Γιούνκερ και Τουσκ ζητούν ενότητα στη G7 για αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων
14:49 - 26 Μαΐου 2017
Στην Ταορμίνα της Σικελίας βρίσκεται από χθες το βράδυ η ηγεσία της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, για να συμμετάσχουν στην 43η σύνοδο κορυφής της G7, υπό Ιταλική προεδρία και με τη συμμετοχή πολλών νέων ηγετών.
"Ο Ντόναλντ και εγώ είμαστε τα μόνα σταθερά στοιχεία για το διεθνές τοπίο", σχολίασε σχετικά ο Πρόεδρος Γιούνκερ κατά μιλώντας στον Τύπο από τη Σύνοδο. "Είμαστε βετεράνοι, αλλά δεν είμαστε γέροι και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζουμε καλύτερα αυτούς τους νέους συναδέλφους, παρόλο που είδαμε μερικούς από αυτούς χτες και τις προηγούμενες ημέρες", δήλωσε.
Μπαίνοντας κατευθείαν στην ουσία, ο Πρόεδρος Τουσκ συμπλήρωσε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή θα είναι η πιο δύσκολη σύνοδος της G7 εδώ και χρόνια και δεν είναι μυστικό ότι οι ηγέτες που συναντώνται σήμερα έχουν μερικές φορές πολύ διαφορετικές θέσεις σε θέματα όπως η αλλαγή του κλίματος και το εμπόριο. Αλλά ο ρόλος μας ως ΕΕ είναι να κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ενότητα της G7 σε όλα τα μέτωπα".
"Θα σταθούμε εδώ -όπως πάντα, για τις κοινές μας αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιστεύουμε ως Ευρωπαίοι σε ανοικτές κοινωνίες και πάντα αναζητούμε πολυμερείς λύσεις. Θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες, όχι τοίχους", δήλωσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ και ο Τουσκ εξήγησε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί η ενότητα όσον αφορά την υπεράσπιση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.
"Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε αυτά τα στρατηγικά παγκόσμια προβλήματα που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Μέση Ανατολή, από τον πόλεμο στη Συρία και τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, στις δοκιμές πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων στη Βόρεια Κορέα, καθώς και τη στρατιωτικοποίηση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Εάν η ομάδα μας είναι αποφασισμένη και ενωμένη αρκετά, η κατάσταση στον κόσμο μπορεί πραγματικά να ξεπεραστεί", συμπλήρωσε ο κ. Τουσκ.
Πρέπει όμως να καταλάβουμε αυτά - στην Ευρώπη και αλλού - που δεν βλέπουν πώς λειτουργεί η παγκοσμιοποίηση γι’ αυτούς. Εννοώ το 45% των Ευρωπαίων που πιστεύουν ότι η παγκοσμιοποίηση αποτελεί απειλή και όχι ευκαιρία. Θεωρούμε ότι είναι μια ευκαιρία που αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο τρόπο. Πρέπει να θέσουμε την ειλικρίνεια στην καρδιά όλων των πράξεων της G7 και των εταίρων μας.
Όπως εξήγησε ο κ. Γιούνκερ περίπου το ένα τρίτο του εθνικού εισοδήματός της ΕΕ προέρχεται από το εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο και υποστηρίζει 1 στις 7 θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα για κάθε 1 δισεκατομμύριο ευρώ που κερδίζει η ΕΕ από τις εξαγωγές, δημιουργούνται 14.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.
Η Κομισιόν υπολογίζει, είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ, πως το ΑΕΠ της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9% φέτος και το επόμενο έτος.
Επεσήμανε δε την εσφαλμένη αντίληψη περί ανεργίας καθώς, όπως σημείωσε, "με 233 εκατομμύρια άτομα που εργάζονται στην Ευρώπη, περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από ποτέ". Την ίδια ώρα τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται και από ένα μέσο έλλειμμα 6,1% το 2010/2011, η ΕΕ βρίσκεται κάτω από το 1,2% έως 1,6%.
Σε σχέση δε με την Ελλάδα και την υπόθεση των διαπραγματεύσεων για το χρέος, δήλωσε ότι αντίθετα με την πρώτη G7 που στη Βαυαρία και την επόμενη πέρυσι στην Ιαπωνία, "αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να συζητούμε για την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που έπρεπε να συζητήσουμε προηγουμένως για την Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα κάνει καλά και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο έθνος και πρέπει να σεβόμαστε αυτό το έθνος με τον τρόπο που λέω".
Κατά τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Τουσκ, η G7 θα δείξει ενότητα σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. υποστηρίζοντας πλήρως την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Όπως είπε, η λύση αυτής της σύγκρουσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Αιτιολόγησε δε την ανάγκη για επέκταση των κυρώσεων, λέγοντας ότι "από την τελευταία διάσκεψη κορυφής της G7 στην Ιαπωνία δεν έχουμε δει τίποτα που να δικαιολογεί μια αλλαγή στην πολιτική κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, θα απευθύνω έκκληση στους άλλους ηγέτες των G7 να επαναβεβαιώσουν αυτήν την πολιτική".
Σημείωσε δε ότι η Ομάδα των 7 θα πρέπει επίσης να παραμείνει ενωμένη όσον αφορά τον τερματισμό της βιαιότητας στη Συρία. "Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για να νικήσουμε την τρομοκρατία στη Συρία και να βρούμε μια πολιτική διευθέτηση", είπε φέροντας τη Ρωσία και το Ιράν προ των ευθυνών τους λέγοντας πως "έχουν εμπλακεί στην κρίση και συνεργάζονται με το καθεστώς Assad. Αντί να χάνουν χρόνο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για την επίτευξη πραγματικής εκεχειρίας, να σταματήσουν τη χρήση χημικών όπλων και να εξασφαλίσουν ασφαλή και άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη".
Τέλος, ο κ. Τουσκ ζήτησε την ενότητα της Ομάδας των 7 για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. "Πρόκειται για μια παγκόσμια πρόκληση, αλλά εδώ στη Σικελία είναι επίσης ένα πραγματικό, τοπικό πρόβλημα. Ο στόχος της ΕΕ ήταν να διατηρήσει τουλάχιστον το σημερινό επίπεδο διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Το αν θα πετύχουμε, παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα", κατέληξε ο Τουσκ.
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ