Η ανάλυση του πιο γλυκού πειρασμού: Τα πάντα για το παγωτό

Το παγωτό προκύπτει από την ανάμειξη κυρίως γάλακτος και ζάχαρης, ενώ συχνά προστίθενται σε αυτό αυγά, σοκολάτα, φρούτα, χρωστικές και σταθεροποιητές.
 
Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα είδη παγωτών.
 
Κάνοντας τις σωστές επιλογές μπορούμε να εισαγάγουμε το παγωτό σε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή χωρίς να επηρεάσει το σωματικό μας βάρος.
 
Τα παγωτά με βάση το γάλα και την κρέμα γάλακτος όπως το κλασσικό παγωτό (Gelato), το παγωτό της μηχανής, το παγωτό γιαούρτι (με προσθήκη καλλιέργειας), αλλά και το παγωτό παρφέ, είναι παγωτά με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε κορεσμένα λιπαρά από το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τους κρόκους αυγών (πορφέ).
 
Επίσης, τα παγωτά αυτά είναι πλούσια σε προστιθέμενη ζάχαρη.
 
Μια μερίδα των 100 γραμμαρίων αποδίδει 200 με 300 θερμίδες. Άτομα που θέλουν να προσέξουν το βάρος τους, αλλά και άτομα με υπερλιπιδαιμίες και σακχαρώδη διαβήτη, καλό είναι να μην τα έχουν σαν πρώτη επιλογή.
 
Παράλληλα τα παγωτά αυτά λόγω του ότι βασίζονται στο γάλα είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, ασβεστίου, ριβοφλαβίνης και βιταμίνης Δ και Κ.

Πλέον πολλές εταιρείες για να κάνουν πιο προσιτά τα προϊόντα τους στα άτομα που θέλουν να έχουν μια πιο υγιεινή διατροφή , παράγουν παγωτό με μειωμένες θερμίδες.

Έτσι υπάρχουν:

Παγωτά με 0% ζάχαρη ( 150 θερμίδες ανά 100γρ), όπου γίνεται αντικατάσταση της ζάχαρης με γλυκαντικές ουσίες. Τα παγωτά αυτά περιέχουν όμως κορεσμένα λιπαρά, έτσι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση τους από τα άτομα που θέλουν να ακολουθήσουν μια διατροφή χαμηλή σε λίπος.

Παγωτά με 0% λίπος (150 θερμίδες ανά 100γρ) στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί γάλα χωρίς λιπαρά. Τα παγωτά αυτά όμως περιέχουν ζάχαρη.

Η συχνότητα κατανάλωσης τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2 φορές την εβδομάδα σε μερίδες των 100 γραμμαρίων.

Παγωτά με 0% ζάχαρη και 0% λίπος (40 θερμίδες ανά 100γρ)  στα οποία αντί για ζάχαρη υπάρχουν γλυκαντικές ουσίες και αντί για πλήρες γάλα και κρέμα γάλακτος περιέχουν γάλα χωρίς λίπος και σταθεροποιητές. Η επιλογή αυτού του είδους παγωτού θα μπορούσε να είναι στις πρώτες επιλογές μας για παγωτό, αφού είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες και δεν επιβαρύνει τον οργανισμό μας με κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη. Η προσθήκη γλυκαντικών θεωρείται ασφαλής και δεν θα πρέπει να υπάρχει φόβος για την κατανάλωση τους.

Η συχνότητα κατανάλωσης του μπορεί να είναι και σε καθημερινή βάση, σε μερίδα μέχρι τα 200 γραμμάρια, ενώ θα μπορούσε να αντικαταστήσει 1 από τις 2 μερίδες γαλακτοκομικών που πρέπει να προσλαμβάνουμε καθημερινά.

*Προσοχή στα παγωτά γιαούρτι, εάν δεν αναγράφεται ότι είναι 0% σε ζάχαρη ή λίπος, τότε το θερμιδικό τους περιεχόμενο είναι το ίδιο υψηλό όπως τα κλασσικά παγωτά.

Πέρα από τα παγωτά με βάση το γάλα υπάρχουν και τα παγωτά σορμπέ που δεν περιέχουν γάλα αλλά ζάχαρη και χυμούς φρούτων. Παρά την προσθήκη ζάχαρης, το θερμιδικό περιεχόμενο αυτών των παγωτών είναι χαμηλό (70 θερμίδες στα 100γρ).
 
Σίγουρα είναι καλύτερη επιλογή από κάποιο κλασσικό παγωτό με βάση το γάλα επειδή δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, η συχνότητα  κατανάλωσης του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2 φορές την εβδομάδα λόγω της περιεκτικότητας του σε ζάχαρη και της απουσίας θρεπτικών συστατικών.

Επομένως, υπάρχουν επιλογές παγωτών, όπου στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μπορούν να έχουν θέση στο διαιτολόγιο μας το καλοκαίρι, χωρίς να υπάρχει φόβος ότι θα αποτελέσουν εμπόδιο στο να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή στη συντήρηση του παγωτού.
 
Για αποφυγή ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών θα πρέπει να συντηρείται σε θερμοκρασίες κάτω των 10⁰C και να αποφεύγεται η τήξη και επανακατάψυξη του.
 
Διαβάστε: Παγωτό: ΠΡΟΣΟΧΗ αν έχει λιώσει και ξαναπαγώσει
 
 
 * Κώστας Νικολάου, Κλινικός Διαιτολόγος - διατροφολόγος BSc, MSc 
Τηλέφωνο 99321810