Βομβιστική επίθεση αναρχικών στο Υπ. Πολιτισμού στα Εξάρχεια
09:16 - 23 Μαΐου 2017
Επίθεση με βόμβες μολότοφ πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ στο κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια, στην Αθήνα. Οι άγνωστοι δράστες εκτόξευσαν τρεις μολότοφ, οι οποίες εξερράγησαν στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου, και στην συνέχεια εξαφανίστηκαν στα γύρω στενά, παρά την αστυνομική κινητοποίηση. Από την επίθεση δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα, μόνο τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2017 καταγράφηκαν 59 επιθέσεις στην περιοχή των Εξαρχείων, εκ των οποίων οι 22 στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη. Σε αντιδιαστολή, όλο το 2016 καταγράφηκαν 89 επιθέσεις στην ίδια περιοχή (46 το 2015 και 40 το 2014), εκ των οποίων οι 32 σημειώθηκαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ (32 το 2015 και 21 το 2014).
Με δραματικούς τόνους περιέγραψε την κατάσταση στα Εξάρχεια, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος, που δήλωσε ότι «ούτε η Αστυνομία δεν πλησιάζει πλέον εκεί», ενώ παρομοίασε την ευρύτερη περιοχή με χύτρα που γεμίζει με διάφορα στοιχεία παραβατικότητας και ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη να εκραγεί, με συνέπεια να γεμίσουν με «καυτό ατμό» οι γύρω περιοχές, κι όχι μόνο.
«H παραβατικότητα και η ανομία έχουν γίνει, με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η καθημερινότητα των πολιτών στο κέντρο της Αθήνας» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας. Απαντώντας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «επιλεκτική μνήμη», επικεντρωμένη σε όσα εξυπηρετούν την μικροπολιτική της προπαγάνδα.
Με το θέμα της «μποέμικης γειτονιάς των Εξαρχείων», όπως την αναφέρει, ασχολήθηκαν και οι New York Times. Στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας υπό τον τίτλο «Anarchists Fill Services Void Left by Faltering Greek Governance», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τα Εξάρχεια αποτελούν άντρο των αναρχικών, όπου η αστυνομία και οι αρχές «πατούν ελαφρά», tread lightly στο κείμενο, (σε ελεύθερη μετάφραση: έχουν διακριτική παρουσία), και χαρακτηρίζει το κίνημα τους ανόμοιο για την ώρα.
Αρκετοί τονίζουν την ανάγκη κοινωνικού ακτιβισμού, με τις καταλήψεις κτιρίων και την εγκατάσταση σε αυτές προσφύγων και άλλοι δίνουν προτεραιότητα στον αγώνα κατά της εξουσίας, με πράξεις βανδαλισμού και μάχες δρόμου με την αστυνομία. Μερικοί προσπαθούν να συνδυάσουν και τα δύο, όπως γράφει η εφημερίδα.
Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, ο οποίος εξηγεί ότι οι επιχειρήσεις της αστυνομίας είναι συστηματικές και οι έφοδοι πραγματοποιούνται «όπου αυτό χρειάζεται».
Από την πλευρά του δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης καταδικάζει τις καταλήψεις και υποστηρίζει ότι θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής των προσφύγων.
«Κανείς δεν γνωρίζει ποιος τις διοργανώνει και κάτω από ποιες συνθήκες οι άνθρωποι αυτοί διαμένουν σε αυτά τα κτίρια», προσθέτει.