Εκτός Συμμαχίας και η μισή ηγεσία του κόμματος μετά τον Μυλωνά

Το δρόμο που χάραξε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς ακολούθησαν λίγο αργότερα σήμερα πέντε μέλη της ανώτατης ηγετικής πυραμίδας της Συμμαχίας Πολιτών, καθώς και ο τέως βουλευτής και μέλος της Γραμματείας Νίκος Κουτσού, κάνοντας πράξη την προδιαγραφόμενη αποχώρησή τους από το Κίνημα. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φεύγει από τη Συμμαχία Πολιτών ο Παύλος Μυλώνας

Την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τη Συμμαχία Πολιτών, ως απόρροια της διαφωνίας τους με την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα στις προεδρικές εκλογές, γνωστοποίησαν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του κόμματος οι εξής πιο κάτω αξιωματούχοι:  
 
*Ο αναπληρωτής πρόεδρος Στέλιος Αμερικάνος.
*Ο εκ των αντιπροέδρων Στέλιος Στυλιανού.
*Ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξανδρος Μιχαηλίδης.
*Η Γενική Γραμματέας Ειρήνη Μάντολες.
*Η Πρόεδρος Οργάνωσης Γυναικών Μαρίνα Δημητρίου.
*Ο τέως Βουλευτής, μέλος της Γραμματείας Νίκος Κουτσού.
 
Τα προαναφέρθεντα στελέχη δεν ακολούθησε τελικά ο εκ των αντιπρόεδρων του Κινήματος, Σίμος Αγγελίδης.
 
Στην επιστολή τους προς τον Γιώργο Λιλλήκα τα παραιτηθέντα στελέχη της Συμμαχίας, αναφέρουν:
 
«Τα επιχειρήματα, οι ενστάσεις και τελικά η διαφορετική μας άποψη, σε ό,τι αφορά στις Προεδρικές Εκλογές έχουν καταγραφεί, ήδη, δημόσια. Δεν  έχουν σχέση με τα πρόσωπα. Αφορούν στο πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο όφειλε, κατά τη γνώμη μας, η Συμμαχία Πολιτών να κινηθεί εν’ όψει των Προεδρικών Εκλογών και στους στόχους που θα έπρεπε να θέσει.
 
Συνοπτικά, πιστεύουμε ότι λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις  ιδρυτικές και πάγιες θέσεις της Συμμαχίας Πολιτών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, οι ακόλουθοι θα έπρεπε να ήταν οι καθοδηγητικοί μας άξονες:
 
(α) Νέα διεκδικητική στρατηγική στο Κυπριακό,
(β) Απαλλαγή από το καταστροφικό για τον τόπο δίπολο εξουσίας ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ,
(γ)Δημιουργία των συνθηκών μόνιμης συνεργασίας και συμπόρευσης των πολιτικών δυνάμεων του «ενδιάμεσου χώρου».
 
Ως εκ τούτου, εισηγηθήκαμε ως αναγκαία και απαραίτητη τη διαβούλευση και σύμπραξη με τις δυνάμεις του «ενδιάμεσου χώρου» προς εξεύρεση και στήριξη  ενός κοινού υποψηφίου.
 
Αυτό το πολιτικό πλαίσιο τέθηκε, αλλά δυστυχώς απορρίφθηκε, και η Συμμαχία Πολιτών οδηγήθηκε τελικά στην υποψηφιότητα του Προέδρου της.
 
Μ’ αυτή την απόφαση διαφωνούμε. Μια τέτοια απόφαση, κατά την γνώμη μας, δεν εξυπηρετεί την πατρίδα μας. Δεν εξυπηρετεί κανένα από τους βασικούς, διακηρυγμένους  πολίτικους  στόχους της Συμμαχίας Πολιτών.
 
Στηρίξαμε τον Γιώργο Λιλλήκα στις προεδρικές εκλογές του 2013. Συνταχθήκαμε μαζί του στην ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών. Πορευτήκαμε μαζί στις ευρωεκλογές, στις βουλευτικές και στις δημοτικές εκλογές. Γιατί λοιπόν, να αρνηθούμε τώρα τη θωράκιση της υποψηφιότητας του;
 
Για το λόγο ότι αυτή αντιστρατεύεται το στόχο που υποτίθεται ότι υπηρετεί. Την απομάκρυνση από τη διακυβέρνηση των τελευταίων 10 χρόνων και την χάραξη μιας νέας πορείας στο Κυπριακό. Αυτό πιστεύουμε αποτελεί ένα αυτονόητο συμπέρασμα της κοινής λογικής.
 
Θεωρούμε ότι τα οριστικά δεδομένα σε σχέση με τις υποψηφιότητες των Προεδρικών Εκλογών (Αναστασιάδης, Παπαδόπουλος και ΑΚΕΛ (με δικό του υποψήφιο) καθιστούν, την επιμονή σε μεμονωμένη υποψηφιότητα του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, εξαιρετικά προβληματική και επιζήμια.
 
Μια τέτοια επιλογή δεν έχει βάσιμες πιθανότητες επιτυχίας και αυτό δεν είναι μομφή ή αμφισβήτηση για τις ικανότητες ή την καταλληλόλητα του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών.
 
Αποτελεί, τουλάχιστον εξαιρετικά απομακρυσμένο σενάριο η υποψηφιότητα αυτή να προκριθεί στον 2ο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, ξεπερνώντας ταυτόχρονα, αυτές των Νικόλα Παπαδόπουλο και υποψήφιου του ΑΚΕΛ. 
 
Ως συνέπεια τότε, θα προκύψουν διλλήματα, τα οποία πρέπει και είναι προς το συμφέρον του τόπου αλλά και της Συμμαχίας Πολιτών να αποφευχθούν, για προφανείς λόγους. Δεν μπορούμε να συμβάλουμε, άμεσα ή έμμεσα,  στην επανεκλογή είτε του Νίκου Αναστασιάδη είτε του Ακελικού υποψηφίου. Αυτό θα ήταν ολέθριο για τον τόπο.
 
Ως εκ τούτου επειδή:
 
(α) Δεν ενταχθήκαμε ούτε και στηρίξαμε τη Συμμαχία Πολιτών και τον Γιώργο Λιλλήκα για τα αξιώματα ή τις καρέκλες. Αντίθετα το 2013 τα αποκηρύξαμε για να τον υποστηρίξουμε, με προσωπικό και πολιτικό κόστος,
(β) Δεν ταυτιζόμαστε ούτε υποστηρίζουμε  πρόσωπα. Διαχρονικά παραμένουμε σταθεροί σε πολιτικές θέσεις και αξίες, έναντι οποιουδήποτε τιμήματος,
(γ) Δεν αποδεχόμαστε την σύμπτυξη αφύσικων συμμαχιών με πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες δεν έχουμε καμιά σχέση. Τέτοιες συνεργασίες τις απορρίπτει και θα τις αποβάλει η ίδια η κοινωνία και οι πολίτες,
(δ) Διαφορές πολιτικής υπάρχουν και με τα κόμματα του «ενδιάμεσου χώρου», ωστόσο μπροστά μας έχουμε προεδρικές και όχι βουλευτικές εκλογές. Πρέπει να δώσουμε στον Κυπριακό λαό μια πρόταση ελπίδας, μια εναλλακτική πρόταση από την αδιέξοδη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο τόπος, μια πρόταση σύγχρονης, υπεύθυνης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης πέραν των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
 
Τέλος:
 
(α) Έχουμε προβληματισθεί πολύ σοβαρά και έχουμε λάβει υπ’ όψιν τις απόψεις όλων. Αυτή η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη, αλλά αναγκαία υπό τις περιστάσεις.
 
(β) Δεν πιστεύουμε ότι η παραμονή μας στα  κομματικά αξιώματα, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπ’ όψιν το οριστικό και αμετάκλητο της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα, προσθέτει οτιδήποτε θετικό, αλλά αντίθετα τραυματίζει την αξιοπρέπεια, το ήθος και την αξιοπιστία μας,
 
(γ) Χωρίς προσωπικές ατζέντες, αιχμές ή χαρακτηρισμούς σε βάρος οιουδήποτε, με σοβαρότητα και με πλήρη σεβασμό στην αντίθετη άποψη,
 
Αποχωρούμε από τα αξιώματα που κατέχουμε στην Συμμαχία Πολιτών.
 
Ευχόμαστε καλή συνέχεια στον Πρόεδρο και τα στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών και ευχαριστούμε για τη συνεργασία.
 
Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές, στον κατάλληλο χρόνο, θα τοποθετηθούμε συλλογικά, συντεταγμένα και ξεκάθαρα με βάση τις πιο πάνω πολιτικές μας απόψεις».
 
Εξάλλου, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, o παραιτηθέντας αντιπρόεδρος Στέλιος Στυλιανού αναφέρει:
 
«Καμία καρέκλα δεν υπήρξε για εμένα αυτοσκοπός και ποτέ δεν συμβιβάστηκα με το "διαφωνώ, αλλά μένω". Από μικρός έμαθα να παλεύω γι’ αυτά τα οποία πιστεύω (και κρίνω) ως σημαντικά.
 
Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, αλλά δεν μπορώ να στηρίξω κάτι, με το οποίο διαφωνώ. Θεωρώ λάθος και άδικο να μείνω σε ένα αξίωμα, όταν δεν μπορώ, λόγω διαφωνίας, να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου.
 
Για το λόγο αυτό παρέδωσα σήμερα στον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, την παραίτηση μου από τη θέση του Αντιπροέδρου του κινήματος, και του ευχήθηκα παράλληλα καλή επιτυχία στη νέα του προσπάθεια.
 
Ελπίζω πραγματικά ότι αυτή η προεκλογική περίοδος θα διατηρηθεί σε κόσμια και νηφάλια πλαίσια και θα στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στα επιχειρήματα και στις πολιτικές θέσεις.
 
Μετά λύπης μου, ωστόσο, έχω παρατηρήσει ότι τα πρώτα δείγματα γραφής εδώ και μερικές εβδομάδες, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Εύχομαι καλό αγώνα σε όλους»!

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Προσκάλεσε Χριστοδουλίδη στο Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν-Συναντώνται την Τετάρτη
Προετοιμασία σε δύο επίπεδα για το Κυπριακό-«Ούτε υποτιμώ, ούτε υποβαθμίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν»
Γερμανικές προκλήσεις από ταξιδιωτικό γραφείο-Προτείνει διακοπές στα κατεχόμενα και δίνει λίστα δέκα σημείων
Μοναδικός στόχος του Προέδρου η επανέναρξη των συνομιλιών-«Βρισκόμαστε σε νέα κινητικότητα στο Κυπριακό»
Τα τρία νέα κόμματα, το ερωτηματικό με Οδυσσέα και η πιθανότητα κατακερματισμού της Βουλής
Ο «επαναστάτης» που αντιγράφει το κακό σύστημα και κυριολεκτικά βγάζει τα άπλυτά του στη φόρα
Προχωρεί σε παρουσίαση του προγραμματισμού για το 2025 η Κυβέρνηση-«Πιστοί στις αρχές της Διαφάνειας»
ΥΠΟΙΚ: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με υπεύθυνες πολιτικές για την οικονομία
Στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εκφράζει η Κοινοπολιτεία
Ν.Χριστοδουλίδης:«Επιβεβαίωση της ορθής οικονομικής πολιτικής η αναβάθμηση της πιστοληπτικής μας ικανότητας»