Όλη η αλήθεια γύρω από την ιστορία της μικρής Marie που συγκλονίζει

Στις 27 Απριλίου 2017 απήχθη από τα χέρια της μητέρας της, έξω από το νηπιαγωγείο της στην Δασούπολη, η 4χρονη Marie Eleni Grimsrud η οποία εκ τότε παραμένει εξαφανισμένη… Μακριά από την μητέρα της και την οικογένεια με την οποία μεγάλωνε, κοντά όμως σε ένα άνθρωπο που τυχαίνει να έχει  τον τίτλο του πατέρα ο οποίος ωστόσο, για τουλάχιστον ένα χρόνο  δεν ζήτησε, δια της νόμιμης οδού, να δει την κόρη του…
 
Ο Νορβηγός πατέρας που οργάνωσε την απαγωγή της κόρης του, και η μητέρα της Marie γνωρίστηκαν στην Κύπρο και στη συνέχεια σύναψαν δεσμό.  Οι δυο τους, λόγω απόστασης βρίσκονταν περιστασιακά είτε στην Κύπρο είτε στην Νορβηγία ενώ παντρεύτηκαν τον Αύγουστο του 2012.
 
Στις 30 Απριλίου 2013 ήρθε στον κόσμο η μικρή Μαρίε η οποία γεννήθηκε στην Νορβηγία μετά από πιέσεις του πατέρα ότι η μικρή θα είχε περισσότερα ωφελήματα ως παιδί αν γεννιόταν εκεί. Έτσι η μητέρα μετέβει στη Νορβηγία όπου γέννησε και δυο μήνες αργότερα επέστρεψε στην Κύπρο, όπου εκ τότε ζούσε εδώ μαζί με την κορούλα της.
Ο πατέρας μετέβαινε στην Κύπρο περίπου 5 -6 φορές τον χρόνο για να δει τη σύζυγο και την κόρη του. Άλλες περίπου 3 -4 φορές μετέβαινε και η μητέρα μαζί με την Μαρίε στην Νορβηγία ενώ είχαν συχνή επαφή.
 
Μάλιστα ο πατέρας διαβεβαίωνε τη μητέρα και το οικογενειακό και το φιλικό της κύκλο, ότι αναμένει να πάρει πρόωρη αφυπηρέτηση για να έρθει στην Κύπρο να ζήσει μόνιμα και  να είναι μαζί με την οικογένεια του, όπως το ζευγάρι είχε συμφωνήσει πριν από το γάμο.
 
Η πρώτη απαγωγή…
 
Τίποτα δεν προμηνούσε οτιδήποτε κακό…  
 
Μετά από επιθυμία του πατέρα, περί τα τέλη Οκτωβρίου 2015, η μητέρα και η μικρή Μαρίε μετέβησαν στην Νορβηγία για 4 ημέρες (27 Οκτωβρίου και με εισιτήρια επιστροφής στις 31 Οκτωβρίου) προκειμένου να επισκεφθούν ένα θεματικό πάρκο, όπως ο ίδιος τους είχε πει, και ταυτόχρονα να γιορτάσουν τα γενέθλια του πατέρα.    
Και εκεί άρχισαν όλα!
 
Ο Νορβηγός πατέρας κατέσχεσε τα διαβατήρια της μητέρας και της κόρης τους και δεν τους άφηνε να φύγουν για να επιστρέψουν στην Κύπρο.
 
Η οικογένεια και οι φίλοι της μητέρας της Μαρίε, κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα για την επιστροφή τους στην Κύπρο.
 
Έτσι, οι Κυπριακές αρχές εξέδωσαν διάταγμα για άμεση επιστροφή μητέρας και κόρης στην Κύπρο και ως εκ τούτου κατόρθωσαν να επιστρέψουν στην Κύπρο μέσω Σουηδίας, περίπου 15 ημέρες μετά την κατάσχεση των διαβατηρίων τους και ευτυχώς έχοντας στην κατοχή τους τις ταυτότητες τους,  Η επιστροφή της μητέρας και της κόρης στη χώρα διαμονής τους βάσει δικαστικής απόφασης, καταγγέλθηκε από τον Νορβηγό πατέρα ως απαγωγή, καταγγελία η οποία έχει απορρηφθεί από τις αρμόδιες αρχές.
 
Μάλιστα για την συγκεκριμένη υπόθεση είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του πατέρα.
 
Εκ τότε, η μικρή Μαρίε μεγάλωνε με τη μητέρα της στην Κύπρο και επικοινωνούσε με τον πατέρα της μέσω Skype ενώ το Κυπριακό δικαστήριο αποφάσισε ότι το παιδί θα πρέπει να ζει στην Κύπρο μαζί με την μητέρα του, όπου και ο χώρος διαμονής τους. Επίσης το διάταγμα απαγόρευε στο κοριτσάκι να ταξιδέψει εκτός Κύπρου χωρίς τη συγκατάθεση της μητέρας της.
 
Κατά την συγκεκριμένη δικαστική διαδικασία ο πατέρας δεν υπέβαλε καν αίτημα επικοινωνίας με το παιδί του.
 
«Όχι» από πέντε δικαστήρια
 
Αφότου επέστρεψαν στην Κύπρο μητέρα και κόρη, ο Νορβηγός πατέρας ξεκίνησε μια δικαστική διαδικασία για την κηδεμονία του παιδιού. Η πρώτη διαδικασία έγινε εν αγνοία της μητέρας της μικρής.  
 
Ωστόσο ο πατέρας έχανε την μια δικαστική διαδικασία μετά την άλλη αφού οι Νορβηγικές αρχές αποφάσισαν πως δεν είχαν οποιαδήποτε δικαιοδοσία αφού υπήρχαν ατράνταχτα στοιχεία  που επιβεβαίωναν «πέραν πάσης αμφιβολίας» ότι το παιδί ζει και μεγαλώνει στην Κύπρο και όχι στην Νορβηγία όπως ισχυριζόταν ο πατέρας.
 
Συγκεκριμένα μόνο στην Νορβηγία εκδόθηκαν 5 αποφάσεις (Επαρχιακά Δικαστήρια και εφετεία) εναντίον του πατέρα:
    - 11/01/2016
    - 10/06/2016
    - 31/08/2016
    - 19/10/2016
    - 22/02/2017 (2 μήνες πριν την απαγωγή)
 
Η δεύτερη απόπειρα απαγωγή με Νορβηγούς γκάγκστερ
 
Πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2016, η Αστυνομία είχε περάσει χειροπέδες σε τρεις Νορβηγούς που έφτασαν στην Κύπρο και σχεδίαζαν και πάλι την απαγωγή της Marie, κατ΄ εντολή του πατέρα. Ωστόσο η Europol σήμανε συναγερμό και έτσι η απαγωγή απετράπη στο παρά πέντε.
 
Τότε οι αρχές φόρεσαν χειροπέδες στους τρεις ύποπτους το βράδυ της Κυριακής  1ης Φεβρουαρίου όταν πέρασαν από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου στις ελεύθερες περιοχές.
Οι συλληφθέντες 29, 40 και 60 ετών, με πλούσιο παρελθόν και γνωστοί στις Νορβηγικές αρχές για την εγκληματική δράση τους, ισχυρίστηκαν ότι έφθασαν στην Κύπρο προκειμένου να παραλάβουν το αυτοκίνητο του 48χρονου πατέρα της 4χρονης, το οποίο διέθετε στην Κύπρο.
 
Ωστόσο στην κατοχή τους βρέθηκαν σημαντικά στοιχεία που ουδεμία σχέση δεν είχαν με το αυτοκίνητο του πατέρα, όπως διευθύνσεις της οικίας του παιδιού και του νηπιαγωγείου όπου φοιτούσε, χάρτες της περιοχής που διέμενε και χάρτες από την εργασία της μητέρας.
 
Ο ρόλος της οικιακής βοηθού
 
Τότε, για την σχεδιαζόμενη απαγωγή είχε συλληφθεί και η οικιακή βοηθός της μητέρας, η οποία εξαφανίστηκε λίγο πριν φθάσουν στην Κύπρο οι 3 Νορβηγοί. (την ίδια περίοδο που η μητέρα με την μικρή Μαρίε κατόρθωσαν να διαφύγουν από την Νορβηγία όπου ο πατέρας τους κατάσχε τα διαβατήρια)  
 
Η αστυνομία δεν κατάφερε να στήσει υπόθεση εναντίον των υπόπτων και στη συνέχεια κρίθηκαν επικίνδυνοι για την Δημοκρατία και απελάθηκαν ενώ η οικιακή βοηθός μεταφέρθηκε στα κρατητήρια της Μενογειας για να ακολουθηθούν επίσης οι διαδικασίες απέλασης της.
 
Η οικιακή βοηθός όπως διαφάνηκε είχε επικοινωνία με τον πατέρα αφού κατά τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών, μεταξύ άλλων, κατέθεσε γραπτώς ότι η μητέρα και η μικρή διέμεναν μόνιμα στην Νορβηγία.
 
Καμία επαφή η Marie με τον πατέρα της
 
Μετά την σχεδιαζόμενη απαγωγή της Μαρίε τον Φεβρουάριο 2016, η μητέρα  έλαβε μέτρα για την προστασία του παιδιού της, αφού ο φόβος και η ανησυχία επικρατούσε έντονα, λόγω και της τελευταίας σχεδιαζόμενης απαγωγής από Νορβηγούς γκάγκστερ τον Φεβρουάριο του 2016, αφού οι κινήσεις του πατέρα ήταν απρόβλεπτες και επικίνδυνες. Μάλιστα για αυτό, η μητέρα είχε ζητήσει και προστασία από την αστυνομία
 
Εκ τότε, ο πατέρας και η μικρή Μαρίε δεν είχαν καμία επαφή ενώ ο ίδιος δεν κινήθηκε νομικά για να ζητήσει να έχει επικοινωνία με την κόρη του.
 
Δυο μήνες μετά την τελευταία απόφαση από Νορβηγικό δικαστήριο που απέρριψε το αίτημα του για κηδεμονία, ο πατέρας «ξανά χτύπησε» και με τη βοήθεια συνεργών του κατάφερε να απαγάγει την 4χρονη.
 
Δυο κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στην μητέρα και της άρπαξαν το παιδί έξω από το νηπιαγωγείο της στην Δασούπολη  ενώ όπως διαφάνηκε στη συνέχεια από τις έρευνες, το σχέδιο ήταν καλά οργανωμένο και σε αυτό συμμετείχαν διάφορα πρόσωπα που παρακολουθούσαν την μητέρα.
 
 
Η έκκληση της οικογένειας
 
Η είδηση της απαγωγής συγκλόνισε όχι μόνο την Κύπρο αλλά και πολλές άλλες χώρες αφού η είδηση ήταν από τα πρώτα θέματα που κάλυπταν τα ΜΜΕ ενώ εκατοντάδες είναι οι εθελοντές που προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο για τον εντοπισμό της Μαρίε και την επιστροφή στο σπίτι της.  
Την ίδια ώρα η αστυνομία έχει «κλειδώσει» για την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων ωστόσο ακόμη δεν κατάφερε να φθάσει στα ίχνη της Marie αφού οι ύποπτοι κρατάνε ερμητικά το στόμα τους κλειστό και δεν λένε να «προδώσουν» τον Νορβηγό πατέρα.
 
Ένας πατέρας που καταζητείται με βάση διεθνές και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και ο οποίος θα έλεγε κανείς ότι καταφέρνει να κοροϊδεύει ολόκληρο το κράτος και τις αρχές αφού τόσες ημέρες μετά παραμένει ασύλληπτος.  
Η οικογένεια της 4χρονης από την πρώτη στιγμή απεύθυνε έκκληση σε όλους για να βρεθεί το η μικρή Μαρίε και να επιστρέψει στο σπίτι της, στην μητέρα της και στην οικογένεια της καθώς ο χρόνος λειτουργεί εναντίον του μωρού».
 
Για την απαγωγή της Μαρίε έχει δημιουργηθεί ομάδα εθελοντών στην σελίδα στο facebook με τίτλο «Help us bring her home», τα μέλη της οποίας ξεπερνούν τις 8 χιλιάδες.
 
Τα όσα γράφονται από συγγενείς και φίλους της οικογένειας της Μαρίε που ζουν ένα θρίλερ δίχως τέλος, πραγματικά συγκλονίζουν με τα ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα…  
 
*Η μικρή είναι βαφτισμένη Μαρίε Ελένη (βαφτίστηκε στην Κύπρο) και ακούει στο όνομα Μαρίε και όχι Marie. Δεν μιλά Νορβηγικά και η γλώσσα επικοινωνίας της είναι ελληνικά. Μιλά μόνο λίγα Αγγλικά.
 
Αυτούσιες αναρτήσεις:
«Τρεις εβδομαδες σημερα. Γολγοθας Ανησυχουμε καθε στιγμη. Αστερακι μας που εισαι?? Πως νοιωθεις? Τι σκεφτεσαι? Πως κοιμασαι τα βραδια? Ποιος ξερει το νανουρισμα που αγαπας? Ποιος ξερει τα πραγματα που αγαπας κ αυτα που φοβασαι? Ποιος μιλα γυρω σου ελληνικα? τη γλωσσα που μιλας? Ποιος σε φροντιζει? Τι σου λενε οταν αναζητας τη μαμα σου? το σπιτι σου? τους φιλους σου? Ανησυχουμε, κ προσευχομαστε οι φυλακες αγγελοι σου να σε προστατευουν, να σε θωρακισουν για να αντεξεις αυτη την τρομερη εμπειρια. Σε περιμενουμε. Ελα αστερακι μας στον ουρανο σου.Βρες την τροχια σου. Ελα κοντα μας».
 
«Είκοσι μέρες πριν. Είκοσι μέρες που κοιτάζω, ανήμπορη, την φίλη μου να πονά. Ανήμπορη. 
Κοιτάζω την φίλη μου με άδεια αγκαλιά. 
Είναι τόσα πολλά αυτά που νιώθω, ο πόνος τόσο απαισιος που δεν έχω τι να γράψω. 
Κοιτάζω την φίλη μου να πονα και δεν μπορώ να κάνω τίποτα. 
Πρέπει να σε βρω Μαρίε μου. 
Πρέπει κάποιος, κάπου να κάνει κάτι. Δεν ξέρω ποιος και δεν ξέρω τι θέση πρέπει να έχει. Τον παρακαλώ όμως. Τον ικετεύω.
Που είσαι Μαρίε μου...
Βοηθήστε μας»
 

Δειτε Επισης

Αριθμός σφαιρών εντοπίστηκε από την Αστυνομία κατόπιν πληροφορίας
«Η έμφυλη βία κρύβεται μπροστά μας»-Πέραν των 12,5 χιλιάδων περιστατικών στην Κύπρο την τελευταία πενταετία
Δεν προκύπτει αδίκημα για το λειτουργό ΥΠΑΝ που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση
Ρίχνουν 128 εκατομμύρια σε υποδομές για την Υγεία-Ιδρύεται πρότυπο Παιδογκολογικό κέντρο
Στα σκαριά κίνητρα για προσέλκυση ΣΥΟΠ από Υπουργείο Άμυνας-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για «αγοραπωλησίες» ακινήτων στα κατεχόμενα-«Νέα εποχή στον τομέα»
Πραγματοποίησαν πορεία οι απεργοί του κλάδου σκυροδέματος-«Οι εργοδότες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα»
Παραπέμφθηκε σε δίκη ο ανήλικος για το θανατηφόρο στη Λάρνακα-Αντιμετωπίζει οκτώ κατηγορίες
Παράδειγμα φιλοπατρίας 18χρονη από την Πάφο-Άφησε την Φαρμακευτική και εντάχθηκε στη Σχολή Ευελπίδων
Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση στο Ουκρανικό-Έκτακτη συνεδρία του ΝΑΤΟ