Υποχωρεί το Ισραήλ στις πιέσεις Τραμπ για Παλαιστίνους

Το Ισραήλ ενέκρινε χθες κάποιες οικονομικές παραχωρήσεις για τους Παλαιστινίους που είχε ζητήσει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει ο Αμερικανός ηγέτης την επίσκεψή του στη χώρα όπου ελπίζει να επιτύχει την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών που έχουν "παγώσει" από το 2014.  
 
Εκτός από τις παραχωρήσεις, το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφάλειας - μια ομάδα των ανώτατων Υπουργών της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου – ψήφισε να ιδρύσει μία επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη νομιμοποίηση των προκεχωρημένων φυλακίων που έχουν κτιστεί χωρίς επίσημη έγκριση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.  
 
"Το Υπουργικό Συμβούλιο ασφάλειας έχει εγκρίνει οικονομικά μέτρα που θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών στην Παλαιστινιακή Αρχή αφότου (ο Τραμπ), ο οποίος έρχεται αύριο, ζήτησε να δει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης", είπε σε δήλωσή του το συμβούλιο.  
 
Ο Τραμπ θα αφιχθεί στο Ισραήλ σήμερα και θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου. Αύριο θα παραστεί για σύντομο διάστημα στη Δυτική Όχθη για να συναντήσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Αργότερα θα μιλήσει στην Ιερουσαλήμ προτού κατευθυνθεί στη Ρώμη και μετά στις Βρυξέλλες.   "Αυτές είναι παραχωρήσεις πριν την άφιξη του Τραμπ, οι οποίες δεν βλάπτουν τα συμφέροντα του Ισραήλ", είπε διπλωματική πηγή του Ισραήλ.  
 
Οι παραχωρήσεις περιλαμβάνουν την οικοδόμηση δύο βιομηχανικών ζωνών στη Τζαλάμε στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης και την Ταρκουμίγιε στα νότια, ενώ διατηρούν τη συνοριακή δίοδο της Γέφυρας Αλενμπι, που συνδέει τη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία, ανοικτή επί 24ωρης βάσης.  
 
Το Συμβούλιο είπε επίσης ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στην παλαιστινιακή οικοδομική δραστηριότητας σε περιοχές που ελέγχει και σημεία που προσάπτονται σε παλαιστινιακές αστικές ζώνες.  
 
Μεταξύ των κυρίων διαφορών που έχουν οι Ισραηλινοί με τους Παλαιστινίους είναι η επιμονή του Νετανιάχου οι Παλαιστίνιοι  να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως εθνικό κράτος των Εβραίων και η αίτηση των Παλαιστινίων να σταματήσουν οι ισραηλινές εποικίσεις στη Δυτική Όχθη.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η αντίδραση χειρουργών που είχαν ασθενή ανοιχτό την στιγμή του τεράστιου σεισμού
Τραμπ: Tα παιδιά στη Γάζα λιμοκτονούν, θα τους στείλουμε τρόφιμα
LIVE ΒΙΝΤΕΟ: Στις ακτές των ΗΠΑ το τσουνάμι μετά τον σεισμό στη Ρωσία-Οι Αρχές υποβαθμίζουν τον κίνδυνο για τη Χαβάη
Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 18 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα σε στρατόπεδο εκπαίδευσης στην Ουκρανία
BINTEΟ: Στην Ιαπωνία περιμένουν να χτυπήσει το τσουνάμι-Οι κάτοικοι στην Χοκάιντο ανέβηκαν στις στέγες κτηρίων
LIVE ΒΙΝΤΕΟ: Στη Χαβάη και την Αλάσκα τα πρώτα κύματα τσουνάμι μετά τον σεισμό μαμούθ 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δημιουργηθεί το τσουνάμι και να χτυπήσει τις ακτές
Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Συρία
Ο Νετανιάχου επικρίνει τον Στάρμερ για σχέδιο αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ισχυρός σεισμός 8,7 Ρίχτερ στη Ρωσία-Προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε όλο τον βόρειο Ειρηνικό