Απεβίωσε ο πανεπιστημιακός οικονομολόγος Αδαμάντιος Πεπελάσης

Ως «εξέχουσα μορφή της Ελλάδος», χαρακτηρίζουν, σχεδόν ομόφωνα θαρρείς, τα έγκυρα μέσα ενημέρωσης τον οικονομολόγο και πανεπιστημιακό Αδαμάντιο Πεπελάση, καθώς μεταδίδουν από το πρωί.  σήμερα, Σάββατο, την είδηση του θανάτου του.

Ήταν 95 ετών. Η ζωή του ξεκίνησε το 1922 στο χωριό Γαστούνη της Πελοποννήσου. Εκεί τα πρώτα γράμματά του, εκεί οι πρώτες του εικόνες. Σχολείο στο χωριό, πανεπιστήμιο στην Αθήνα (Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών), μεταπτυχιακά στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο οποίο αναγορεύτηκε και διδάκτορας.

Στη συνέχεια, υπήρξε καθηγητής της οικονομικής σχολής του πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνιας (1957-63), του Πολυτεχνείου και του πολιτειακού πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας (1971-73), τακτικός καθηγητής οικονομικής στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι και επισκέπτης καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ.

Όμως, στην ουσία δεν «έφυγε» ποτέ από Ηλεία, απ’ «τα άγια χώματα», όπως αποκαλούσε τα μέρη του στην Πελοπόννησο. Διευκρινίζοντας ωστόσο, σε ένα λαμπρό κείμενο που έγραψε ο ίδιος τον Μάιο του 2013, ότι «άγια είναι τα χώματα της Ολυμπίας», αλλά «του σατανά είναι εκείνα της Μανωλάδας».

Μανωλάδα, είναι η περιοχή όπου Έλληνες τσιφλικάδες είχαν στη δούλεψή τους στις φυτείες αλλοδαπούς εργάτες, που όταν τόλμησαν μετά από μήνες απλήρωτοι να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους, έβγαλαν τουφέκια και τους έριξαν.

Ο Πεπελάσης, είχε τον τρόπο του να παρεμβαίνει στα δημόσια και κοινωνικά θέματα της χώρας. Δεν τον περιόριζε ο επιστημονικός του τομέας. Ούτε και τα αξιώματα που είχε, είτε ως πανεπιστημιακός, είτε ως διοικητής δύο κραταιών, άλλοτε, τραπεζών της Ελλάδος, της Αγροτικής και της Εμπορικής, που δεν υπάρχουν πια.

Θεωρείται από τους πoλυγραφότερους οικονομολόγους και πανεπιστημιακούς στην Ελλάδα. Δημοσίευσε περισσότερα από 15 συγγράμματα. Άρθρα του, κυρίως για οικονομικά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πάντα είχε κάτι να πει για το φαρμακείο του πατέρα του στη Γαστούνη, «ενός υπέροχου ισορροπημένου άνδρα, που σε αυτόν τα αδέλφια μου κι εγώ χρωστάμε ό,τι ανθρώπινο, ωραίο και γλυκό μέσα μας».

«Εκείνο το φαρμακείο με τις μυρουδιές του και τα χρώματά του ακόμη και σήμερα ζωντανό έρχεται και ξανάρχεται στο μυαλό μου ως ο χώρος της διαπαιδαγώγησης μου, το σχολικό της ζωής μου, το μέτρον της ζωής μου. Και αν θέλετε, να σας το ομολογήσω. Εκεί μέσα και στην προσφυγική συνοικία της Γαστούνης ή την «Αγκινάρα», εκεί πρώτοι πετάχτηκαν οι σπόροι που άνθισαν στο θερμοκήπιο των σπουδών μου για την οικονομία. Έτσι το φαρμακείο άσκησε καταλυτική επίδραση σε ολόκληρη τη ζωή μου. Στο φαρμακείο, εκεί είδα από κοντά τη φτώχεια, τη στέρηση και τον πόνο της καθημερινής ζωής», έγραφε πριν από 4 χρόνια στον ταξιδιωτικό ιστότοπο thetravelbook.gr, που κάθε εβδομάδα παρουσίαζε ένα πρόσωπο, πιο φωτεινό από εκείνα της συνηθισμένης επικαιρότητας", έλεγε.

Η Ελλάδα είχε ήδη μπει στην βαθιά της οικονομική κρίση, και ο Αδαμάντιος Πεπελάσης, έλεγε στους οικείους του «για κοίτα περιπέτεια που μου φύλαξε η μοίρα στα ύστερά μου χρόνια». Οι παρεμβάσεις του στην πολιτική ζωή του τόπου ήταν όλες μέσω της σοβαρής αρθοργαφίας τους. Δεν βγήκε ποτέ σε τηλεοράσεις, δεν δαπανήθηκε με δηλώσεις των δύο παραγράφων, είπε στο ΚΥΠΕ συγγενικό του πρόσωπο, που επίσης ακολουθεί τον πανεπιστημιακό δρόμο,  αλλά σε διαφορετικό κλάδο. «Δεν ήθελε ποτέ να μιλάμε για αυτόν», πρόσθεσε. «Γι’ αυτό και σας παραπέμπω σε εκείνο το κείμενο που έγραψε στο ταξιδιωτικό site.

“Σήμερα, κοιτάζοντας στα μακρινά χρόνια που πέρασαν, αναρωτιέμαι για τη βλάβη που έχει γίνει στην ψυχή των Ελλήνων από τον «αγροίκο πλούτο» και από το τάμα που έχουν κάνει πολλοί σήμερα Έλληνες για να τον ξαναβρούν και να τον λιβανίσουν. Ομως οι «άλλοι Ελληνες» είναι πολλοί και ίσως γίνουν περισσότεροι, οι Έλληνες της Ολυμπίας», έγραφε ο Αδαμάντιος Πεπελάσης, που από σήμερα μετοίκισε σε άλλη, ίσως, Ολυμπία.

Από την Πολιτεία, ο πρώτος συλλυπήθηκε τους οικείους του και ανέφερε δυό λόγια, ότι  «έφυγε ένας εξέχων οικονομολόγος και πανεπιστημιακός», ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
 

Δειτε Επισης

Έφυγε από τη ζωή ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου Μίμης Δομάζος
Πώς το τυχερό δελτίο εξιχνίασε τη δολοφονία στο Παλαιό Φάληρο-Οι αντιδράσεις του Τούρκου δολοφόνου
Σοκ στη Γλυφάδα με απόπειρα αρπαγής ανηλίκου-Πώς επιχείρησε να παρασύρει το παιδί
ΒΙΝΤΕΟ: Νεαροί κρέμονται από το πίσω μέρος λεωφορείου στη Θεσσαλονίκη
Βίντεο με τις κινήσεις του δράστη της δολοφονίας ιδιοκτήτη πρακτορείου στην Ελλάδα
Συνελήφθη πρώην συνοριοφύλακας στην Κέρκυρα για διακίνηση κοκαΐνης
Κάθειρξη 19,5 χρόνων σε 45χρονο που κακοποίησε σεξουαλικά πεντάχρονο παιδί στη Μαγνησία
Τυχερό δελτίο οδήγησε στη σύλληψη 39χρονου Τούρκου που σκότωσε πράκτορα του ΟΠΑΠ
Καταγγέλθηκε κατ’ εξακολούθηση βιασμός επτάχρονου από τον ξάδερφό του-Διερευνά η ΕΛΑΣ
Ν. Κακλαμάνης: Η ψήφος σας ένωσε και πάλι το κοινοβούλιο απ’ άκρη σ’ άκρη