«Σκληρός» στο πρώτο ραντεβού με Πούτιν ο Μακρόν

Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα κρατήσει σκληρή στάση στην πρώτη του συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα, μετά από ένα προεκλογικό αγώνα όπου η ομάδα του κατηγόρησε τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για προσπάθεια ανάμειξης στις δημοκρατικές διαδικασίες. 
 
Ο Μακρόν, που ανέλαβε την προεδρία πριν από δύο εβδομάδες, έχει δηλώσει ότι ο διάλογος με τη Ρωσία είναι εξαιρετικής σημασίας στην αντιμετώπιση διεθνών διενέξεων. Οι σχέσεις των δύο χωρών ωστόσο έχουν σημαδευτεί από έλλειψη εμπιστοσύνης, με το Παρίσι και τη Μόσχα να υπερασπίζονται αντίθετες πλευρές στον εμφύλιο της Συρίας και με διαφορές για το θέμα της Ουκρανίας.
 
Έχοντας επιστρέψει πρόσφατα από τις συνομιλίες με τους Δυτικούς ομολόγους τους σε σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στη Σικελία, ο Μακρόν θα φιλοξενήσει τον Ρώσο Πρόεδρο στο παλάτι των Βερσαλλιών έξω από το Παρίσι.
 
Μέσα στη μπαρόκ χλιδή του παλατιού, ο Μακρόν θα χρησιμοποιήσει μια έκθεση για τον Ρώσο τσάρο Πέτρο Α` τον Μέγα στο πρώην βασιλικό παλάτι για να προσπαθήσει να δώσει νέα ώθηση στις γαλλορωσικές σχέσεις.
 
"Είναι απαραίτητο να μιλήσουμε με τη Ρωσία διότι υπάρχουν μια σειρά από διεθνή θέματα τα οποία δεν θα επιλυθούν χωρίς σκληρό διάλογο μαζί της", είπε ο Μακρόν.
 
Σε δηλώσεις του στο τέλος της συνόδου G7 το Σάββατο, είπε σε δημοσιογράφους, "Θα είμαι απαιτητικός στις συνομιλίες μου με τη Ρωσία".
 
Ένας Ρώσος αξιωματούχος είπε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα την Παρασκευή ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα αποτελέσει ευκαιρία "να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον" και ότι το Κρεμλίνο προσβλέπει σε μια "ειλικρινή συζήτηση" για τη Συρία.
 
Ενώ η Μόσχα υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, η Γαλλία υποστηρίζει αντικαθεστωτικές ομάδες που προσπαθούν να τον ανατρέψουν. Η Γαλλία έχει επίσης υιοθετήσει και σκληρή τακτική στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν πρώτη φορά όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, και ακύρωσε ένα συμβόλαιο πολεμικών πλοίων αξίας 1,3 δις δολαρίων (1,16 δις ευρώ) το 2015.
 
Ο Μακρόν έχει χαμηλώσει τους τόνους που είχε υιοθετήσει στην προεκλογική του εκστρατεία, όταν υποστήριζε την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία εάν δεν υπήρχε πρόοδος σε ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία για την ανατολική Ουκρανία.
 
Πιο πρόσφατα έχει δηλώσει πως η προτεραιότητά του στη Συρία είναι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους, με το οποίο αναμένεται να συμφωνήσει και ο Πούτιν.

(ΚΥΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)
 

Δειτε Επισης

Εν μέσω κλιμάκωσης στη Γάζα Ισραηλινοί θα έχουν συνομιλίες στις ΗΠΑ για πιθανή κατάπαυση πυρός
1.200 παιδιά θα εξεταστούν για ασθένειες μετά τη σύλληψη υπαλλήλου βρεφονηπιακών σταθμών για σεξουαλική κακοποίηση
Για τρίτη μέρα εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Σμύρνη-Κάηκαν σπίτια
Πάνω από 100 νεκροί στη Γάζα παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός-«Ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα παντού»
Ο Τραμπ αίρει τις κυρώσεις στη Συρία με προεδρικό διάταγμα-Εξαιρούνται Άσαντ και στενοί συνεργάτες
Ξανά εναντίον του Τραμπ ο Μασκ-Κάνει λόγο για παράλογες δαπάνες
ΒΙΝΤΕΟ: Επίθεση με ρουκέτες σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Ιράκ
ΒΙΝΤΕΟ: Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι σατιρικού περιοδικού στην Τουρκία που δημοσίευσε σκίτσο του Μωάμεθ
Στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιουλίου ο Νετανιάχου ως προσκεκλημένος του Τραμπ
Το Ιράν αποκλείει άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ