Περιμένει ενημέρωση η Λευκωσία, έρχεται κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

Εν αναμονή επίσημης ενημέρωσης για τα διαμειφθέντα στην Άγκυρα μεταξύ του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρίσκεται η Λευκωσία, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποιεί αύριο παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα. 
 
Σκοπός της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα είναι-όπως ο ίδιος ανέφερε μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα-, η  συζήτηση της διαδικασίας για το Κυπριακό.
 
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι είναι έτοιμοι να μεταβούν στη Γενεύη στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και του εγγράφου της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές που είχε χθες με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η διαδικασία επιταχύνθηκε έπειτα από την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και πως στόχος είναι μια μόνιμη λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τσαβούσογλου: Μεταφέραμε στον Έιντε τις προσδοκίες μας
 
«Αργότερα η διαδικασία συνεχίστηκε στη Γενεύη. Διανύθηκε σημαντική απόσταση στα τέσσερα πρώτα κεφάλαια, αλλά υπάρχουν ανοιχτά θέματα. Τον τελευταίο καιρό η ε/κ πλευρά, ειδικά τους τελευταίους 3-4 μήνες κωλυσιεργεί, αλλά βλέπουμε ότι έχει μια αντίληψη να μην τελειώσει η διαδικασία, να επιμηκυνθεί και ας πάει όσο πάει», ισχυρίστηκε.
 
Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι, αλλά ένας από αυτούς είναι και οι εκλογές του Φεβρουαρίου. «Αν και υπάρχει πολύς καιρός ακόμη μέχρι τις εκλογές στην ε/κ πλευρά, μπαίνουν από νωρίς σε προεκλογικό κλίμα», υποστήριξε.
 
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επέκρινε την ε/κ πλευρά για πολύ αρνητική στάση κατά τον ισχυρισμό του, που θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε διακοπή. «Εμείς σε κάποιο βαθμό τα ανεχθήκαμε αυτά. Ο Αναστασιάδης για να πάει σε πενταμερή στη Γενεύη άρχισε να θέτει όρους που είναι αντίθετοι με την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και το έγγραφο της 12ης Ιανουαρίου. Εμείς είμαστε έτοιμοι να πάμε στη Γενεύη στο πλαίσιο των κειμένων που έχω πει πριν από λίγο», ξεκαθάρισε.
 
Σημειώνεται πως ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε έχει ενημερώσει πλήρως τον Γ.Γ. των Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρες μετά και τις επαφές που είχε σε Αθήνα και Άγκυρα, και παραμένει σε διαβούλευση με την ηγεσία των Η.Ε. για τα περαιτέρω βήματα του Διεθνούς Οργανισμού.
 
Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) ο εκπρόσωπος Τύπου των Η.Ε. στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ, ο κ. Έιντε είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με τον Μεβλούτ Τσαβούγολου.
 
«Υπάρχει ανησυχία για την παρούσα κατάσταση και κανείς δεν θέλει να δει τις συνομιλίες να αποτύχουν», είπε, προσθέτοντας πως ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. είναι ενθαρρυμένος από την υποστήριξη που η Τουρκία συνεχίζει να παρέχει στη διαδικασία και το ρόλο του ιδίου του Ειδικού Συμβούλου για διευκόλυνση των συνομιλιών.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σιντίκ υπογράμμισε πως η διαδικασία των συνομιλιών παραμένει υπό την καθοδήγηση των ηγετών και πως εναπόκειται στους ίδιους να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες.
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα