Σφοδρότατη επίθεση Μαδούρο κατά Τραμπ

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση ενάντια στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον, κλιμακώνοντας εκ νέου τις εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη την επιβολή κυρώσεων ενάντια στον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας και σε ακόμη επτά μέλη του για την απόφαση που έλαβε νωρίτερα φέτος να αφαιρέσει από το Κογκρέσο - όπου η αντιπολίτευση κατέχει την πλειοψηφία - τις νομοθετικές του αρμοδιότητες.
 
Το νέο πακέτο κυρώσεων στοχεύει να εντείνει την πίεση στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και των πιστών της συμμάχων, καθώς στο κύμα των βίαιων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν την 1η Απριλίου σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα έχουν επισήμως καταγραφεί 43 θάνατοι.
 
Από το Λευκό Οίκο την Πέμπτη, ο Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το πώς η κάποτε ακμάζουσα Βενεζουέλα έχει διολισθήσει σήμερα στη φτώχεια. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια "απίστευτα ανεπαρκή διοίκηση" της χώρας, χαρακτηρίζοντας την ανθρωπιστική κατάσταση "ντροπή για την ανθρωπότητα". Η κυβέρνηση Μαδούρο, που είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να δώσει μια ευκαιρία στον Τραμπ έπειτα από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, εξέφρασε την εντονότερη έως σήμερα αποδοκιμασία της στον πρόεδρο των ΗΠΑ.
 
"Κάτω τα χέρια σας από εδώ Ντόναλντ Τραμπ, πηγαίνετε σπίτι σας, αρκετά με αυτήν την παρεμβατικότητα, η Βενεζουέλα έχει την υπερηφάνεια της" δήλωσε ο πρόεδρος Μαδούρο σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.
 
Ήδη από την Πέμπτη το βράδυ, η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες με ανάρτησή της στο Twitter έκανε λόγο για "πρωτοφανείς και απαράδεκτες" κυρώσεις που η "Ουάσιγκτον επιβάλλει σε μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη δημόσια αρχή, σε παράβαση του διεθνούς δικαίου".
 
Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε για λήψη περαιτέρω ενεργειών ενάντια σε "κακούς φορείς", αν δεν υπάρξουν αλλαγές στη χώρα. Εντούτοις οι κυρώσεις δεν έχουν πλήξει τον τομέα πετρελαίου της Βενεζουέλας, η οποία αποτελεί μια από τους κύριους προμηθευτές πετρελαίου των ΗΠΑ.

Δειτε Επισης

Χιλιάδες πρόσφυγες στο Λίβανο-Μετακινούνται στο βορρά για να γλυτώσουν το ισραηλινό σφυροκόπημα
Ζημιές σε ενεργειακές υποδομές από επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία
Συναντήθηκε με Σολτς ο Ερντογάν-Θέλει αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε.
Παρουσιάζουν ιδέες στη Σύνοδο του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση στο Λίβανο οι ΗΠΑ
Άγρια νύχτα στον Λίβανο-Σφυροκοπά ανελέητα τη Χεζμπολάχ το Ισραήλ, στους 500 οι νεκροί
Κατά 3% μειώθηκαν τα βίαια εγκλήματα το 2023 στις ΗΠΑ
Το Telegram θα διαβιβάζει στις αρχές διευθύνσεις IP ύστερα από αίτημά τους
Ισόβια κάθειρξη στην έφηβη στις ΗΠΑ που σκότωσε τη μητέρα της και έστειλε μήνυμα σε φίλη της να δει το πτώμα
Η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε την χαλάρωση των κανόνων για την κάνναβη
Ήχησαν σειρήνες συναγερμού στην Χάιφα-Σε καταφύγια σπεύδουν οι κάτοικοι