Τσαβούσογλου: Με εγγυήσεις και παρουσία τουρκικού στρατού στην Κύπρο η λύση

Τις γνωστές, πάγιες θέσεις της Άγκυρας για το καθεστώς των εγγυήσεων και την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο επανέλαβε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου επιμένει να θεωρεί πως ο ρόλος της Τουρκία είναι θετικός στην διαδικασία της λύσης. «Η Τουρκία έκανε πάντοτε ότι ήταν δυνατός για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης. Θα συνεχίσουμε να παίζουμε θετικό και εποικοδομητικό ρόλο. Θυμηθείτε  το 2004 όταν οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν. Ο κ. Ερντογάν ως πρωθυπουργός τότε δεσμεύτηκε να παραμείνει σταθερός στη διευθέτηση του Κυπριακού. Αυτό κάνουμε συνεχώς και ενθαρρύνουμε συνεχώς την τουρκοκυπριακή πλευρά να διατηρήσει την εποικοδομητική στάση της στις διαπραγματεύσεις».

Ο Τούρκος διπλωμάτης υποστήριξε για ακόμη μια φορά ότι οι συνθήκες εγγυήσεων παρέχουν ισχυρό πλαίσιο για τη σταθερότητα. «Τα τουρκικά στρατεύματα είναι εκεί για κάποιο λόγο. Είναι εκεί επειδή οι Ελληνοκύπριοι κατέστρεψαν το συνεταιρικό κράτος του 1960 (…) Η αιματοχυσία στο νησί τελείωσε μόνο μετά από επέμβαση της Τουρκίας ενώ αποκατέστησε τη Δημοκρατία στη ¨Νότια Κύπρ層.

Επίσης ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η ισότιμη μεταχείριση Τούρκων και Ελλήνων πολιτών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εξωτερικής ισορροπίας μεταξύ των δύο μητέρων πατρίδων στην Κύπρο. «Και η Τουρκία και η Ελλάδα θα έχουμε παντα μια ειδική σχέση με την Κύπρο. Και οικονομικά το νέο συνεταιρικό κράτος θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη φιλία και τη συνεργασία της Τουρκίας».

Όσον αφορά τα ενεργειακά ο Μελβούτ Τσαβούσογλου επικρίνει για ακόμη μια φορά την Κυπριακή Κυβέρνηση για τις «μονομερείς» όπως τις χαρακτηρίζει ενέργειας στην Κυπριακή ΑΟΖ. «Η  ¨ελληνοκυπριακή διοίκηση ¨ενεργεί αντίθετα ως προς τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και δήλωσε μονομερώς περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας κατά παράβαση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας Περιμένατε ότι η Τουρκία θα παραμείνει αδρανής και να παρακολουθεί τα να αμφισβητούνται τα ζωτικά της συμφέροντα;»
 
 
 

Δειτε Επισης

Προσκάλεσε Χριστοδουλίδη στο Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν-Συναντώνται την Τετάρτη
Προετοιμασία σε δύο επίπεδα για το Κυπριακό-«Ούτε υποτιμώ, ούτε υποβαθμίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν»
Γερμανικές προκλήσεις από ταξιδιωτικό γραφείο-Προτείνει διακοπές στα κατεχόμενα και δίνει λίστα δέκα σημείων
Μοναδικός στόχος του Προέδρου η επανέναρξη των συνομιλιών-«Βρισκόμαστε σε νέα κινητικότητα στο Κυπριακό»
Τα τρία νέα κόμματα, το ερωτηματικό με Οδυσσέα και η πιθανότητα κατακερματισμού της Βουλής
Ο «επαναστάτης» που αντιγράφει το κακό σύστημα και κυριολεκτικά βγάζει τα άπλυτά του στη φόρα
Προχωρεί σε παρουσίαση του προγραμματισμού για το 2025 η Κυβέρνηση-«Πιστοί στις αρχές της Διαφάνειας»
ΥΠΟΙΚ: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με υπεύθυνες πολιτικές για την οικονομία
Στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εκφράζει η Κοινοπολιτεία
Ν.Χριστοδουλίδης:«Επιβεβαίωση της ορθής οικονομικής πολιτικής η αναβάθμηση της πιστοληπτικής μας ικανότητας»