Το ΝΑΤΟ στο συνασπισμό κατά του ISIS αλλά όχι σε επιχειρήσεις μάχης

Τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την πρώτη του συνάντηση με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία έχει επικρίνει έντονα στο παρελθόν.
 
Τον Τραμπ, που έφτασε χθες Τετάρτη το βράδυ στις Βρυξέλλες, υποδέχθηκε σήμερα ο Τουσκ σε ένα κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο έχουν υψωθεί αμερικανικές σημαίες δίπλα σε αυτή της ΕΕ και τις σημαίες των 28 χωρών μελών της Ένωσης.
 
Στην συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ με την ηγεσία της ΕΕ διαπιστώθηκαν διαφωνίες στο θέμα της αντιμετώπισης της ρωσικής επιθετικότητας, την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής και την περιφρούρηση του ελεύθερου εμπορίου. Στη συνάντηση που κράτησε σχεδόν μια ώρα και μετείχαν από την αρχή ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τουσκ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ και αργότερα προστέθηκαν η Ύπατη Εκπρόσωπος Φ.Μογκερίνι και ο Αντόνιο Ταγιάνι Πρόεδρος του ΕΚ, διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και αντηλλάγησαν απόψεις για την εξωτερική πολιτική. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τουσκ, μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι πάνω από τις διαφωνίες και τα σημεία σύμπτωσης ΕΕ - ΗΠΑ πρέπει να προέχει η κοινή στάση του δυτικού κόσμου σε θέματα αξιών και αρχών.
 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ, στην οποία για πρώτη φορά συμμετάσχει ο Τραμπ, ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως το ΝΑΤΟ θα ενταχθεί στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις μάχης, όπως διευκρίνισε.
 
 
Η συγκεκριμένη απόφαση που εκπληρώνει ένα μακροχρόνιο αίτημα των ΗΠΑ που διοικούν τον συνασπισμό αυτόν, «θα στείλει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ενότητας στην μάχη κατά της τρομοκρατίας», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.
 
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε χθες Τετάρτη στο AFP, η απόφαση, η οποία εγκρίθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, «απομένει ακόμη να εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων» κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
 
Το ΝΑΤΟ θα αυξήσει τις ώρες πτήσης των αεροσκαφών-ραντάρ Awacs στον τουρκικό εναέριο χώρο, τα οποία παρακολουθούν την αεροπορική δραστηριότητα στο Ιράκ και τη Συρία, διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας, ενώ στην έδρα του ΝΑΤΟ θα συσταθεί ένα νέο γραφείο που θα ασχολείται με την κοινοποίηση πληροφοριών για τα τρομοκρατικά δίκτυα, και κυρίως για τους ξένους τζιχαντιστές.
 
Και ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες
Οι σχέσεις της Τουρκίας με την δύση θα καθοριστούν από τις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν όπως εκτιμούν τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέροντας ότι θα έχει επαφές με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να έχει επίσης συνάντηση στο πόδι με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες έπειτα από την εκλογή του στην Προεδρία της Τουρκίας.
 
Η τελευταία του επίσκεψη ήταν το 2015 πριν εκλεγεί Πρόεδρος. Στην ομιλία του στην σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να εκφράσει τα παράπονά του αναφέροντας ότι αναμένει από τη συμμαχία να μην καταπολεμά μόνο τον ISIS αλλά και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.
 
Σημαντική χαρακτηρίζεται και η συνάντηση του με την Άγκελα Μέρκελ κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί η κρίση που προέκυψε για την βάση του Ιντσιρλίκ και τις απειλές της Γερμανίας ότι θα αποχωρήσει. Κρίσιμη χαρακτηρίζεται για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και η συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούγκερ.
 

Δειτε Επισης

Χιλιάδες πρόσφυγες στο Λίβανο-Μετακινούνται στο βορρά για να γλυτώσουν το ισραηλινό σφυροκόπημα
Ζημιές σε ενεργειακές υποδομές από επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία
Συναντήθηκε με Σολτς ο Ερντογάν-Θέλει αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε.
Παρουσιάζουν ιδέες στη Σύνοδο του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση στο Λίβανο οι ΗΠΑ
Άγρια νύχτα στον Λίβανο-Σφυροκοπά ανελέητα τη Χεζμπολάχ το Ισραήλ, στους 500 οι νεκροί
Κατά 3% μειώθηκαν τα βίαια εγκλήματα το 2023 στις ΗΠΑ
Το Telegram θα διαβιβάζει στις αρχές διευθύνσεις IP ύστερα από αίτημά τους
Ισόβια κάθειρξη στην έφηβη στις ΗΠΑ που σκότωσε τη μητέρα της και έστειλε μήνυμα σε φίλη της να δει το πτώμα
Η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε την χαλάρωση των κανόνων για την κάνναβη
Ήχησαν σειρήνες συναγερμού στην Χάιφα-Σε καταφύγια σπεύδουν οι κάτοικοι