Καίει τη Μόσχα η κατάθεση του πρώην διευθυντή της CIA στο Κογκρέσο
18:55 - 23 Μαΐου 2017
Ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν κατέθεσε σήμερα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι το περασμένο καλοκαίρι κατέστη σαφές ότι η Ρωσία επιχειρούσε να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και ότι ο ίδιος προειδοποίησε τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB ότι μια τέτοια ανάμειξη θα έπληττε τις αμερικανορωσικές σχέσεις.
"Θα έπρεπε να είναι σαφές σε όλους ότι η Ρωσία παρενέβη θρασύτατα στη διαδικασία των προεδρικών εκλογών του 2016 και ότι (οι Ρώσοι) προχώρησαν σε αυτές τις ενέργειες παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας και τη ρητή προειδοποίησή μας να μην το κάνουν", είπε ο Μπρέναν καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο Μπρέναν πρόσθεσε πως θεωρεί ότι ήταν ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που έθεσε το θέμα της παρέμβασης στους Ρώσους. Όπως είπε, αυτό έγινε σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 4 Αυγούστου 2016 με τον επικεφαλής της FSB Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ. Τότε, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρέμβει στις εκλογές και ο Μπορτνίκοφ αρνήθηκε κάθε ανάμιξη της Μόσχας στην υπόθεση.
Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της CIA, ο ίδιος ενημέρωσε τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα καθώς και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Συζήτησε επίσης το θέμα με τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Ο Μπρέναν είπε επίσης ότι κατά την προεκλογική περίοδο υπήρξαν αρκετές επαφές μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων, ώστε να δικαιολογείται η έναρξη μιας έρευνας τόσο για την ενδεχόμενη συνεργασία με τη Μόσχα όσο και για τις ανησυχίες που σχετίζονται με τις προσπάθειες της Ρωσίας να "στρατολογήσει" Αμερικανούς πολίτες.
"Είχα αξεδιάλυτα ερωτήματα στο μυαλό μου για το αν οι Ρώσοι είχαν καταφέρει να πείσουν Αμερικανούς –που εμπλέκονταν ή όχι στην προεκλογική εκστρατεία– να εργαστούν για λογαριασμό τους", πρόσθεσε. Ωστόσο, ο Μπρέναν απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε ένδειξη για την ταυτότητα αυτών των ανθρώπων.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν τον Ιανουάριο στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα προσπάθησε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση και τη διαρροή μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος.
Στο μεταξύ, ο διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) Νταν Κόουτς αρνήθηκε κατ' επανάληψιν σήμερα να αποκαλύψει κατά πόσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει την βοήθεια του για να παρεμποδίσει την έρευνα του FBI για τις πιθανές σχέσεις μεταξύ της εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.
Η εφημερίδα Washington Post με δημοσίευμά της την Δευτέρα ανέφερε ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον Μάικ Ρότζερς, διευθυντή της υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) και από τον Κόουτς να αρνηθούν ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για συμπαιγνία μεταξύ του επιτελείου της προεκλογικής ομάδας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου και της Ρωσίας.
Κατά την σημερινή του ακρόαση στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ο διευθυντής της DNI δεν θέλησε να δώσει απαντήσεις για το κατά πόσον ευσταθούν αυτές οι κατηγορίες. Ο Κόουτς αποδοκίμασε τις διαρροές που πυροδότησαν δημοσιεύματα, όπως αυτό της Washington Post.
Την προηγούμενη εβδομάδα αρκετά δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν πως ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε αυτοπροσώπως και σε τηλεφωνική επικοινωνία από τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, να εγκαταλείψει την έρευνα για την ρωσική ανάμειξη.
Η απάντηση του Λευκού Οίκου
Οι σημερινές ακροάσεις στην Γερουσία και στην Βουλή των Αντιπροσώπων έδειξαν ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για συμπαιγνία μεταξύ του επιτελείου της προεκλογικής ομάδας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας και παράλληλα ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεν έθεσε ποτέ σε κίνδυνο πηγές μυστικών πληροφοριών, δήλωσε από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.