Σύμβαση ποινικού δικαίου για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών

Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε σήμερα μια νέα Σύμβαση ποινικού δικαίου για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και καταστροφής των πολιτιστικών αγαθών.
 
Η νέα συνθήκη θα ανοίξει για υπογραφές στη Λευκωσία, στις 19 Μαΐου, ενώ θα μπορεί να προσχωρήσει σε αυτή κάθε ενδιαφερόμενη χώρα.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ, η Σύμβαση για αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά αποσκοπεί στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση εγκληματικών ενεργειών που στρέφονται κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
Η Σύμβαση θα ανοίξει για υπογραφές κατά την 127η σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη Λευκωσία, όπου θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών των 47 κρατών μελών του οργανισμού.
 
Η Σύμβαση θα αποτελέσει τη μόνη διεθνή συνθήκη που ποινικοποιεί την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, ορίζει μια σειρά από ποινικά αδικήματα, περιλαμβανομένης της κλοπής, παράνομης εκσκαφής, εισαγωγής, εξαγωγής και παράνομης απόκτησης και διάθεσης στην αγορά.
 
Ποινικοποιεί επίσης την πλαστογράφηση εγγράφων και την καταστροφή πολιτιστικών αγαθών που διαπράττεται από πρόθεση. Επίσης προνοούνται διάφοροι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που τα αδικήματα διαπράττονται από επαγγελματίες που καταχρώνται της εμπιστοσύνης που απολαμβάνουν ή από δημόσιους λειτουργούς που είναι υπεύθυνοι για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών. Το ίδιο ισχύει και όταν τα αδικήματα διαπράττονται στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης ή όταν ο δράστης έχει διαπράξει παρόμοια αδικήματα στο παρελθόν.
 
Η νέα Σύμβαση προνοεί επίσης την ύπαρξη προληπτικών μέτρων, όπως η καθιέρωση εθνικών καταλόγων πολιτιστικών αγαθών που θα είναι προσβάσιμα στο κοινό και η υποχρέωση για εμπόρους τέχνης, οίκους δημοπρασιών και άλλους εμπλεκόμενους να καταγράφουν τις συναλλαγές τους.
 
Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική υλοποίηση, η Σύμβαση δημιουργεί μηχανισμό παρακολούθησης, αποτελούμενο από εκπροσώπους των συμβαλλομένων κρατών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος
Κατά 3% μειώθηκαν τα βίαια εγκλήματα το 2023 στις ΗΠΑ
Το Telegram θα διαβιβάζει στις αρχές διευθύνσεις IP ύστερα από αίτημά τους
Ισόβια κάθειρξη στην έφηβη στις ΗΠΑ που σκότωσε τη μητέρα της και έστειλε μήνυμα σε φίλη της να δει το πτώμα
Η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε την χαλάρωση των κανόνων για την κάνναβη
Ήχησαν σειρήνες συναγερμού στην Χάιφα-Σε καταφύγια σπεύδουν οι κάτοικοι
Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις από και προς Τελ Αβίβ και Τεχεράνη
Προειδοποίηση Νετανιάχου για χτύπημα-Προτρέπει τους πολίτες του Λιβάνου να απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες
«Χειρουργικό» χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό-Στόχος ηγετικό στελέχος της Χεζμπολάχ