Διέξοδο στο αδιέξοδο και μετάβαση στη Γενεύη διαβλέπει ο Έιντε

Είναι πιθανόν να υπάρξει διέξοδος και οι πλευρές να καταφέρουν να πάνε στη Γενεύη, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στην Άγκυρα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, αναφέροντας, επίσης, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να πάει στη Γενεύη χωρίς όρους.
 
Ο κ. Έιντε, σε αποκλειστικές δηλώσεις στο ΚΥΠΕ χαρακτήρισε τη σημερινή του συνάντηση πολύ εποικοδομητική και είπε ότι είναι πιθανόν να υπάρξει διέξοδος και οι πλευρές να καταφέρουν να πάνε στη Γενεύη.
 
Ανέφερε, περαιτέρω, ότι δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συζήτησε στις επαφές του, ωστόσο, διαπίστωσε-όπως είπε- ότι είναι καθαρό ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να πάει στη Γενεύη χωρίς όρους, αλλά είναι και έτοιμη να συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων.
 
Σε ερώτηση εάν διαπίστωσε μετακίνηση στη θέση της Τουρκίας για το θέμα της ασφάλειας, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι «αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχει θέληση για συζήτηση».
 
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ακόμη ότι εξακολουθεί να υπάρχει το βασικό πρόβλημα για να πάνε οι πλευρές στη Γενεύη και πως ο ίδιος τους ανέπτυξε κάποιες ιδέες για το πως τελικά μπορεί αυτό να ξεπεραστεί.
 
«Δεν έχει γεφυρωθεί το χάσμα για το πώς θα οργανωθεί η σύνοδος της Γενεύης, αλλά δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι εδώ, οι δύο εγγυήτριες είναι έτοιμες», ανέφερε.
 
Ο κ. Έιντε ανέφερε ότι αναχωρεί σήμερα από την Άγκυρα, αλλά ότι δεν θα μεταβεί στην Κύπρο προς το παρόν.
 
 *Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ενημέρωσε σήμερα τους Πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
 
Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της ενημέρωσης προς τους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε, στο Υπουργείο Εξωτερικών, τους διαπιστευμένους Πρέσβεις των κρατών μελών της Ε.Ε. στην Κύπρο για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανασύγκληση μιας αποτελεσματικής Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη.
 
Ο Υπουργός ανέλυσε λεπτομερώς τις θέσεις και το σκεπτικό της ε/κ πλευράς και απάντησε στα ερωτήματα που τέθηκαν από τους Πρέσβεις.
 
*Εξάλλου,  ιδιαίτερα αυστηρή απάντηση έδωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Κροάτη ομόλογό του Ντάβορ Ίβο Στίερ, σχετικά με τη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είχε αναφέρει ότι καλύτερο φάρμακο για να αποφευχθεί θερμό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ θα ήταν η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι οι διαμεσολαβητές δεν πρέπει να μιλάνε πολύ -κυρίως όταν τα προβλήματα είναι λεπτά και δύσκολα- καθώς δεν είναι καλό να υιοθετούνται ως επιχείρημα από οποιαδήποτε πλευρά, τέτοιου είδους απειλές.
 
Προσβλέπουμε και υποστηρίζουμε τη λύση του Κυπριακού, ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς, όχι επειδή κάποιοι μας απειλούν, αλλά ίσα-ίσα, λύση του Κυπριακού σημαίνει ότι κάποιοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να απειλούν.
 
«Έχω τη γνώμη ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στο Κυπριακό δεν πρέπει να υιοθετεί κινδυνολογίες που προαναγγέλλουν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου ως επιχείρημα για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε ο Ν. Κοτζιάς και πρόσθεσε:
 
«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν γιατί είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Γιατί ένα καλό, δημιουργικό τέλος, θα ωφελήσει και τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, καθώς και τις τρεις μικρές μειονότητες στο νησί. Διότι προσβλέπουμε και υποστηρίζουμε τη λύση του Κυπριακού.
 
Αλλά προσβλέπουμε σε μια λύση, όχι επειδή κάποιοι μας απειλούν, αλλά ίσα-ίσα, λύση του Κυπριακού σημαίνει ότι κάποιοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να απειλούν. Άρα, δεν είναι καλό να υιοθετούνται ως επιχείρημα από οποιαδήποτε πλευρά τέτοιου είδους απειλές».
 
*Στο μεταξύ,σε συνέντευξη του στο τουρκικό  πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε,μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ,είπε ότι τη βασική ευθύνη για το Κυπριακό την έχουν οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι για δύο χρόνια έχουν εργαστεί πολύ μαζί και έκαναν εκατοντάδες συναντήσεις. “Έχουμε κάνει πολύ περισσότερη πρόοδο από κάθε άλλη φορά από κάθε προηγούμενη πρωτοβουλία που έγινε για το Κυπριακό προηγουμένως. Αλλά ακόμη υπάρχουν κάποια σημαντικά ζητήματα. Η δική μου εμπειρία είναι αυτή: Όταν φτάσεις στο τέλος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων τα πράγματα δυσκολεύουν.
 
Επειδή ασφαλώς κάποια ζητήματα μένουν στο τέλος. Επειδή αυτά τα ζητήματα είναι δύσκολα ζητήματα. Αν ήταν εύκολα θα είχαν λυθεί προ πολλού”, ανέφερε.
 
Αυτές τις μέρες, πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με τη μετάφραση στα τουρκικά της συνέντευξης του κ. Έιντε στο πρακτορείο, «το πρόβλημα που αντίκρυσα ήταν ότι οι ηγέτες θέλουν να επιστρέψουν στη Γενεύη για μια νέα διάσκεψη αλλά δεν συμφωνούν πώς θα οργανώσουμε αυτή τη διάσκεψη. Πρέπει να συζητήσουμε όλα τα θέματα αλληλένδετα μεταξύ τους ή πρέπει να συζητήσουμε συγκεκριμένα ζητήματα προηγουμένως και μετά να περάσουμε στα άλλα; Σε σχέση με αυτό έχουν ισχυρές απόψεις και υπάρχει δυσκολία να υπάρξει μια συμφωνία που να οδηγεί εκεί. Γι’ αυτό προς το παρόν το θέμα είναι περισσότερο η ατζέντα της διάσκεψης. Αλλά ασφαλώς πίσω από τη συζήτηση της ατζέντας υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες”.
 
Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ακόμα ότι όσο δεν υπάρχει ελπίδα για κοινό έδαφος δεν έχει νόημα να συνεχίζεται η διπλωματία του πήγαινε έλα. “Μετά τις επισκέψεις μου σε Αθήνα και Άγκυρα μπορώ να πω ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις τηρούν ακόμη τις δεσμεύσεις τους. Αυτό ισχύει και για την τρίτη εγγυήτρια δύναμη, το Λονδίνο. Και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις έχουν αφιερωθεί στη συνέχιση της διαδικασίας. Το πρόβλημα είναι ότι το να θέλεις λύση δεν σημαίνει ότι θέλεις την ίδια λύση”.
 
Ο Έιντε είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει πως η επίλυση του Κυπριακού είναι σημαντική κυρίως για τους Τ/κ και ταυτόχρονα η Άγκυρα δίνει σημασία στη λύση με την οποία θα αρθούν τα εμπόδια για μια πολύ καλύτερη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. “Αυτή είναι μια τοποθέτηση που βοηθά τις προσπάθειες. Το ίδιο αισθάνομαι και για τις άλλες εγγυήτριες δυνάμεις. Αυτό είναι καλό αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί κοινό έδαφος για να επιστρέψουμε στη Γενεύη. Γιατί αναφερόμαστε στη Γενεύη; Επειδή και οι δύο ηγέτες της Κύπρου, και ο Ακιντζί και ο Αναστασιάδης αντιλαμβάνονται ότι δεν έχει νόημα να συζητούν τα ίδια και τα ίδια θέματα με την παλιά μέθοδο, και αυτό το είπαν και ο ένας στον άλλο αλλά και σε εμένα. Πρέπει να επιστρέψουμε στον τύπο της διεθνούς συνόδου”, ανέφερε.
 Πρόσθεσε ότι η διεθνής διάσκεψη είναι ένα μεγάλο εφαλτήριο και γι’ αυτό οι πλευρές κινούνται έχοντας και την ανησυχία να μην υπάρξει αποτυχία, σύμφωνα πάντα με το Ανατολού. “Η ανησυχία μου είναι ότι ίσως να είναι τόσο απασχολημένοι για να το οργανώσουν αυτό που να μην μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι εκεί και να μην μπορέσουμε να βρούμε λύση. Και πάλι συνεχίζω να προσπαθώ”, είπε.
 
Ο Έιντε κλήθηκε να σχολιάσει τη θέση της τ/κ πλευράς ότι οι όροι του Προέδρου Αναστασιάδη για να πάει στη Γενεύη είναι αντίθετοι με την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και το έγγραφο της Γενεύης της 12ης Ιανουαρίου. “Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να κάνω σχόλιο ενώπιον της κοινής γνώμης επειδή εργάζομαι πάνω σε αυτό. Οι πλευρές στην Κύπρο κατηγορούν η μια την άλλη για τις απόψεις τους. Αυτό είναι ατυχές. Επειδή εγώ ενόσω υπάρχει ελπίδα για λύση πιστεύω ότι θα το λύσουμε”, ανέφερε, όπως μεταδίδει το Ανατολού.
 
Ο Έιντε υπενθύμισε ότι η ιδιαιτερότητα αυτής της διαδικασίας είναι πως ακόμη και αν έχουν συζητηθεί όλα τα κεφάλαια, τίποτα δεν θα συμφωνηθεί εάν δεν έχει ληφθεί απόφαση για όλα. “Σιγά σιγά χτίζεται μια συμφωνία, συζητώντας πολλά διαφορετικά κεφάλαια και σε διαφορετικά επίπεδα αλλά όταν φτάσετε στο τέλος μπορείτε να αποφασίσετε ότι αυτό είναι αρκούντως καλό και μπορείτε να υποβάλετε νέες προτάσεις”, ανέφερε.
 
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε επίσης ότι στην Κύπρο και οι δύο κοινότητες θέλουν να υπάρξει αποτέλεσμα στη διαδικασία. “Επιπλέον βλέπω ότι και η Τουρκία, και η Ελλάδα και η Βρετανία θέλουν να στηρίξουν πραγματικά αυτή τη διαδικασία. Ενώ η κατάσταση είναι αυτή, πρέπει να κάνουνε τη διαδικασία να λειτουργήσει”, ανέφερε προσθέτοντας ότι γι’ αυτό χρειάζεται λίγη πρόθεση, λίγη ελαστικότητα, και λίγο οι ηγέτες κυρίως στην Κύπρο και οι εγγυήτριες δυνάμεις να αναλάβουν καθοδηγητικό ρόλο.

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις