Κλείδωσε για την Κυριακή η τριμερής στη Νέα Υόρκη

Το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής 4 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη.
 
Το κλείδωμα της ημερομηνίας ανακοίνωσε με ανάρτηση του στο twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Νωρίτερα, η τ/κ πλευρά είχε δώσει ως ημερομηνία πραγματοποίησης της συνάντησης, τις 5 του μήνα.  Σε ανάρτηση της λεγόμενης προεδρίας στο twitter αναφερόταν ότι τηλεφωνική συνομιλία με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ είχε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος αποδέχθηκε πρόσκληση για να συναντηθεί μαζί του και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη στις 5 Ιουνίου.

Στο τουϊτ της λεγόμενης προεδρίας, αναφερόταν ότι ο Γ.Γ. τηλεφώνησε στον Μουσταφά Ακιντζί και του απηύθυνε πρόσκληση για συνάντηση στις 5 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη με τον Ε/κ ηγέτη και ο Τ/κ ηγέτης ενημέρωσε ότι θα παρευρεθεί.

Εξάλλου, σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού αναφερόταν ότι στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 5 Ιουνίου, την ερχόμενη Δευτέρα, κάλεσε ο Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού, τους δύο ηγέτες με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί να αποδέχεται.

Στη σύντομη δήλωσή του ο κ. Μπουρτζιού ανέφερε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες επικοινώνησε απόψε με τον κ. Ακιντζί και τον προσκάλεσε στις 5 Ιουνίου, μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να συναντηθούν μαζί του στη Νέα Υόρκη. Ο Τ/κ ηγέτης απάντησε θετικά ότι θα παρευρεθεί, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπός του.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε λίγο αργοτέρα ο Αντόνιο Γκουτέρες και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, απευθύνονοντάς του πρόσκληση για συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Όπως έγραψε στο twitter o Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εξέλιξη βρίσκονταν διαβουλεύσεις για καθορισμό ημερομηνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διέξοδο στο αδιέξοδο και μετάβαση στη Γενεύη διαβλέπει ο Έιντε

Σε δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), ο Εκπρόσωπος των Η.Ε. στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ ανέφερε ότι «ο Γ.Γ. του ΟΗΕ προσβλέπει να υποδεχθεί και τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα».

 

Στο μεταξύ, ε εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Στεφάν Ντουζαρίκ απέφυγε να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη που χαρακτήρισε «εκτός γραμμής» τοποθετήσεις του ειδικού συμβούλου για το κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος είχε μιλήσει για κινδύνους από τις έρευνες υδρογονανθράκων.

 

«Ο κ. Έιντε συνεχίζει το ρόλο του και δεν πρόκειται να σχολιάσω οποιεσδήποτε δηλώσεις σχετικά με τους υδρογονάνθρακες», είπε ο κ. Ντουζαρίκ. Επιπλέον τόνισε ότι με βάση όσα γνωρίζει είναι «απεσταλμένος πλήρους απασχόλησης».  εντούτοις θα το ελέγξει και αν δεν είναι θα κάνει διόρθωση.

 

Στο επίσημο κείμενο της απομαγνητοφώνησης το καθεστώς εργοδότησης του κ. Έιντε  περιγράφεται ως συμβόλαιο «when actually employed», το οποίο αφορά όλους τους ειδικούς απεσταλμένους και συμβούλους του ΓΓ, οι οποίοι δεν αποτελούν μόνιμο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών.


 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα