Συνόδο για το Κυπριακό χωρίς όρους θέλει η Άγκυρα
09:24 - 27 Μαΐου 2017

Τη διεξαγωγή Συνόδου για το Κυπριακό χωρίς όρους προσδοκεί η Άγκυρα σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στην οποία υποστηρίζεται ότι οι όροι του Προέδρου Αναστασιάδη είναι αντίθετοι με την Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και δεν συνάδει με τη διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό της 12ης Ιανουαρίου του 2014.
Συγκεκριμένα το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή που εξέδωσε τα μεσάνυχτα, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “η Τουρκία συμφωνεί με τις απόψεις που εξέφρασε ο πρόεδρος της ‘τδβκ’ κ. Ακιντζί στις 23 και 26 Μαΐου. Οι όροι που έθεσε ο Ε/Κ ηγέτης Αναστασιάδης για να διεξαχθεί και πάλι η Σύνοδος για την Κύπρο, πιστεύουμε ότι είναι αντίθετοι με τις αρχές της ‘διαπραγμάτευσης με διασύνδεση των θεμάτων μεταξύ τους’ και ‘να μην θεωρηθεί τίποτα συμφωνημένο αν δεν υπάρξει συμφωνία για όλα τα θέματα’ που καταγράφηκαν στην Κοινή Δήλωση των ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και δεν συνάδει με την διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό της 12ης Ιανουαρίου 2017”.
“Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα καθήκοντα που δόθηκαν στην Διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό, ήταν να συνέλθει μια Ομάδα Εργασίας με στόχο να προσδιορίσει τα ερωτήματα στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και τα μέσα συζήτησής τους. Αυτό το καθήκον εκπληρώθηκε στις 18-19 Ιανουαρίου στο Μοντ Πελεράν. Το δεύτερο καθήκον που ανατέθηκε όπως προέκυψε από το τέλος της συνόδου είναι η συνέχιση στο νησί μεταξύ των ηγετών της συζήτησης των άλλων κεφαλαίων που έμειναν ανοιχτά”., αναφέρει η ανακοίνωση, και καταλήγει λέγοντας ότι η Τουρκία, όπως ανέφερε και ο Μουσταφά Ακιντζί στη δήλωσή του, "προσδοκεί όπως διασφαλιστεί η διεξαγωγή της Συνόδου για το Κυπριακό χωρίς όρους στην οποία να τηρηθεί η μεθοδολογία της συζήτησης όλων των κεφαλαίων στο πλαίσιο της αντίληψης της Κοινής Δήλωσης των ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και όπως προβλέπει η πρώτη Σύνοδος αλλά δεν εφαρμόστηκε”.
- Από «κατάληξη» στις εγγυήσεις, δέχθηκε Γενεύη και με «επαρκή πρόοδο»
- Σήκωσε τα χέρια ψηλά και ανακοίνωσε αδιέξοδο ο Έιντε
