Το γιασεμί να γίνει το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Λεμεσού
22:35 - 04 Μαΐου 2017
Το γιασεμί να γίνει το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Λεμεσού και να μοσχοβολά παντού, ήταν το μήνυμα και η πρόταση που έστειλε σήμερα το 3ο Συνέδριο Αειφορίας που οργάνωσε το Κυπριακό Ίδρυμα Αειφορίας, στη Λεμεσό.
Το Συνέδριο οργανώθηκε σε συνεργασία με το γραφείο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Europe Direct Λεμεσού, ενώ χορηγοί επικοινωνίας του είναι το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Κανάλι 6 και η εφημερίδα Λεμεσός.
Σε χαιρετισμό του, εκ μέρους του επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργου Μαρκοπουλιώτη, ο λειτουργός της Αντιπροσωπείας, Μιχάλης Στυλιανού αναφέρθηκε στο θέμα της κυκλικής οικονομίας, σημειώνοντας πως, αν μπορούμε να είμαστε πιο αποδοτικοί από πλευράς πόρων και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από περιορισμένες πρώτες ύλες, μπορούμε να αναπτύξουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αειφορία, που είναι και το ζητούμενο.
Διαμήνυσε παράλληλα πως "ο πλανήτης και η οικονομία μας δεν μπορούν να επιβιώσουν αν συνεχίσουμε με την ίδια προσέγγιση όσον αφορά τον τρόπο που παίρνουμε τις πρώτες ύλες, παράγουμε προϊόντα, τα χρησιμοποιούμε και τα πετάμε" και τόνισε πως "πρέπει να διαφυλάσσουμε τους πολύτιμους πόρους και να τα αξιοποιούμε πλήρως".
Υπενθύμισε δε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε, στο τέλος του 2015, δέσμη μέτρων η οποία θέτει το ολοκληρωμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή προς μια κυκλική οικονομία.
"Η δέσμη αυτή σκιαγραφεί μια αξιόπιστη και φιλόδοξη διαδικασία για καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων στην Ευρώπη με δράσεις στήριξης που καλύπτουν τον πλήρη κύκλο ζωής του προϊόντος", είπε και πρόσθεσε ότι "αυτός ο συνδυασμός έξυπνης νομοθεσίας και κινήτρων, σε επίπεδο ΕΕ, θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, καθώς και τις εθνικές και τοπικές αρχές, να προωθήσουν τη μετατροπή αυτή".
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, ανέφερε πως το οικολογικό σύνθημα, "σκέφτομαι παγκόσμια και δρω τοπικά", βρίσκει την πρακτική του εφαρμογή μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από τη γειτονιά και τις τοπικές κοινωνίες.
"Για να μπορέσει μια πόλη ή η ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού να κάνει τη στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, χρειάζεται κοινοκτημοσύνη των δημόσιων αγαθών, χρειάζεται συνδιαβούλευση, συζήτηση και διάλογος με τους ίδιους τους πολίτες, χρειάζεται συμμετοχικότητα, όλοι να αγαπάμε αυτό που κάνουμε, τον τόπο μας, τη γειτονιά μας, την πατρίδα και τους ανθρώπους της, για να μπορέσει αυτό να διατηρηθεί στο πέρασμα του χρόνου", συμπλήρωσε.
Έχοντας αυτά υπόψη, συνέχισε, η πρόταση του Κυπριακού Ιδρύματος Αειφορίας για να φυτέψουμε γιασεμιά σε όλη τη Λεμεσό, δεν αφορά ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, αλλά για να γίνει θα πρέπει τα γιασεμιά να βρίσκονται σε κάθε νοικοκυριό και το χαρακτηριστικό άρωμα του γιασεμιού να κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή, ώστε όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες, να το βιώνουν και να το χαίρονται.
Η αξιοποίηση του ίδιου του φυτού, όπως είπε η κ.Παναγιώτου, εκτός από χαρά μπορεί να φέρει και έσοδα, καθώς " χρησιμοποιούμε τους φυσικούς μας πόρους, χρησιμοποιούμε ότι όμορφο έχουμε, το διατηρούμε, το μεταφέρουμε στην επόμενη γενιά και σκεφτόμαστε πώς αυτό, το οποίο είναι πολύτιμο, μπορεί να συμβάλει στην οικονομία".
Τέλος, η Επίτροπος Περιβάλλοντος ευχήθηκε όπως, στο επόμενο Συνέδριο Αειφορίας, όντως η Λεμεσός να μυρίζει γιασεμί.
Εκ μέρους του Δημάρχου Λεμεσού, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Σύκας, διαβεβαίωσε πως η Αειφόρος Ανάπτυξη βρίσκεται στις στρατηγικές προτεραιότητες του Δήμου, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως, στα νέα έργα ανάπτυξης μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων συμπεριλαμβάνονται 20 χιλιόμετρα πράσινων δρόμων.
"Αυτό είναι το έναυσμα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής της Λεμεσού και για να αποκτήσουμε όλοι εμείς πράσινη συνείδηση", είπε ο κ.Σύκας, ο οποίος εξέφρασε, παράλληλα, τη βούληση του Δήμου, να προωθήσει μια εκστρατεία για το γιασεμί, υπενθυμίζοντας πως " κάποτε το γιασεμί το φυτεύαμε στις πόρτες και τα παράθυρα για να μας δίνει το άρωμα του μπαίνοντας στο σπίτι, για σκοπούς ευφορίας".
Σε χαιρετισμό του, εξάλλου, που διαβάστηκε στο Συνέδριο, ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας, του ΤΕΠΑΚ,Δρ. Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, ανέφερε πως, η όλο και αυξανόμενη σημασία που δίνεται στην Αειφόρο Ανάπτυξη, ειδικά στους κόλπους της ΕΕ, δεν έγκειται μόνο στην άμεση δράση που πρέπει να ληφθεί ώστε να σωθεί και να διατηρηθεί το φυσικό περιβάλλον για χρήση από τις επόμενες γενιές, αλλά εν μέσω καλπάζουσας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, η αειφορία μπορεί να λειτουργήσει ως σωστική λέμβος για την έξοδο από την κρίση και την επάνοδο της οικονομικής ισορροπίας.
Επομένως, τόνισε, η Αειφόρος Ανάπτυξη είναι μονόδρομος για τη συνετή χρήση των φυσικών πόρων, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και για τις μελλοντικές γενιές, και υπέδειξε πως τα πλεονεκτήματα της Αειφόρου Ανάπτυξης είναι εμφανή, καθώς δίνει λύσεις σε προβλήματα.
Ενδεικτικά, συμπλήρωσε στο χαιρετισμό του ο κ.Χρυσοστόμου, η Αειφόρος Ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για προώθηση του τουρισμού και ανάπτυξη μικρών και απομονωμένων νησιών όπως η Κύπρος, συμβάλλει στη διάσωση των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών μνημείων, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για να παραμείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους και διατηρεί την πολιτιστική παράδοση, την επαφή του ανθρώπου με τη φύση και την επικοινωνία και τις σχέσεις μεταξύ των κατοίκων μιας περιοχής.
Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον Δρ. Δημήτρη Τσάλτα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΤΕΠΑΚ, με θέμα "Αειφορία, Ποιότητα Ζωής Κοινοκτημοσύνη των Δημοσιών Αγαθών", τον Επίκουρο Καθηγητή του ΤΕΠΑΚ Δρ.Φώτη Παπαδήμα, με θέμα " Παραδοσιακά Προϊόντα, Αειφόρος Παράδοση και Οικονομική Αξιοποίηση" και τη Λειτουργό του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, Λουκία Βασιλείου, με θέμα "Άγρια Ενδημικά Λουλούδια και Φυτά - Αειφόρος Πορεία από τη Φύση στην Αγορά".
Την πρόταση του Κυπριακού Ιδρύματος Αειφορίας για να αποτελέσει η Λεμεσός πόλη του γιασεμιού, κατέθεσε ο Πρόεδρος του, Χρίστος Νεοκλέους, ο οποίος ανέφερε πως στόχος είναι να φυτευθούν γιασεμιά σε όλα τα νοικοκυριά, στα σχολεία, στα πάρκα, στους ανοικτούς χώρους αλλά και σε οργανισμούς και εταιρείες.
"Να γίνει το Γιασεμί χαρακτηριστικό γνώρισμα της Λεμεσού και να μοσχοβολά παντού, καθιστώντας την ακόμα πιο ωραίο και αειφόρο προορισμό", είπε και ανακοίνωσε πως το Ίδρυμα θα παραχωρήσει γιασεμιά στα νοικοκυριά μέσω των σχολείων και των μαθητών, ενώ ήδη οι δήμοι της μείζονος Λεμεσού υιοθέτησαν την εισήγηση και με συντονισμένο τρόπο θα αναλάβουν τους δημόσιους χώρους τα πάρκα, τις εταιρείες και τους οργανισμούς.
Πρόταση μας, συνέχισε, είναι η όλη δράση για το γιασεμί να γίνει θεσμός και να πάρει τον χαρακτήρα περιβαλλοντικού και πολιτιστικού δρώμενου και να συνδυαστεί με τον Λεμεσιανό συνθέτη Μάριο Τοκά ο οποίος μελοποίησε το τραγούδι "Η νύχτα μυρίζει γιασεμί", αλλά και με το παραδοσιακό τραγούδι "Γιασεμί μου".
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ.Νεοκλέους προτείνεται να καθιερωθούν δράσεις και εκδηλώσεις σαν υποδοχή της άνοιξης, στις οποίες να εμπλέκονται οι δήμοι, διάφοροι οργανισμοί, τα σχολεία και άλλες ομάδες πρωτοβουλίας πολιτών και όπως η όλη προσπάθεια να προβληθεί και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αξιοποιώντας αντίστοιχα προγράμματα.