Η πρόταση Αναστασιάδη για νέα Γενεύη βρήκε ανταπόκριση στο Αμμάν

Πολύ ικανοποιητική ανταπόκριση βρήκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα στο Αμμάν της Ιορδανίας σε ό,τι αφορά την πρόταση που υπέβαλε την Τετάρτη στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο βασιλιάς της Ιορδανίας αποφάσισαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση όπως συγκληθεί τριμερής διάσκεψη Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας, στο ανώτατο επίπεδο, το φθινόπωρο, στην Κύπρο.
 
Για μια νέα εποχή στις σχέσεις της χώρας του με την Κύπρο αναφέρθηκε από την πλευρά του, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’. Εξέφρασε παράλληλα και την εκτίμηση της Ιορδανίας για την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ιορδανία, είπε ότι ο Πρόεδρος βρίσκεται στο Αμμάν για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μετά από πρόσκληση του βασιλιά της χώρας.  
 
Στο περιθώριο αυτή της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια σειρά από πάρα πολύ σημαντικές επαφές, όπως είπε και αναφέρθηκε στη συνάντηση με την Φεντερίκα Μογκερίνι, Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, στην οποία ανέλυσε την πρότασή του για επανάληψη της Γενεύης.  
 
«Αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό και το ρόλο της ΕΕ στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, ώστε να έχουμε ένα κράτος λειτουργικό, στα πλαίσια της ΕΕ και με όλο το κεκτημένο να διέπει τη λύση του κυπριακού προβλήματος,» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε το Κυπριακό και με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου ενώ αναφέρθηκαν και στα σοβαρά ενεργειακά ζητήματα, αλλά και άλλα θέματα που αφορούν την περιοχή.
 
Είναι γνωστό, συνέχισε, «ότι η Αίγυπτος θέλει να αγοράσει φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12 και το τεμάχιο Αφροδίτη και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς μπορεί να επισπευθεί αυτή η διαδικασία.»
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς με τον οποίον αντάλλαξε απόψεις για το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, το Παλαιστινιακό, αλλά και θέματα ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή για τη σταθερότητα και την ειρήνη.
 
Είχε επίσης συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Ιορδανίας, με τον οποίο συζήτησε εκτός από το Κυπριακό, τα διμερή θέματα, οικονομικά θέματα, θέματα επενδύσεων, και ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στην περιοχή μας.
 
Κληθείς να πει κατά πόσο το απόγευμα θα έχει συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Βασιλιά της Ισπανίας, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «πολύ σημαντική συνάντηση καθότι και η Ισπανία είναι χώρα του Νότου. Πρόσφατα ο Πρόεδρος ήταν στην Ισπανία στη σύνοδο των χωρών του Νότου, που θα καθορίσουν μια γραμμή μέσα στην ΕΕ, σε σχέση με τα συμφέροντα των λαών του Νότου».
 
Διαβάστε επίσης
 
 
 

Δειτε Επισης

Προσκάλεσε Χριστοδουλίδη στο Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν-Συναντώνται την Τετάρτη
Προετοιμασία σε δύο επίπεδα για το Κυπριακό-«Ούτε υποτιμώ, ούτε υποβαθμίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν»
Γερμανικές προκλήσεις από ταξιδιωτικό γραφείο-Προτείνει διακοπές στα κατεχόμενα και δίνει λίστα δέκα σημείων
Μοναδικός στόχος του Προέδρου η επανέναρξη των συνομιλιών-«Βρισκόμαστε σε νέα κινητικότητα στο Κυπριακό»
Τα τρία νέα κόμματα, το ερωτηματικό με Οδυσσέα και η πιθανότητα κατακερματισμού της Βουλής
Ο «επαναστάτης» που αντιγράφει το κακό σύστημα και κυριολεκτικά βγάζει τα άπλυτά του στη φόρα
Προχωρεί σε παρουσίαση του προγραμματισμού για το 2025 η Κυβέρνηση-«Πιστοί στις αρχές της Διαφάνειας»
ΥΠΟΙΚ: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με υπεύθυνες πολιτικές για την οικονομία
Στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εκφράζει η Κοινοπολιτεία
Ν.Χριστοδουλίδης:«Επιβεβαίωση της ορθής οικονομικής πολιτικής η αναβάθμηση της πιστοληπτικής μας ικανότητας»