Οι μαθητές ρώτησαν και ο Υπουργός Υγείας απάντησε

 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρωί ένα διαφορετικό ντιμπέητ, μεταξύ μαθητών από σχολεία της Κύπρου και του Υπουργού Υγείας στα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου.
 
Το ντιμπέητ διοργανώθηκε από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Reaction και ήταν το 4ο από μια σειρά ντιμπέητ που διοργανώνονται ανα διαστήματα.
 
Ο REACTION Youth for the Prevention και η Τράπεζα Κύπρου, στα πλαίσια του Εθνικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος ΑΘΗΝΑ, δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές της Κύπρου να έρθουν πιο κοντά, μέσα από debates, με προσωπικότητες και θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μόνο.
 
Δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να μάθουν περισσότερα για τους θεσμούς, αλλά και να απευθύνουν ερωτήσεις για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν σε κάποιο τομέα ή πρόβλημα. 
 
 
 
Ο Υπουργός κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για το ΓΕΣΥ, την υποστέλχωση των κρατικών νοσοκομείων αλλά και τις λίστες αναμονής.
 
Πέραν του διαλόγου μεταξύ των ακροατών και Υπουργού, τέσσερις εκπροσώποι των σχολείων ( Νικόλας Χατζησάββας, Παναγιώτης Φιλίππου, Απέητος Γιώργος και Κέστορα Βασιλική)  απέναντι από τον κύριο Παμπορίδη,στο διαμορφωμένο  πάνελ, έθεσαν τα ερωτήματά και τους προβληματισμούς τους .
 
Ο κύριος Παμπορίδης ανέφερε σε σχετική ερώτηση για το ΓΕΣΥ ,ότι θεωρείται έως και απαράδεκτο η Κύπρος και οι πολίτες της να μην μπορούν να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα υγείας, περίθαλψης και ιατρικής , ιατρικής και φαρμακευτικής κάλυψης όπως άλλους πολίτες της Ευρώπης και κάλεσε τους μαθητές να έχουν λόγο και άποψη
 
Τους προέτρεψε να μην ακολουθήσουν την στάση παλαιότερων γενιών και να είναι ενεργά  μέλη στις αποφάσεις του λαού, υπογραμμίζοντας πως οποιοσδήποτε λαός δεν τυγχάνει ενημέρωσης για ένα θέμα δεν θα μπορεί και να έχει άποψη για αυτό.Αναφορά έγινε στην πηγή πληροφοριών για τον κόσμο. 
 
Ολόκληρος ο πληθυσμός της Κύπρου, γύρω στις 800.000 άνθρωποι αλλά και όλοι οι λειτουργοί υγείας, γύρω στις 10.000 επαγγελματίες δηλαδή, θα χωρέσουν μέσα στο λογισμικό του Γενικού Συστήματος Υγείας, το οποίο θα παρακολουθεί όλες τις μεταξύ τους «συναλλαγές», θα αποθηκεύει και θα παρέχει πληροφορίες για τον κάθε ένα ξεχωριστά, ανάλογα με τον ρόλο του.
 
 
Στο σύστημα, θα καταγράφονται αυτόματα, οι εισφορές, οι υπηρεσίες και οι οφειλές των δικαιούχων στο ΓεΣΥ. Θα καταχωρούνται αυτόματα, οι υπηρεσίες που θα προσφέρει ο κάθε λειτουργός υγείας, ενώ θα γίνεται αυτόματος υπολογισμός των αποζημιώσεων που θα δικαιούνται οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας ανάλογα με τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει.
 
Ο κύριος Παμπορίδης, ανέλυσε επί σειρά ερωτήσεων όλα τα πλεονεκτήματα που θα φέρει το Σχέδιο, με ιδιαίτερη μνεία στην εξάλειψη των λιστών αναμονής, της επιλογής του ασθενούς για τον ιατρό που θα τον εξετάσει, αφού το λογισμικό που θα δημιουργηθεί, θα παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που οφείλει να ξέρει ένας ασθενής.
 
Σε ερώτηση για τους κανόνες υγιεινής στα σχολεία, ο Υπουργός έριξε το μπαλάκι πίσω τους μαθητές λέγοντάς τους πως τα σχολεία και οι κοινόχρηστοι χώροι τους ανήκουν και κανένας Υπουργό ή δάσκαλος δεν θα μπορέσει να καλλιεργήσει την κουλτούρα υγιεινής σε αυτούς.
 
Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων, ο Υπουργός αρκέστηκε να πει ,ότι σαφώς και γνωρίζει ότι οι τιμές των φαρμάκων δεν είναι προσιτές.
 
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, η αναπληρώτρια διευθύντρια του υπουργείου υγείας είχε εξήγησει ότι κατόπιν μελετών το 2014 διαφάνηκε η δυνατότητα μείωσης των τιμών των φαρμάκων και πρόσθεσε ότι το 2015, ο υπουργός γνωστοποίησε τη νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα και μέτρα που περιλάμβαναν τη μείωση των τιμών κατά 8,5% και επικαιροποίηση των τιμών κάθε ένα χρόνο. Φαίνεται ότι η επίλυση του ζητήματος με την υψηλή τιμολόγηση φαρμάκων οι αρμόδιοι φορείς την ώρα που στο υπουργείο βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη αξιολόγησης της τιμολογιακής πολιτικής η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη το καλοκαίρι. 

Μετά από τη μελέτη που πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες του London School of Economics το υπουργείο προχώρησε σε οριζόντια μείωση των τιμών κατά 8,5% και σε απόφαση για ετήσια επικαιροποίηση των τιμών αντί κάθε δύο χρόνια. 

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Έμιλυ Μαυροκορδάτου, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη επικαιροποίησης στην οποία εμπίπτουν και θέματα αναφορικά με τις χώρες αναφοράς και άλλες προτάσεις που θα εξεταστούν, όπως είπε. 
 
Σχετικά με τις συνεισφορές ο Υπουργός , απάντησε ότι κάθε εργαζόμενος θα συνεισφέρει τον μήνα το 2,65 τοις εκατόν του μισθού του, κάθε εργοδότης υπ 2, 9 τοις εκατόν και το κράτος το 2,7 τοις εκατόν
 
Η εισαγωγή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας(ΓΕΣΥ) στην Κύπρο αποτελεί εδώ και χρόνια μια πονεμένη ιστορία αφού, παρά τις πολυετείς προσπάθειες που καταβλήθηκαν, η Κύπρος εξακολουθεί να είναι το μοναδικό κράτος της Ε.Ε. που δεν διαθέτει Γενικό Σύστημα Υγείας.
 
Το υφιστάμενο σύστημα υγείας της Κύπρου χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας και ο Υπουργός κάλεσε τους μαθητές να έχουν υπομονή στις προσπάθειες του Υπουργείου και τα κωλύματα που βρίσκονται στο δρόμο του κάθε φορά,  ενώ σε ερώτηση αν ο ίδιος πιστεύει ότι το ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί αντέστρεψε την ερώτηση στους νέους πιάνοντας έτσι τον παλμό των μαθητών για το θέμα που τελικά ήταν και το κυριότερο ζήτημα του ντιμπέητ
 
Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η εφαρμογή του, είναι να προϋπάρξει η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Για την Κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρο πως αν τα νοσοκομεία του δημοσίου εισέλθουν σε καθεστώς ΓΕΣΥ χωρίς να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά, πολύ απλά θα καταστούν μη βιώσιμα και θα καταρρεύσουν.