“Όχι” Κομισιόν σε αντίποινα προς ΗΠΑ και Καναδά για το θέμα της βίζας

Η Κομισιόν απέρριψε σήμερα το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άρση της διευκόλυνσης θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Αμερικανούς και Καναδούς πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ, ως "αντίποινα" για το γεγονός ότι οι δύο χώρες δεν έχουν απαλλάξει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες από την αντίστοιχη υποχρέωση, μεταξύ των οποίων και τους Κυπρίους.
 
Απαντώντας στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που την καλούσε να εκδώσει κατ` εξουσιοδότηση πράξη για την αναστολή της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους του Καναδά και των ΗΠΑ, η Κομισιόν δήλωσε επισήμως ότι θεωρεί ότι, "εν όψει της σημαντικής προόδου που σημειώθηκε κατά το περασμένο έτος και της θετικής δυναμικής των συνεχιζόμενων εργασιών, η προσωρινή αναστολή από την υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους του Καναδά και των ΗΠΑ θα ήταν αντιπαραγωγική κατά το παρόν στάδιο και δεν θα εξυπηρετούσε τον στόχο της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για όλους τους πολίτες της ΕΕ".
 
Η Κομισιόν υπέβαλε εκθέσεις σχετικά με την αμοιβαιότητα των θεωρήσεων τον Απρίλιο, τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο, επικροτώντας το σαφές χρονοδιάγραμμα που προτάθηκε από τον Καναδά για την επίτευξη πλήρους αμοιβαιότητας στον τομέα των θεωρήσεων για όλους τους πολίτες της ΕΕ και αναλαμβάνοντας δέσμευση για την αναζωογόνηση των προσπαθειών με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως προς τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για τα πέντε ενδιαφερόμενα κράτη μέλη της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2017.
 
Καναδάς
Σημειώνεται εξάλλου ότι στις 30 Οκτωβρίου 2016, ο Καναδάς παρουσίασε σαφές χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη αμοιβαιότητας στον τομέα των θεωρήσεων για όλους τους πολίτες της ΕΕ και υλοποίησε μέχρι σήμερα τη δέσμευσή του, αίροντας την υποχρέωση θεώρησης για ορισμένες κατηγορίες Βουλγάρων και Ρουμάνων πολιτών από την 1η Μαΐου 2017.
 
Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συνεχιζόμενη δέσμευση του Καναδά και θα παραμείνει σε στενή επαφή με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τον Καναδά, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να διασφαλίσει την επίτευξη πλήρους αμοιβαιότητας στον τομέα των θεωρήσεων έως την 1η Δεκεμβρίου 2017.
 
Ηνωμένες Πολιτείες
Κατά τους τελευταίους μήνες, εντάθηκαν οι επαφές με τους Αμερικανούς συνομιλητές σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο με αποτέλεσμα τη δρομολόγηση μιας διαδικασίας προσανατολισμένης στα αποτελέσματα με σκοπό την ένταξη των πέντε (της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Πολωνίας και της Ρουμανίας) κρατών μελών της ΕΕ στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.
 
Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους να δεχθούν τα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ στο πρόγραμμα εφόσον πληρούν όλες τις απαιτήσεις που προβλέπονται από την αμερικανική νομοθεσία. Προς τον σκοπό αυτό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης των αναγκαίων εργασιών όσον αφορά τις εκκρεμείς απαιτήσεις.

Δειτε Επισης

Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος
Κατά 3% μειώθηκαν τα βίαια εγκλήματα το 2023 στις ΗΠΑ
Το Telegram θα διαβιβάζει στις αρχές διευθύνσεις IP ύστερα από αίτημά τους
Ισόβια κάθειρξη στην έφηβη στις ΗΠΑ που σκότωσε τη μητέρα της και έστειλε μήνυμα σε φίλη της να δει το πτώμα
Η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε την χαλάρωση των κανόνων για την κάνναβη
Ήχησαν σειρήνες συναγερμού στην Χάιφα-Σε καταφύγια σπεύδουν οι κάτοικοι
Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις από και προς Τελ Αβίβ και Τεχεράνη
Προειδοποίηση Νετανιάχου για χτύπημα-Προτρέπει τους πολίτες του Λιβάνου να απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες
«Χειρουργικό» χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό-Στόχος ηγετικό στελέχος της Χεζμπολάχ