Συστάσεις για το Brexit για δικαιώματα πολιτών και οικονομικές απαιτήσεις

Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ένωση πρέπει να διαπραγματευθεί και να συνάψει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθορίζοντας τους τρόπους απόσυρσης της, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεών της με την Ένωση (Συμφωνία Απόσυρσης).
 
Σύμφωνα με τα κείμενα των διαπραγματευτικών συστάσεων που δημοσιεύθηκαν σήμερα, οι Συνθήκες θα παύσουν να ισχύουν για το Ηνωμένο Βασίλειο από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της Συμφωνίας Ανάληψης ή, αν όχι, δύο έτη μετά την κοινοποίηση, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αποφασίσει ομόφωνα να παραταθεί αυτή η περίοδος.
 
Επομένως, κατά την Κομισιόν και τα κράτη μέλη, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν αμέσως με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας απόσυρσης και η όποια συμφωνία πρέπει να καλύπτει μεταξύ άλλων και κατά προτεραιότητα το ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών και την οικονομική διευθέτηση των υποχρεώσεων της Βρετανίας.
 
Στο μεταξύ, τέσσερα βασικά μηνύματα έστειλε προς τη Βρετανία ο ειδικός διαπραγματευτής της ΕΕ για τη διαδικασία απένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, κατά τη σημερινή επίσημη παρουσίαση των διαπραγματευτικών συστάσεων προς το Συμβούλιο των κρατών μελών.
 
Πρώτον πως πρέπει να τερματιστεί τάχιστα η υφιστάμενη νομική και κανονιστική αβεβαιότητα με συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, δεύτερον ότι "δεν υπάρχει τιμωρητικού χαρακτήρα λογαριασμός που πρέπει να πληρωθεί", αλλά σεβασμός σε συμφωνηθείσες δεσμεύσεις και τρίτων πως τα δικαιώματα των πολιτών θα πρέπει να διασφαλιστούν με νομικά δεσμευτικό τρόπο. Το τέταρτο και κυριότερο μήνυμα ήταν πως "όσοι έλεγαν ότι το ΗΒ θα μπορούσε να αποχωρήσει χωρίς συνέπειες, απλά σας έλεγαν ψέματα".
 
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο ειδικός διαπραγματευτής, βρέθηκε σήμερα στην αίθουσα Τύπου στην έδρα της Κομισιόν για να εξηγήσει το περιεχόμενο της λεγόμενης σύστασης στο Συμβούλιο για τις διαπραγματεύσεις δυνάμει του άρθρου 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη οποία υιοθέτησε το κολέγιο των επιτρόπων.

Δειτε Επισης

Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος
Κατά 3% μειώθηκαν τα βίαια εγκλήματα το 2023 στις ΗΠΑ
Το Telegram θα διαβιβάζει στις αρχές διευθύνσεις IP ύστερα από αίτημά τους
Ισόβια κάθειρξη στην έφηβη στις ΗΠΑ που σκότωσε τη μητέρα της και έστειλε μήνυμα σε φίλη της να δει το πτώμα
Η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε την χαλάρωση των κανόνων για την κάνναβη
Ήχησαν σειρήνες συναγερμού στην Χάιφα-Σε καταφύγια σπεύδουν οι κάτοικοι
Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις από και προς Τελ Αβίβ και Τεχεράνη
Προειδοποίηση Νετανιάχου για χτύπημα-Προτρέπει τους πολίτες του Λιβάνου να απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες
«Χειρουργικό» χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό-Στόχος ηγετικό στελέχος της Χεζμπολάχ