Οι αλλαγές και οι αειθαλείς Υπουργοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη
17:24 - 04 Μαΐου 2017
Τέσσερις υπουργοί της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, που διορίστηκαν από τον Μάρτιο του 2013, παραμένουν μέχρι σήμερα αμετακίνητοι από τις θέσεις τους, ενώ ένας παραμένει στο Υπουργικό Συμβούλιο έχοντας αλλάξει χαρτοφυλάκιο.
Έχοντας συμπληρώσει κάτι περισσότερο από τέσσερα χρόνια θητείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν προέβη σε αυτό που λέγεται ευρείας κλίμακας ανασχηματισμό, με τις περισσότερες αλλαγές στις οποίες προέβη όλο αυτό το διάστημα στο κυβερνητικό σχήμα να είναι αναγκαστικές, όπως και στην περίπτωση του μόλις προχθές το βράδυ παραιτηθέντος Υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου.
Με αφορμή την παραίτηση Σωκράτη Χάσικου, ο REPORTER ΟΝLINE καταγράφει όλες τις αλλαγές που επήλθαν στην αρχική σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος με το οποίο ξεκίνησε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Νίκος Αναστασιάδης.
Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
*Υπουργός Εξωτερικών: Ιωάννης Κασουλίδης
*Υπουργός Οικονομικών: Μιχάλης Σαρρής
*Υπουργός Εσωτερικών: Σωκράτης Χάσικος
*Υπουργός Άμυνας: Φώτης Φωτίου
*Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού: Κυριάκος Κενεβέζος
*Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων: Τάσος Μητσόπουλος
*Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού: Γιώργος Λακκοτρύπης
*Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος: Νίκος Κουγιάλης
*Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Χάρης Γεωργιάδης
*Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: Ιωνάς Νικολάου
*Υπουργός Υγείας: Πέτρος Πετρίδης
*Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Χρήστος Στυλιανίδης
*Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Βίκτωρας Παπαδόπουλος
*Υφυπουργός παρά τω Προέδρω: Κωνσταντίνος Πετρίδης
Ο Σαρρής, ο Χάρης και η Ζέτα
Οι πρώτες ανακατατάξεις στη σύνθεση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη ήρθαν μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2013, όταν μετά τα γνωστά γεγονότα των Γιούρογκρουπ και του κουρέματος καταθέσεων, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής εκείνης, από τον κ. Σαρρή ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί, καθότι οι χειρισμοί του κρίθηκαν ως ανεπαρκής και του χρεώθηκε αποτυχία πρόβλεψης και προειδοποίησης του πολιτικού του προϊστάμενου για τις προθέσεις των διεθνών δανειστών.
Αποδεχόμενος την παραίτηση Σαρρή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε στη θέση του Υπουργού Οικονομικών των μέχρι τότε Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χάρη Γεωργίαδη, το χαρτοφυλάκιο του οποίου δόθηκε-ως νεοεισερχόμενη στο Υπουργικό Συμβούλιο- στην Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Η αντικατάσταση των ΔΗΚΟϊκών
Τον Δεκέμβριο του 2013 ο Νικόλας Παπαδόπουλος κέρδιζε τις εσωκομματικές εκλογές στο ΔΗΚΟ και αναλάμβανε τα ηνία του κόμματος. Από τις πρώτες μέρες ανάληψης της ηγεσίας του ΔΗΚΟ, άρχισαν τα σενάρια περί αποχώρησης του κόμματος από την Κυβέρνηση.
Κάτι που συνέβη τον Φεβρουάριο του 2014, με αποτέλεσμα οι τέσσερις προερχόμενοι από το ΔΗΚΟ Υπουργοί, Φώτης Φωτίου(Άμυνας), Κυριάκος Κενεβέζος(Παιδείας και Πολιτισμού), Πέτρος Πετρίδης(Υγείας) και Γιώργος Λακκοτρύπης(Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού), να υποβάλλουν, παρόλο που διαφώνησαν με την απόφαση του ΔΗΚΟ για έξοδο από την Κυβέρνηση, τις παραιτήσεις τους στο Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Έπειτα από αρκετά 24ωρα διαβουλεύσεων και έντονου παρασκηνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να τις κάνει αποδεκτές, πλην εκείνη του Γιώργου Λακκοτρύπη που είχε προλάβει να παραιτηθεί από μέλος του ΔΗΚΟ.
Έτσι, στο Υπουργείο Άμυνας μετακινήθηκε από το Υπουργείο Συγκοινωνιών ο Τάσος Μητσόπουλος, το χαρτοφυλάκιο του οποίου ανέλαβε ο Μάριος Δημητριάδης. Τον Κυριάκο Κενεβέζο στο Υπουργείο Παιδείας διαδέχθηκε ο Κώστας Καδής, ενώ τον Κώστα Πετρίδη στο Υπουργείο Υγείας, ο Φίλιππος Πατσαλής.
Ο θάνατος του Μητσόπουλου
Τραγικός ήταν ο λόγος για τον οποίον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγκάστηκε τον Απρίλιο του 2014 να προβεί στην επόμενη αλλαγή στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Ο αδόκητος θάνατος του Υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου, έφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο-στο Υπουργείο Άμυνας- τον Χριστόφορο Φωκαϊδη.
Η παραίτηση Στυλιανίδη
Τον Απρίλιο του 2014 παραιτήθηκε, προκειμένου να διεκδικήσει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, τον οποίο διαδέχθηκε στο νευραλγικής σημασίας αυτό πόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Παμπόριδης αντί Πατσαλή
Τον Ιούλιο του 2015, και μετά από περίπου ενάμιση χρόνο θητείας, την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού Υγείας έδωσε ο Φίλιππος Πατσαλής, για να τον διαδεχθεί λίγες μέρες μετά την παραίτησή του ο Γιώργος Παμπορίδης.
Οι αμετακίνητοι
Σήμερα, κάτι λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τη συμπλήρωση της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης, από τους Υπουργούς που διορίστηκαν τον Μάρτιο του 2013, αμετακίνητοι από τις θέσεις τους παρέμειναν οι:
*Ιωάννης Κασουλίδης στο Υπουργείο Εξωτερικών.
*Ιωνάς Νικολάου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
*Γιώργος Λακκοτρύπης στο Υπουργείο Ενέργειας
*Νίκος Κουγιάλης στο Υπουργείο Γεωργίας
*Το χαρτοφυλάκιο του χωρίς καμία απολύτως μετακίνηση διατηρούσε μέχρι τη χθεσινή του παραίτηση και ο απερχόμενος Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ενώ στο κυβερνητικό σχήμα, έχοντας αλλάξει χαρτοφυλάκιο, συνεχίζει από το 2013 να βρίσκεται Χάρης Γεωργιάδης.
Τις θέσεις τους διατηρούν από το 2103 ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος στην πορεία ανέλαβε και καθήκοντα-έπειτα από την παραίτηση της Εμανουέλλας Μουσιούττα Λαμπριανίδου-Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας.