Ι.Κασουλίδης:Να εξετασθεί αναθεώρηση της θέσης ότι η Άγκυρα πιέζεται δια της ενταξιακής πορείας

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται αναθεώρηση της θέσης ότι μπορεί να ελέγξει την Τουρκία δια της ενταξιακής της πορείας, αφού φαίνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν νοιάζεται ελάχιστα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κ. Κασουλίδης, ενημέρωσε την Επιτροπή για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη συμφωνία τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας – ΕΕ, αν η Αγκυρα δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, η συμφωνία θα παρέχει τη δυνατότητα στην Τουρκία να εμπορεύεται προϊόντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιστρόφως, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς, περιλαμβανομένων της διακίνησης κεφαλαίων και ελευθεροποίησης των οδικών μεταφορών.

Θα παρέχει επίσης σε τουρκικές εταιρείες τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξήγησε περαιτέρω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει στη συζήτηση που αφορά το ζήτημα, προκειμένου να διασφαλίσει τα άλλα συμφέροντα της Κύπρου στην περίπτωση που η Τουρκία, εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας.

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, ο κ. Κασουλίδης είπε η Μάλτα έθεσε ως στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματευτικών εντολών για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας εντός της Προεδρίας της, αναφέροντας ότι ο στόχος της Μάλτας είναι υπέρμετρα φιλόδοξος με δεδομένο το ευρύτερο κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα πως στο πλαίσιο της ελεύθερης συζήτηση μεταξύ των κρατών ήταν και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι εκφράστηκαν μεγάλες επιφυλάξεις από πολλά κράτη μέλη κατά πόσο θα μπορέσει να συνεχιστεί άλλο η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τα οποία υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε εναλλακτικές λύσεις.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμα πως φαίνεται ότι τα κράτη της ΕΕ δεν θα διακόψουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εάν η Άγκυρα δεν εφαρμόσει θανατική ποινή.

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία, υπό τη γενική επιφύλαξη ότι αν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας δεν υπάρχει λογική να διεκδικεί και να θέλει άλλη εμπορική σχέση, συμμετέχει στη συζήτηση προκειμένου με ασφαλιστικές δικλείδες να διασφαλίσει τα συμφέροντα της, σε περίπτωση που η Άγκυρα εφαρμόσει τον Πρωτόκολλο.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι η θέση τη Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένων των ιδιαίτερων λόγων που έχει λόγω της συνέχισης της στρατιωτικής κατοχής μέρους των εδαφών της δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συγκατανεύσει στην υιοθέτηση και εφαρμογή άλλης συμφωνίας αν δεν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας και πλήρες άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα ότι έγιναν συντονισμένες προσπάθειες ώστε η υιοθέτηση της όποιας νέας συμφωνίας να ληφθεί με δύο αποφάσεις Συμβουλίου, εκ των οποίων η μία με ομοφωνία.

Τόνισε πως η Λευκωσία θα επιμένει στη νομική βάση για ομοφωνία.
Ο κ. Κασουλίδης είπε πως στη συζήτηση που διεξάγεται, υπάρχουν τρία ζητήματα με διαφορικές προσεγγίσεις και σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών.

Ανέφερε περαιτέρω ότι η Διεύθυνση του Κυπριακού, συνέρχεται τακτικά και αξιολογεί τα δεδομένα με τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταθέσει εισηγήσεις, εκ των οποίων κάποιες έχουν γίνει αποδεκτές.
Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι για τις υπηρεσίες μεταφορών, ο πιο σημαντικός τομέας για τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι οι οδικές μεταφορές.

Μεταξύ των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών είναι να περιληφθεί ρήτρα για αναστολή της συμφωνίας σε περίπτωση παραβίασης ή μη σωστής εφαρμογής της και πρώτη αξιολόγηση στους 12 μήνες.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η νέα διευρυμένη συμφωνία τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με ΕΕ επηρεάζει ποικιλότροπα την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς έχει σοβαρές πολιτικές και οικονομικές πτυχές.

Πρόσθεσε ότι πολύ σωστά έθεσε η Κυβέρνηση τη θέση ότι για να προχωρήσει η διαμόρφωση μιας συμφωνίας θα πρέπει να εφαρμοστεί το Πρωτόκολλο της Αγκυρας.

Ανέφερε περαιτέρω ότι πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παγώσει τον κεφάλαιο της ενέργειας, γίνεται αναφορά σε πτυχές ενεργειακής συνεργασίας ΕΕ – Τουρκίας και το γεγονός ότι η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να μετέχει ως παρατηρητής σε συνεδρίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν εμπορικά ζητήματα και να μετέχει στη συνδιαπραγματεύσεις ΕΕ με τρίτη χώρα για αυτά τα ζητήματα, που αναβαθμίζουν το ρόλο της Τουρκίας εντός της ΕΕ.

Είπε επίσης ότι πρέπει να προβληματίσει ότι τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να μετέχουν σε διαγωνισμούς για δημόσια έργα στα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Προτείναμε στον Υπουργό Εξωτερικών όπως το Υπουργείο Εξωτερικών εξετάσει την προσπάθεια για συνομολόγηση νέας συμφωνίας τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, ως το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ειδικής προνομιακής σχέσης, είπε παρατηρώντας πως με δεδομένο ότι έχουν μείνει σε στασιμότητα οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία λόγω της στάσης Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενδεχομένως να τροχιοδρομείται αυτό που από καιρό μεγάλες χώρες της ΕΕ προδιέγραψαν, την ειδική προνομιακή σχέση.

Ο κ. Λιλλήκας είπε επίσης ότι “εισηγηθήκαμε στον Υπουργό, όπως στην περίπτωση που η Τουρκία, αποφασίσει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, στη νέα συμφωνία να υπάρχει σαφής ρήτρα, για αυτόματη αναστολή αν εφαρμόσει διακριτικά τη νέα τελωνειακή ένωση, ώστε να μην απαιτείται νέα ομόφωνη απόφαση για αναστολή της νέας τελωνειακής ένωσης.

Είπε ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να διεκδικήσει μέχρι τέλους επικύρωση της όποιας συμφωνίας από τα κράτη- μέλη και ομοφωνία και να μην υιοθετηθεί η θέση της Κομισιόν ότι μπορεί να περάσει με ειδική πλειοψηφία.

“Θα δημιουργηθούν πολλές δυσκολίες και ειδική προνομιακή σχέση εάν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή”, είπε απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Λιλλήκας αναφέροντας ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ισχυρών κρατών μελών.

Ενδεχόμενα μεγάλες χώρες, μεγάλα οικονομικά οφέλη για την Τουρκία και τις χώρες αυτές, να προωθήσουν συμφωνία, η οποία να μην περιλαμβάνει πολιτικές υποχρεώσεις από την Τουρκία.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα πως η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αξιοποιήσει το γεγονός ότι στο πλαίσιο της προεργασίας για τη νέα τελωνειακή σχέση θα υπάρχει αξιολόγηση και αναφορά στο σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της Τουρκίας, για να εισαχθεί πρόνοια για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ενδελεχώς την Επιτροπή Εξωτερικών για τη στρατηγική και τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της διευρυμένης τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ, δηλώνοντας ότι ο ΔΗΣΥ συμφωνεί απόλυτα με τις θέσεις που ανέλυσε ο Υπουργός Εξωτερικών και τη θέση ότι αν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στη συμφωνία.

Προσθέτοντας ότι απαιτείται ομοφωνία για να υπάρξει η συγκεκριμένη συμφωνία, είπε πως το κλίμα στην ΕΕ είναι άσχημο για την Τουρκία, ωστόσο είναι καλά γνωστό ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος κατέθεσε τις επιφυλάξεις της και παρίσταται στις διαπραγματεύσεις ώστε να διαφυλάξει τα συμφέροντα της στο ακραίο ενδεχόμενο η Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο 10.

Ο κ. Τορναρίτης είπε ακόμα ότι Ελλάδα και Κύπρος υποστήριζαν διαχρονικά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ευελπιστώντας ότι “θα είχαμε τη δυνατότητα παρέμβασης για να ενισχύσουμε τη φαρέτρα των όπλων μας προς επίλυση του Κυπριακού”.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν σήμερα δεν λαμβάνει και πολύ υπόψη την ΕΕ και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και ανέφερε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει το Εθνικό Συμβούλιο και τον δημόσιο διάλογο.
Ένας από τους σοβαρούς μοχλούς πίεσης προς την Τουρκία στην παρούσα συγκυρία, είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός στην περιοχή, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης προσθέτοντας ότι στην ΑΟΖ της Κύπρου βρίσκονται εταιρείες κολοσσοί στον τομέα της ενέργειας που δημιουργεί συγκεκριμένες δυναμικές και πρέπει να γίνει αξιοποίηση της δυναμικής προς όφελος της απελευθέρωσης της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι δεν έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία νέας συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, δεδομένου ότι η προηγούμενη συμφωνία έχει παραβιαστεί κατάφωρα από την ίδια την Τουρκία που δεν εφάρμοσε το Πρωτόκολλο της Άγκυρας.
Ο κ. Περδίκης πρόσθεσε ότι η άποψη που εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών ενώπιον της Επιτροπής, για επιφύλαξη και για προειδοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων, δεν μας ικανοποιεί πλήρως, επειδή όπως είπε έχει αποδειχθεί ότι οι συγκυρίες τελικά οδηγούν σε υποχωρήσεις της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, αλλά και της Κύπρου.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι έθεσε και το ζήτημα των βρετανικών βάσεων σε σχέση με τις συνομιλίες για το Brexit, καθώς θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έπρεπε να εγείρει ζήτημα απόδοσης των εδαφών της Κύπρου που κατέχει η Βρετανία κατά τον ίδιον τρόπο που έθεσαν τα ζητήματα που αφορούν το Γιβραλτάρ στην Ισπανία και τα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο κ. Περδίκης είπε επίσης ότι χρειάζεται περισσότερη διεκδικητικότητα, η οποία δυστυχώς απουσιάζει από την πλευρά της κυπριακής Κυβέρνησης. Ερωτηθείς πότε έθεσε το θέμα των Βρετανικών Βάσεων, είπε πως τέθηκε από τον ίδιο στον Υπουργό Εξωτερικών μετά το πέρας της συνεδρίας.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου δήλωσε ότι είναι σε όλους γνωστή η απαράδεκτη στάση της Τουρκίας απέναντι σε όλες τις χώρες της ΕΕ, κυρίως όμως απέναντι στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι το ΕΛΑΜ έχει ετοιμάσει ψήφισμα με το οποίο θα καλεί την Κυβέρνηση να ερωτήσει την Κομισιόν κατά πόσο η Τουρκία πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ανέφερε πως αν δεν τα πληροί θα πρέπει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών να εμποδίσει την οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

“Θα πρέπει άπαντες να αντιληφθούν ότι ο στόχος του νεοσουλτάνου Ερντογάν είναι η πλήρης κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι η συνεργασία”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προσκάλεσε Χριστοδουλίδη στο Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν-Συναντώνται την Τετάρτη
Προετοιμασία σε δύο επίπεδα για το Κυπριακό-«Ούτε υποτιμώ, ούτε υποβαθμίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν»
Γερμανικές προκλήσεις από ταξιδιωτικό γραφείο-Προτείνει διακοπές στα κατεχόμενα και δίνει λίστα δέκα σημείων
Μοναδικός στόχος του Προέδρου η επανέναρξη των συνομιλιών-«Βρισκόμαστε σε νέα κινητικότητα στο Κυπριακό»
Τα τρία νέα κόμματα, το ερωτηματικό με Οδυσσέα και η πιθανότητα κατακερματισμού της Βουλής
Ο «επαναστάτης» που αντιγράφει το κακό σύστημα και κυριολεκτικά βγάζει τα άπλυτά του στη φόρα
Προχωρεί σε παρουσίαση του προγραμματισμού για το 2025 η Κυβέρνηση-«Πιστοί στις αρχές της Διαφάνειας»
ΥΠΟΙΚ: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με υπεύθυνες πολιτικές για την οικονομία
Στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εκφράζει η Κοινοπολιτεία
Ν.Χριστοδουλίδης:«Επιβεβαίωση της ορθής οικονομικής πολιτικής η αναβάθμηση της πιστοληπτικής μας ικανότητας»