Δικαίωση για τους πρόσφυγες των Βάσεων μετά από 19 χρόνια

Την «ταχεία» αναθεώρηση από το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών της απόφασης για απαγόρευση έλευσης στη Βρετανία προσφύγων που ζουν στο έδαφος της βάσης της Δεκέλειας, διέταξε την Πέμπτη το Δικαστήριο Εφέσεων της χώρας.  
 
Η απόφαση αφορά έξι οικογένειες με καταγωγή από το Ιράκ, το Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Συρία, τα μέλη των οποίων ήταν μεταξύ 75 ανθρώπων που διασώθηκαν στις ακτές της Κύπρου τον Οκτώβριο του 1998 ενώ βρίσκονταν σε αλιευτικό σκάφος που κατευθυνόταν προς την Ιταλία.  
 
Το σκάφος είχε αντιμετωπίσει προβλήματα με τη μηχανή με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους από τους διακινητές που είχαν οργανώσει τη ριψοκίνδυνη μετάβασή τους στη Δύση.  
 
Έκτοτε οι οικογένειες ζουν σε εγκαταστάσεις εντός των ορίων της βρετανικής βάσης Δεκέλειας. Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, οι κυβερνήσεις του Λονδίνου επί 18 χρόνια έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν τα δικαιώματά τους ως πρόσφυγες.  
 
Το αίτημά τους για εγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο απορρίφθηκε το Νοέμβριο του 2014 από την τότε Υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν δεσμούς με τη χώρα και ότι θα μπορούσαν να αναζητήσουν άσυλο και να μετεγκατασταθούν σε κάποια άλλη περιοχή της Κύπρου.  
 
Η απόφαση της μετέπειτα πρωθυπουργού είχε απορριφθεί πέρυσι από το δικαστήριο σε πρωτοβάθμια εξέταση της υπόθεσης, με το σκεπτικό να αναφέρει ότι αν και οι πρόνοιες της Συνθήκης για τους Πρόσφυγες του 1951 δεν είχαν άμεση εφαρμογή στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, παρόλα αυτά η βρετανική κυβέρνηση όφειλε να ενεργήσει σύμφωνα προς το πνεύμα της Συνθήκης.  
 
Το τριμελές Εφετείο έκανε χθες ένα βήμα παραπέρα κρίνοντας ότι η Συνθήκη έχει άμεση εφαρμογή στις συγκεκριμένες περιπτώσεις προσφύγων. Στην ετυμηγορία τους οι τρεις δικαστές κάλεσαν την Υπουργό Εσωτερικών Άμπερ Ραντ να ανασκευάσει την απόφαση που στερεί από τις έξι οικογένειες το δικαίωμα εγκατάστασης επί του εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Ο δικαστής Ίργουϊν είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει «ευθεία ευθύνη» έναντι των εναγόντων σύμφωνα με το δημόσιο διεθνές δίκαιο.   Ο δικαστής επισήμανε εξάλλου την «τεράστια καθυστέρηση» που έχει επηρεάσει τις ζωές των οικογενειών και σημείωσε ότι αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι «απαράδεκτες».  
 
«Θα το θεωρούσα παράλογο και παραβίαση των υποχρεώσεων έναντι των προσφύγων εάν δε γινόταν ταχέως η μετεγκατάσταση», ανέφερε ο Βρετανός δικαστής.  
 
Οι νομικοί εκπρόσωποι των οικογενειών έκαναν λόγο για ανθρώπους που βρίσκονται «νομικά μετέωροι» επί 18 χρόνια και δήλωσαν έτοιμοι να συνεχίσουν να παλεύουν μέχρι να αλλάξει η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας.   «Έχουν υποφέρει αρκετά. Τώρα είναι ώρα η κυβέρνηση να δείξει συμπόνοια», ανέφερε μία εκ των συνηγόρων.  
 
Το Υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να εξετάζει τις επιπτώσεις της δικαστικής απόφασης και το κατά πόσο θα φέρει την υπόθεση με νέα έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, κάτι που βρετανικά μέσα εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό.

Δειτε Επισης

Ανεξάρτητους ποινικούς κατήγορους ζητά από Εισαγγελέα η οικογένεια του Θανάση-Δείχνει τις νέες μαρτυρίες και τα ποινικά Σταυριανού
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
ΒΙΝΤΕΟ: Δολοφόνησαν live υποψήφια δήμαρχο κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Μεξικό
Ο Λαβρόφ επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη
Προκαλεί και πάλι ο Τατάρ για τις συλλήψεις σφετεριστών-«Είδαν την επιτυχία μας και θέλησαν να χαλάσουν το παιχνίδι»
Δεύτερη απάτη με ψευδή εταιρεία κρυπτονομισμάτων-Στέλνουν μηνύματα σε ανυποψίαστους πολίτες
Επιτήδειοι τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες και τους λένε ότι κέρδισαν χρηματικό ποσό
Στην Γερμανία τον έψαχναν στην Κύπρο τον εντόπισαν-Καταζητείτο 33χρονος από τον Αύγουστο του 2021
Εντοπίστηκε πιστόλι και αριθμός φυσιγγίων σε τάφο στη Λεμεσό-Διερευνάται σύνδεση με εγκληματική ενέργεια
Ταυτοποιήθηκαν άλλοι εννέα αγνοούμενοι-Κατ’ ιδίαν επαφές Αριστοτέλους με τις οικογένειες των θυμάτων