Αναστέλλονται τα εντάλματα σύλληψης για Ζολώτα και Φόλε
20:19 - 31 Μαΐου 2017
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε σήμερα να παραχωρήσει άδεια για καταχώρηση αίτησης Certiorari στους Μιχάλη Ζολώτα και Μιχάλη Φόλε, αναστέλλοντας ταυτόχρονα την έκδοση του εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί εναντίον τους.
Οι Ζολώτας και Φόλε είναι κατηγορούμενοι στην ποινική υπόθεση της φερόμενης δωροδοκίας του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με 1 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Focus.
Κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώηνMarfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση για έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά των Ζολώτα και Φόλε και έκρινε ότι εκ πρώτης όψεως το Επαρχιακό Δικαστήριο υπερέβη το δικαιοδοτικό του πλαίσιο εκδίδοντας την απόφαση για έκδοση εντάλματος σύλληψης.
Στην απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για Αμοιβαία Αρωγή σε Ποινικά Θέματα, ως αυτή κυρώθηκε με τον Νόμο 2(ΙΙΙ)/2000, προβλέπονται διαδικασίες επίδοσης εκτός Κύπρου, οι οποίες είχαν ακολουθηθεί στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Εντούτοις, ο περί Διεθνούς Συνεργασίας σε Ποινικά Θέματα Νόμος του 2001, Ν. 23(Ι)/2001 ρητά προβλέπει πως σε επιδόσεις που γίνονται προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρες της Κοινοπολιτείας ή χώρες με τις οποίες η Κύπρος υπέγραψε σχετική διεθνή σύμβαση, κατόπιν δικαστικής συνδρομής, ρητά προβλέπει πως η επίδοση εγγράφων διαδικασίας σε κατηγορούμενο εκτός Κύπρου, δεν επιβάλλει υποχρέωση συμμόρφωσης και κατ’ επέκταση οποιαδήποτε παράλειψη του κατηγορουμένου να εμφανιστεί δεν συνιστά καταφρόνηση δικαστηρίου και δεν παρέχει δυνατότητα εξαναγκασμού προς εμφάνιση μέσω της έκδοσης εντάλματος σύλληψης.
Στην προκειμένη περίπτωση η επίδοση είχε γίνει εκτός Κύπρου, εφόσον οι κατηγορούμενοι ήταν κάτοικοι εξωτερικού και κατ’ επέκταση δεν υπήρχε, εκ πρώτης όψεως δυνατότητα έκδοσης εντάλματος σύλληψης.
Παραπέμποντας σε αγγλική νομολογία, το Ανώτατο Δικαστήριο υπέδειξε ότι η συγκεκριμένη διάταξη φαίνεται να εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο ποινικής δικαιοσύνης και συναντάται αυτούσια και στην Αγγλία. Ο σκοπός της διάταξης φαίνεται εξάλλου και από την σχετική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του 2001.
Συνεπεία αυτού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε την έκδοση του εντάλματος σύλληψης κατά των κατηγορουμένων και έδωσε άδεια για καταχώρηση αίτησης Certiorari.
Το δικηγορικό γραφείο του Αχχιλέα Αιμιλιανίδη που χειρίστηκε την υπόθεση εκ μέρους των κατηγορουμένων Ζολώτα και Φόλε με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι η απόφαση επηρεάζει δεκάδες άλλες υποθέσεις που αφορούν επίδοση σε κατηγορούμενο εκτός δικαιοδοσίας. Την υπόθεση εκ μέρους των κατηγορουμένων Ζολώτα και Φόλε χειρίστηκε ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση, όρισε την υπόθεση για τις 8 Ιουνίου προκειμένου να απαντήσουν οι κατηγορούμενοι στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.
Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία στις 04/04/2017, οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ανέτοιμοι να απαντήσουν στις κατηγορίες με τους συνηγόρους υπεράσπισης τους να ζητούν όπως τους δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετήσουν το ογκωδέστατο, όπως το χαρακτήρισαν, μαρτυρικό υλικό της υπόθεσης για σκοπούς προετοιμασίας των απαντήσεων των πελατών τους στις κατηγορίες που τους προσάπτονται από το κατηγορητήριο.
Όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό περιοριστικούς όρους.
Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν επίσης ο Κυριάκος Μάγειρας, για τον οποίον το Εφετείο Αθηνών αποφάσισε τη μη έκδοση του στην Κύπρο, ως επίσης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος απεβίωσε. Ως εκ τούτου και οι δύο αφαιρέθηκαν από το κατηγορητήριο και απηλλάγησαν από τις κατηγορίες εναντίον τους.
Να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Ζολώτας παραπέμφθηκε στο Κακουργιοδικείο μόνο για την κατηγορία 29 που αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δεν είχε καταφέρει μέχρι και τις 22 Μαρτίου να παραπέμψει την υπόθεση σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης των εξ Ελλάδος κατηγορουμένων στην υπόθεση να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του Δικαστηρίου προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα. Το Δικαστήριο με ενδιάμεση απόφαση του είχε ξεκαθαρίσει ότι «η φυσική ή αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας παραπομπής στο Κακουργιοδικείο».
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.