Πάνω από τα μισά εξαφανισμένα παιδιά έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από το σπίτι τους
16:25 - 24 Μαΐου 2017
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, που τιμάται στις 25 Μαΐου σε ολόκληρο τον πλανήτη, το Missing Children Europe, μέλος του οποίου αποτελεί η κοινοπραξία “Hope For Children” CRC Policy Center και Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), δημοσίευσε τη νέα της έκθεση που αφορά στα εξαφανισμένα παιδιά για το 2016.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι τηλεφωνικές γραμμές για τα εξαφανισμένα παιδιά διατίθενται μέσω του ίδιου αριθμού τηλεφώνου - 116 000 - σε 31 χώρες της Ευρώπης.
Από το 2015, αυτό το δίκτυο ευρωπαϊκών γραμμών βοήθησε έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό παιδιών. Το 2016, σημειώθηκε αύξηση 12% στα παιδιά που καλούν τις τηλεφωνικές αυτές γραμμές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Στη Κύπρο, τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Γραμμής 116000 έχει αναλάβει η κοινοπραξία “Hope For Children” CRC Policy Center και Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με το οποίο έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας.
Το 2016, τα παιδιά που έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, αποτελούσαν το 57% των περιπτώσεων εξαφανισμένων παιδιών, που αναφέρθηκαν στις ευρωπαϊκές τηλεφωνικές γραμμές, καθιστώντας τα σταθερά τη μεγαλύτερη ομάδα των εξαφανισμένων παιδιών.
Οι γονικές αρπαγές αποτελούσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα με ποσοστό 23% των συνολικών περιπτώσεων.
Το 2016, το 42% των περιπτώσεων των εξαφανισμένων παιδιών που αναφέρθηκαν στην τηλεφωνική γραμμή 116 000 βρέθηκαν σε διάστημα ενός έτους, ποσοστό μειωμένο σε σύγκριση με το 46% του 2015.
Σημαντική αύξηση έχει παρουσιάσει και η υποτροπή του φαινομένου φυγής από το σπίτι, με παιδιά να επαναλαμβάνουν την πράξη τους ακόμα και τρεις φορές.
Οι τηλεφωνικές γραμμές σε πολλές χώρες (Βουλγαρία, Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Ισπανία) δεν έλαβαν καμία χρηματοδότηση από τις εθνικές κυβερνήσεις το 2016. Σε ορισμένες άλλες χώρες, η χρηματοδότηση από τις εθνικές αρχές κάλυπτε μόλις κάτω από το μισό του συνολικού προϋπολογισμού.
Το 2016, 15 γραμμές 116000 έλαβαν επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ξεκίνησε στα μέσα του 2016 και θα διαρκέσει έως και 24 μήνες. Ανάμεσα σε αυτές και η Κύπρος, όπου ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια και το “Hope For Children” CRC Policy Center εγκρίθηκαν από την ΕΕ για την υλοποίηση του προγράμματος «116000 Υπηρεσία Οικογενειακής Διαμεσολάβησης στη Κύπρο». Κύριος σκοπός του προγράμματος η εκπαίδευση και εξειδίκευση επαγγελματιών των δύο οργανισμών οι οποίοι θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες οικογενειακής διαμεσολάβησης ιδιαίτερα σε διασυνοριακές περιπτώσεις.