Αγκάθι η συμμετοχή των Τ/κ, πρόοδος στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου

Παραμένουν, μετά και τη σημερινή συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, οι διαφορές στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκύπριων στα ομοσπονδιακά όργανα λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, υπήρξε καθορισμός και  σύμπτωση θέσεων όσον αφορά τον ορισμό της μονίμου κατοικίας και την κατοχύρωση των τεσσάρων ελευθεριών για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, με παραμένοντα όμως εκκρεμούντα θέματα και λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν.   
 
 Κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών συμφωνήθηκε εξάλλου η συζήτηση των οικονομικών μετά τη λύση κατά την εδώ σύνοδο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως και Ανασυγκρότησης, ενώ Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα έχουν στις δέκα του μήνα συνάντηση με τον επικεφαλής του Γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Γκλον Γιούνκερ, με αντικείμενο την μέχρι σήμερα πρόοδο σε ό,τι αφορά την εναρμόνιση των Τ/κ.     
 
«Αυτό που έχει συμφωνηθεί, κατ’ αρχήν εφαρμόζονται οι τέσσερις ελευθερίες», ανέφερε επιστρέφοντας στο Προεδρικό ο Νίκος Αναστασιάδης. «Εκεί που υπάρχει πρόβλημα, εγείρουν θέμα όσον αφορά τη ρύθμιση του δικαιώματος ιδιοκτησίας-κάτι που ηγέρθη στη Γενεύη-, όμως πρέπει να πω ότι θα συνεχίσει η συζήτηση, ώστε να εξευρεθούν οι τρόποι με την ελπίδα να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα», εξήγησε.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο μετά και τη σημερινή συνάντηση προκύπτουν δεδομένα που να δικαιολογούν συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως υπάρχουν πολλά ακόμα θέματα να εξεταστούν.
 
«Και το έχω σαφώς εγείρει, ότι δεν είναι αρκετό εάν έχει συμφωνηθεί ο όρος του δικαιώματος ενάσκησης των τεσσάρων ελευθεριών. Υπάρχουν εκκρεμότητες σε θέματα που άπτονται της αποτελεσματικής συμμετοχής, όπως σωρεία άλλων θεμάτων τα οποία είναι εκκρεμούντα. Συνεπώς, αυτό που έχω εισηγηθεί είναι ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και εν συνεχεία αν παρατηρηθεί τέτοια πρόοδος που να δικαιολογεί να έχουμε μια νέα Γενεύη, γιατί όχι; Εμείς δεν είμαστε εναντίον  μιας νέας Γενεύης, γιατί είναι η Τουρκία που θα πρέπει να δώσει τις θέσεις της όσον αφόρα τα θέματα εγγυήσεων, ασφάλειας και τα όσα προκύπτουν εξ’ αυτών.Συνεπώς, θα πρέπει να πω ότι ήταν δημιουργική η σημερινή συνάντηση, υπάρχουν όμως ακόμα πολλά να γίνουν», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.  
 
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο αναστολής των εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ στην περίπτωση νέας Γενεύης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν κατηγορηματικός:
 
«Δεν τίθεται θέμα να συζητήσω νέα Γενεύη με αναστολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς Θεού. Αυτό είναι εκτός συζήτησης και το γνωρίζουν όλοι, ούτε καν τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
 
Ερωτηθείς αν τέθηκε θέμα για τις τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε πως δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη και δεν συζητήθηκε. Ερωτηθείς αν έθεσε θέμα ο κ. Ακιντζί για την αναφορά στο Ανώτατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά.
 

Δειτε Επισης

Προσκάλεσε Χριστοδουλίδη στο Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν-Συναντώνται την Τετάρτη
Προετοιμασία σε δύο επίπεδα για το Κυπριακό-«Ούτε υποτιμώ, ούτε υποβαθμίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν»
Γερμανικές προκλήσεις από ταξιδιωτικό γραφείο-Προτείνει διακοπές στα κατεχόμενα και δίνει λίστα δέκα σημείων
Μοναδικός στόχος του Προέδρου η επανέναρξη των συνομιλιών-«Βρισκόμαστε σε νέα κινητικότητα στο Κυπριακό»
Τα τρία νέα κόμματα, το ερωτηματικό με Οδυσσέα και η πιθανότητα κατακερματισμού της Βουλής
Ο «επαναστάτης» που αντιγράφει το κακό σύστημα και κυριολεκτικά βγάζει τα άπλυτά του στη φόρα
Προχωρεί σε παρουσίαση του προγραμματισμού για το 2025 η Κυβέρνηση-«Πιστοί στις αρχές της Διαφάνειας»
ΥΠΟΙΚ: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με υπεύθυνες πολιτικές για την οικονομία
Στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εκφράζει η Κοινοπολιτεία
Ν.Χριστοδουλίδης:«Επιβεβαίωση της ορθής οικονομικής πολιτικής η αναβάθμηση της πιστοληπτικής μας ικανότητας»