Φταίνε και οι πέντε για τους δύο υποψήφιους στον ενδιάμεσο χώρο

Στους ηγέτες και των πέντε κομμάτων του ενδιαμέσου χώρου αποδίδει την ευθύνη αποτυχίας τους να έχουν στις προεδρικές εκλογές έναν κοινό υποψήφιο η πλειοψηφία των πολιτών. 

 
Όπως προκύπτει από τη νέα μεγάλη δημοσκόπηση του REPORTER(σ.σ. Μαΐου), που διενήργησε το Γραφείο Ερευνών και Δημοσκοπήσεων IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στους ηγέτες και των πέντε κομμάτων καταλογίζουν την ευθύνη σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες.

Την ίδια ώρα, σχεδόν δύο στους δέκα αποδίδουν την ευθύνη στους δύο υποψήφιους, Νικόλα Παπαδόπουλο και Γιώργο Λιλλήκα, ένα 13% μόνο στον Γιώργο Λιλλήκα και ένα 9% μόνο στον Νικόλα Παπαδόπουλο.  

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θρίλερ ο δεύτερος γύρος με υποψήφιους Αναστασιάδη-Νικόλα
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σταθερός ο Αναστασιάδης, ανεβαίνει και κλείνει την ψαλίδα ο Νικόλας
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κερδίζουν όλους, θα σφαχτούν οι δυο τους Αναστασιάδης και Νικόλας
 

 *Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων, σε ποσοστό 75%, εκτιμά ότι ο κ. Λιλλήκας θα παραμείνει μέχρι τέλους στην κούρσα των προεδρικών εκλογών, σε αντίθεση με ένα 12% που προβλέπει πως θ’ αποσυρθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου και ένα άλλο 9%, που εκτιμά ότι θα αποσυρθεί υπέρ του υποψηφίου του ΑΚΕΛ.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί φυσικά πως ενόσω η δημοσκόπηση βρισκόταν σε εξέλιξη, ο κ. Λιλλήκας προχώρησε και αυτός σε επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, γεγονός που ενδεχομένως δεν λήφθηκε εκ των πραγμάτων υπόψη από μεγάλη μερίδα των συμμετεχόντων στην έρευνα όταν απαντούσαν στο σχετικό ερώτημα.
 

*Σχεδόν έξι στους δέκα ψηφοφόρους έχουν την άποψη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να διεκδικήσει ξανά την Προεδρία, σε αντίθεση με το 40% του εκλογικού σώματος που έχει διαφορετική άποψη.

Όπως θα ήταν αναμενόμενο, υπέρ μιας νέας υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ(σ.σ. σχεδόν εννέα στους δέκα), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστών όσων θεωρούν πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος εντοπίζεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Συμμαχίας Πολιτών(σ.σ. σε ποσοστό 76%).
 

*Ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο εμφανίζεται το ενδιαφέρον των πολιτών για τις προεδρικές εκλογές, καθώς το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρουν σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό ανέρχεται στο 68%. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Απρίλιο ήταν 63%.   

*Σε υψηλά για την εποχή ποσοστά κινείται και ο βαθμός βεβαιότητας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, καθότι οκτώ στους δέκα ψηφοφόροι αναφέρουν πως σίγουρα ή μάλλον θα ψηφίσουν. Μάλιστα από αυτούς, σχεδόν έξι στους δέκα δηλώνουν πως σίγουρα θα ψηφίσουν.
 

*Πεπεισμένο πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα είναι ο νικητής και των επόμενων προεδρικών εκλογών εμφανίζεται το ένα δεύτερο του εκλογικού σώματος, αφού 50% των ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσουν, εκτιμούν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επανεκλεγεί. Την άποψη αυτή έχει το 51% των πολιτών, όσοι ακριβώς και τον περασμένο Απρίλιο.
 
Όσον αφορά τον Νικόλα Παπαδόπουλο, την πεποίθηση πως αυτός θα είναι ο νικητής των εκλογών έχει το 26% του εκλογικού σώματος σε σύγκριση με το 24% που είχε την ίδια εκτίμηση τον περασμένο Απρίλιο. Καταγράφεται δηλαδή μια αύξηση 2%  στο ποσοστό εκείνων που προβλέπουν επικράτηση του προέδρου του ΔΗΚΟ.
 
Για τον Γιώργο Λιλλήκα, το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 6%.   
 

*Περίπου στα ίδια επίπεδα με εκείνα του περασμένου Απριλίου κινούνται τα ποσοστά των κομμάτων, όπως προκύπτει από το σχετικό εύρημα στην πρόθεση ψήφου.
 
ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ καταγράφουν ελαφριά αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας, σε αντίθεση με Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Αλληλεγγύη, που καταγραφούν ελαφρά μείωση επίσης μίας ποσοστιαίας μονάδας.   

 

 

 

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας