Ένα χρόνο μετά την περιβόητη αεροπειρατεία και ο Μουσταφά παιδεύει ακόμη της Αρχές
18:09 - 31 Μαΐου 2017
Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την έφεση που άσκησε ο εκζητούμενος από τις αιγυπτιακές αρχές, Σεϊφ Ελτιν Μουσταφά κατά της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για έκδοσή του στην Αίγυπτο προκειμένου να δικαστεί για τη διενέργεια της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών στις 29 Μαρτίου 2016.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αιγύπτιος καταχώρησε και αίτηση ενώπιον του Ανωτάτου για έκδοση εντάλματος Habeas Corpus με στόχο την απελευθέρωσή του, η οποία όμως απορρίφθηκε στις 16.2.2017. Ο Σεϊφ Ελτιν Μουσταφά άσκησε έφεση κατά της απόρριψης της αίτησης του η οποία δεν έχει ακόμη εκδικαστεί από το Δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η εκδίκαση της έφεσης αυτής δεν αναμένεται να γίνει πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Το Δικαστήριο, με τη σημερινή του απόφαση, αναφέρει ότι ο εφεσείων επιδιώκει την ακύρωση του διατάγματος κράτησης με στόχο την έκδοσή του με δύο παράλληλες διαδικασίες. Έχει ασκήσει έφεση κατά της απορριπτικής απόφασης του Ανωτάτου σε αίτηση για Habeas Corpus ως επίσης και έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η αίτηση για την έκδοση και διατάχθηκε η κράτησή του.
Το Δικαστήριο σημειώνει ότι «τα εγειρόμενα ζητήματα είναι ταυτόσημα. Ως εκ τούτου, και έχοντας υπόψη ότι δεν υπάρχει στο σχετικό Νόμο πρόνοια για άσκηση έφεσης εναντίον της πρωτόδικης απόφασης με την οποία εγκρίθηκε το αίτημα της Αιγύπτου για έκδοση του εφεσείοντα, η υπό κρίση έφεση κρίνεται καταχρηστική και έκθετη σε απόρριψη».
Η θέση του Αιγύπτιου ήταν ότι η υπό κρίση έφεση είναι έγκυρη και νόμιμη, αφού αυτό που επιδιώκεται δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με την αίτηση για Habeas Corpus.
Από την άλλη, η θέση της Δημοκρατίας ήταν ότι η υπό κρίση έφεση δεν έχει νομικό έρεισμα και, διαζευκτικά, η καταχώρησή της αποτελεί κατάχρηση της διαδικασίας.
Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι «σαφώς δεν υπάρχει δυνατότητα στο δικό μας νομικό σύστημα άσκησης έφεσης εναντίον απόφασης πρωτόδικου Δικαστηρίου όταν εγκρίνεται αίτηση για έκδοση προσώπου και διατάσσεται η προφυλάκισή του μέχρι την έκδοση».
Αναφέρει ακόμη ότι «με την αίτηση για Habeas Corpus αυτό που επιδιώκεται είναι ο έλεγχος νομιμότητας της κράτησης ενός προσώπου από δικαστική ή άλλη αρχή ή ακόμα και ιδιώτη», προσθέτοντας ότι «αποτελεί πάγια νομολογία ότι το Ανώτατο Δικαστήριο κατά την ενάσκηση αυτής της προνομιακής εξουσίας δεν επενεργεί ως Εφετείο».
Συνεπώς, αναφέρει «δεν δύναται να αναθεωρήσει τα ευρήματα του Δικαστηρίου που αποφάσισε την έκδοση, ούτε να ελέγξει την ορθότητα της άσκησης της διακριτικής του ευχέρειας εφόσον αυτό κινήθηκε στα νόμιμα όρια της, παρά μόνο περιορίζεται στην ουσία να εξετάσει εάν το Επαρχιακό Δικαστήριο είχε ενώπιον του ικανοποιητική μαρτυρία που να δικαιολογεί την έκδοση και κατά πόσο η όλη υπόθεση εξετάστηκε εντός του δικαιοδοτικού του πλαισίου».
«Έτσι και στην προκείμενη περίπτωση η έφεση δεν θα μπορούσε να είχε ως αντικείμενο την αναθεώρηση ευρημάτων διότι ο φυγόδικος δεν έχει καταδικαστεί για οποιοδήποτε αδίκημα ώστε να δικαιούται δεύτερης ευκαιρίας στο Εφετείο για αθώωση. Η ουσιαστική δίκη θα γίνει στη χώρα του με τις εκεί διαδικασίες», καταλήγει το Δικαστήριο στην απόφασή του.
Οι αρχές της Αιγύπτου ζητούν την έκδοση του εφεσείοντα με στόχο να ασκηθεί εναντίον του δίωξη, σε σχέση με ποινικά αδικήματα, που κατ` ισχυρισμό έχει διαπράξει, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Αιγύπτου. Τα αδικήματα έχουν ως ακολούθως:
Αεροπειρατεία, αντίσταση κατά των αρχών και κράτηση ομήρων, κατά παράβαση των άρθρων 88 και 88bis του Ποινικού Κώδικα.
Πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια αεροσκάφους, κατά παράβαση του άρθρου 168 του Νόμου Πολιτικής Αεροπορίας 28/1981.
Ενέργειες κατά παράβαση των άρθρων 22 και 24 του Νόμου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας 94/2015.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ενώπιον του οποίου είχε αχθεί η υπόθεση, έκρινε ότι πληρούντο οι προϋποθέσεις που τίθενται από τη Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου για την Έκδοση Φυγοδίκων και ενέκρινε την αίτηση διατάσσοντας ταυτόχρονα την κράτηση του εφεσείοντα μέχρι την έκδοση.
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ