκελ και Μακρόν είχαν μια "πολύ θερμή" τηλεφωνική συνδιάλεξη, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του Μακρόν.

“Συγχαρητήρια στους Γάλλους, συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν. Είναι μια σημαντική νίκη για την Ευρώπη”, ανήρτησε στα Γαλλικά ο ΠτΔ, Νίκος Αναστασιάδης στο Twitter.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συνεχάρη επίσης τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του, σύμφωνα με ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η πρώτη αντίδραση από τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας για την εκλογή Μακρόν ήρθε από τον αρχηγό του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χαιρετίζοντας τη νίκη του νέου πολιτικού, είπε πως «σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία».

Ανάσα για ολόκληρη την Ευρώπη, χαρακτήρισε λίγο αργότερα, τη νίκη του Μακρόν ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο twitter. Σημείωσε τη βεβαιότητα του ότι η συνεργασία των δύο θα είναι στενή προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη και να μην επαναληφθεί ο εφιάλτης της ακροδεξιάς.
 
«Ζήτω ο πρόεδρος Μακρόν. Μια ελπίδα πλανάται πάνω από την Ευρώπη», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
 
Αδημονεί για τη συνεργασία τους ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Μακρόν για την "μεγάλη νίκη" του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, συμπληρώνοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του.

«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για τη μεγάλη του νίκη σήμερα και την εκλογή του στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας. Ανυπομονώ πολύ να συνεργαστώ μαζί του!» επισήμανε ο Τραμπ με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.
 
Επεισόδια στο κέντρο του Παρισιού
 
Περίπου 100 διαδηλωτές που πρόσκεινται στην άκρα αριστερά και είχαν συγκεντρωθεί στο βορειοανατολικό Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για τις προεδρικές εκλογές, ήρθαν αντιμέτωποι νωρίτερα σήμερα με πολλούς αστυνομικούς που τους περικύκλωσαν, αφού έκαναν χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
 
Σε κλίμα έντασης, φωνάζοντας «όλος ο κόσμος σιχαίνεται την αστυνομία», νεαροί, οι περισσότεροι ντυμένοι στα μαύρα και με το πρόσωπο καλυμμένο, άρχισαν να πετούν αντικείμενα. Κατόπιν, γύρω στις 21.00 τοπική ώρα επιχείρησαν να φύγουν από τη συνοικία Μενιλμοντάν, ωστόσο σύντομα τους εμπόδισαν οι δυνάμεις της αστυνομίας. Τουλάχιστον ένας εξ αυτών προσήχθη, μετέδωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
 
Οι αστυνομικοί σκόπευαν να προχωρήσουν σε ελέγχους, προκειμένου να εξακριβώσουν εάν ορισμένοι από το πλήθος βρίσκονταν μεταξύ των 69 προσώπων σε βάρος των οποίων η αστυνομία εξέδωσε απαγόρευσης παραμονής, διευκρίνισε η αστυνομική διεύθυνση.
 
Ο σταθμός του μετρό του Μενιλμοντάν έκλεισε. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Μακρόν, παραιτήσου!», ενώ ορισμένοι από το πλήθος άρχισαν να αποδοκιμάζουν μια οδηγό που κόρναρε για να πανηγυρίσει για την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν. 
 

Δειτε Επισης

Οι εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας βάζουν φρένο στη «φυγή» φοιτητών προς τα κατεχόμενα
Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει
Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη
Κατέθεσε εμπειρογνώμονας στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-Αναφορές για αλλοιωμένα στοιχεία από την υπεράσπιση
Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος
Κατά 3% μειώθηκαν τα βίαια εγκλήματα το 2023 στις ΗΠΑ
Το Telegram θα διαβιβάζει στις αρχές διευθύνσεις IP ύστερα από αίτημά τους
Ισόβια κάθειρξη στην έφηβη στις ΗΠΑ που σκότωσε τη μητέρα της και έστειλε μήνυμα σε φίλη της να δει το πτώμα
Η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε την χαλάρωση των κανόνων για την κάνναβη