Συνελήφθη ο πατέρας του σφαγέα του Μάντσεστερ

Υπό μορφή χιονοστιβάδας έρχονται οι πληροφορίες για τον δράστη της σφαγής στο Μάντσεστερ. Ο 22χρονος βρετανός υπήκοος με Λιβυκή καταγωγή, Σαλμάν Αμπέντι, φέρεται να ήταν ο άνθρωπος που αυτοανατινάχθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στο Μάντσεστερ αρένα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία της αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε, παρασύροντας στο θάνατο 22 ανθρώπους –ανάμεσά τους και παιδιά- και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.
 
 
Σήμερα στην Τρίπολη της Λιβύης συνελήφθη και ο πατέρας του φερόμενου καμικάζι, Ραμαντάν Αμπέντι, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει σε ΜΜΕ πως ο γιός του είναι αθώος και πως ποτέ δεν θα προχωρούσε σε εξτρεμιστικές ενέργειες, αφού πάντα τις καταδίκαζε.
 
 
«Ο πατέρας Ραμαντάν Αμπέντι συνελήφθη επίσης» μία ημέρα μετά τη σύλληψη του Χασέμ, του αδελφού του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης, δήλωσε ο Άχμεντ Μπιν Σάλεμ, ένας εκπρόσωπος της Δύναμης Αποτροπής, μιας μονάδας της αστυνομίας που δηλώνει πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).
 
Ομολόγησε ο μικρός Αμπαντί
 
Στο μεταξύ, ο μικρότερος αδελφός του φερόμενου καμικάζι, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν τον πατέρα, επίσης στην Τρίπολη, ομολόγησε αμέσως μετά τη σύλληψή του ότι γνώριζε για την προετοιμασία της επίθεσης και ότι είναι και ο ίδιος μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με μονάδα των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης.
 
 
Ο Χασέμ Αμπέντι, που συνελήφθη την Τρίτη, «είπε ότι ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους μαζί με τον αδελφό του Σαλμάν Αμπέντι και ομολόγησε ότι ήταν παρών στη Βρετανία το διάστημα της προετοιμασίας της επίθεσης» επισημαίνει σε μια ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Facebook η Δύναμη Αποτροπής, μιας μονάδας της αστυνομίας που δηλώνει πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).
 
 
Χθες είχε εξάλλου είχε συλληφθεί στη Βρετανία, ακόμη ένας άδελφός του φερόμενου βομβιστή, ο Ισμαήλ Αμπαντί.
 
 
Η Βρετανική αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών της για το τρομοκρατικό χτύπημα, προχώρησε και στη σύλληψη ενός ακόμη υπόπτου. Πρόκειται για τον άνδρα, που μετέφερε ένα δέμα, και συνελήφθη στην πόλη Γουίγκαν, σε απόσταση 27 χιλιομέτρων δυτικά του κέντρου του Μάντσεστερ. «Προχωρήσαμε σε μια σύλληψη στο Γουίγκαν σήμερα το απόγευμα σε σχέση με τις έρευνες για το φρικιαστικό περιστατικό στο Μάντσεστερ Αρένα» δήλωσε μια εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας. «Όταν συνελήφθη, ο άνδρας είχε μαζί του ένα δέμα το οποίο εξετάζουμε αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε η αξιωματούχος.
 
Εν τω μεταξύ το Sky News μετέδωσε αποκλειστικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο Σαλμάν Αμπέντι μεγάλωσε στο νότιο Μάντσεστερ σε κοντινή απόσταση από νεαρούς Βρετανούς που μετέπειτα ριζοσπαστικοποιήθηκαν και εντάχθηκαν στις τάξεις του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ. Μεταξύ αυτών και ένας από τους πιο δεινούς στη στρατολόγηση νέων μελών τζιχαντιστής, ο Ράφαελ Χόστι.
 
Οι New York Times αποκάλυψαν ακριβέστατες λεπτομέρειες για τον εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδότησε ο δράστης στο Manchester Arena, συνοδευόμενες μάλιστα από επιτόπιες φωτογραφίες της σήμανσης. Η δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών από την αμερικανική εφημερίδα έγινε λίγες ώρες αφότου η Βρετανίδα Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ επέπληξε δημοσίως του Αμερικανούς αξιωματούχους ασφαλείας για προηγούμενη διαρροή πληροφοριών για την τρομοκρατική επίθεση που είχαν λάβει εμπιστευτικά από τις βρετανικές αρχές. 
 
Συνελήφθη και 7ος ύποπτος
 
Στο μεταξύ, και έβδομo άτομο δήλωσε ότι συνέλαβε την Τετάρτη η βρετανική αστυνομία ύστερα από έρευνα σε οικία στο Νάνιτον, στην κεντρική Αγγλία. "Ως έχει, έξι άνδρες και μία γυναίκα έχουν συλληφθεί σε σχέση με την έρευνα και παραμένουν υπό κράτηση για ανάκριση", είπε σε δήλωσή της η αστυνομία.
 
Το ΝΑΤΟ μπαίνει στον συνασπισμό κατά του ISIS σε Ιράκ και Συρία
 
Στον απόηχο της αιματοχυσίας στην Αγγλία, οι 28 χώρες μέλη του NATO αποφάσισαν σήμερα να ενταχθούν κι επίσημα ως συμμαχία στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που διεξάγει επιχειρήσεις στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), όπως δήλωσε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Η Ουάσινγκτον ζητούσε εδώ και πάνω από έναν χρόνο το NATO να ενταχθεί ως όλον στον συνασπισμό. Η απόφαση, η οποία εγκρίθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της ατλαντικής συμμαχίας, «απομένει ακόμη να εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων» κατά τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το AFP.
 
Διαβάστε επίσης:
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Χιλιάδες πρόσφυγες στο Λίβανο-Μετακινούνται στο βορρά για να γλυτώσουν το ισραηλινό σφυροκόπημα
Ζημιές σε ενεργειακές υποδομές από επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία
Συναντήθηκε με Σολτς ο Ερντογάν-Θέλει αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε.
Παρουσιάζουν ιδέες στη Σύνοδο του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση στο Λίβανο οι ΗΠΑ
Άγρια νύχτα στον Λίβανο-Σφυροκοπά ανελέητα τη Χεζμπολάχ το Ισραήλ, στους 500 οι νεκροί
Κατά 3% μειώθηκαν τα βίαια εγκλήματα το 2023 στις ΗΠΑ
Το Telegram θα διαβιβάζει στις αρχές διευθύνσεις IP ύστερα από αίτημά τους
Ισόβια κάθειρξη στην έφηβη στις ΗΠΑ που σκότωσε τη μητέρα της και έστειλε μήνυμα σε φίλη της να δει το πτώμα
Η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε την χαλάρωση των κανόνων για την κάνναβη
Ήχησαν σειρήνες συναγερμού στην Χάιφα-Σε καταφύγια σπεύδουν οι κάτοικοι