Παραδόθηκε η α' φάση των έργων συντήρησης του Μοναστηριού του Αγ. Παντελεήμονα στην Μύρτου
19:19 - 18 Μαΐου 2017

Σε μια σεμνή τελετή μέσα στο μοναστήρι το οποίο πριν από ένα χρόνο ήταν απροσπέλαστο λόγω της κατάστασής του, τα μέλη της Επιτροπής, με τους εκπροσώπους του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών-Συνεργασία για το Μέλλον (UNDP-PFF) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μίλησαν για το όλο έργο, στην παρουσία Ε/Κ από τη Μύρτου και τα γύρω χωριά καθώς και Τουρκοκύπριους και μέλη της μαρωνίτικης κοινότητας.
Στην ομιλία του, ο Ε/κ επικεφαλής της Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου, χαρακτήρισε τη διάσωση του μνημείου, «ενός έργου ανθρώπων, με τη δική του ιστορία, νόημα και σημασία» ως μια «νίκη στην αέναη μάχη ενάντια στη φθορά και τον αφανισμό. Αντί για ερείπια, όπως το προδιέγραφε η πορεία μιας αδυσώπητης μοίρας, παραθέτουμε ένα κτίσμα με ανοικτή την προοπτική στο μέλλον».
Σημείωσε για να φθάσουν στο σημερινό αποτέλεσμα, τα μέλη της Επιτροπής «χρειάστηκε να στηριχτούμε ο ένας στον άλλο» και να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες δυσχέρειες και προβλήματα. «Διαβεβαιώνουμε όλους τους συμπατριώτες μας ότι με σαφείς και τίμιες εξηγήσεις μπορούμε να κτίσουμε τη μεταξύ μας εμπιστοσύνη», είπε και ευχαρίστησε τους Τουρκοκύπριους συνάδελφους του, το UNDP-PFF και την ΕΕ για τη βοήθεια και τη συμπαράσταση.
Ο Τουρκοκύπριος επικεφαλής της Επιτροπής, Αλί Τουντζάι είπε ότι η Επιτροπή ξεκίνησε το 2008 και ως αποτέλεσμα μιας μακράς και εξαντλητικής διαδικασίας, δημιούργησε «αμοιβαία εμπιστοσύνη» και έμαθαν να συνεργάζονται. «Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά μας έμαθε ότι μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί, όταν εργαζόμαστε και παράγουμε μαζί» προς όφελος των Τ/κ και των Ε/κ, με βάση «το σεβασμό, την ισότητα, την αμοιβαία εμπιστοσύνη» και ευχήθηκε όπως αυτό εξαπλωθεί και σε άλλους τομείς προς όφελος των δύο κοινοτήτων.
Σημειώνοντας ότι η πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να αποτελεί στοιχεία που συμβάλλει στη συνεργασία, στην ειρήνη και στην ευημερία των δύο κοινοτήτων, είπε ότι τα «σύμβολα της Χούντας στους τοίχους του Μοναστηριού» πρέπει να είναι μάθημα για όλους μας και τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν. Απηύθυνε έκκληση προς θρησκευτικούς λειτουργούς «να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα της αγάπης, της φιλίας και της ειρήνης και όχι της πολιτικής και των συγκρούσεων».
Η επικεφαλής του UNDP-PFF, Τιτζιάνα Ζενάρο, δήλωσε ότι εκδηλώσεις όπως αυτές αποκτούν επιπλέον σημασία και αποτελούν ένα δυνατό και θετικό παράδειγμα για θέματα δικοινοτικής συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και κοινής ευθύνης.
Σημείωσε ότι το έργο αυτό θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα για την Τεχνική Επιτροπή και ότι έκτακτα μέτρα προστασίας εφαρμόστηκαν στα κτίρια του μοναστηριού ώστε όλοι οι επισκέπτες να μπορούν να εισέρχονται στο κτίριο. Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή για να διασφαλιστεί ότι έγιναν ελάχιστες επεμβάσεις στην εκκλησία καθώς και προσεκτική αποκάλυψη και συντήρηση των αγιογραφιών ώστε να διατηρηθεί η αυθεντικότητά τους.
Στάθηκε ιδιαίτερα στις επιφάνειες του θολού και τους τοίχους που ακόμη στεγνώνουν ακόμη από την εκτεταμένη μορφής έκθεσή τους σε υγρασία όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Kjartan Bjornsson, επικεφαλής της Μονάδας Υποστήριξης Διακανονισμού Κύπρου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι η επιτροπή υποστηρίζει το έργο των δύο κοινοτήτων, σημειώνοντας ότι το έργο της Τεχνικής Επιτροπής αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Εξέφρασε ικανοποίηση γιατί Ε/κ και Τ/κ εργάζονται ενωμένοι για τον κοινό σκοπό της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και συνεχάρη και το UNDP για τη σταθερή υποστήριξή του.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, σημείωσε, υποστηρίζει την Τεχνική Επιτροπή και από τις αρχές του 2012, προσέφερε 11,7 εκατομμύρια ευρώ με το πρόγραμμα ενίσχυσης προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της Τεχνικής Επιτροπής.
Είπε ότι η ΕΕ θα δώσει ακόμη δύο εκατομμύρια ευρώ προς την Επιτροπή, σημειώνοντας ότι τα χρήματα μπορεί να αποκαταστήσουν τα μνημεία αλλά μόνο οι κοινές αξίες μπορούν να θέσουν τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τη δέσμευσή της. «Μπορείτε να βασιστείτε στην ΕΕ, ως ένας πιστός εταίρος που μοιράζεται τις ίδιες αξίες, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προώθηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου. Αυτό είναι το κοινό καθήκον όλων μας», κατέληξε.
Ιστορία
Η α’ φάση των έργων συντήρησης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2016, όπως αναφέρεται.
Το κόστος του έργου ανήλθε σε περίπου €870,000 και χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, με τη συνδρομή του Ιδρύματος Λεβέντη.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα http://www.myrtou.org.cy, ο οικισμός της Μύρτου φαίνεται να σχηματίστηκε γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Το μοναστήρι διαδραμάτισε σημαντικό κοινωνικοοικονομικό ρόλο στην εξέλιξη του χωριού και της περιοχής γενικότερα, ιδιαίτερα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Επίσης υπήρξε το θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής. Η χρονολογία της ίδρυσης του μοναστηριού δεν είναι γνωστή αλλά υπολογίζεται ότι ιδρύθηκε γύρω στο 1600 μ.Χ. Το μοναστήρι μεγάλωσε και απέκτησε μεγάλη περιουσία, έτσι που να θεωρείται σαν ένα από τα πλουσιότερα μοναστήρια του νησιού μας. Γύρω στα 1800 στο χώρο αυτό στεγάστηκε η Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας μέχρι το 1917 οπόταν μεταφέρθηκε στην οριστική της έδρα στην πόλη της Κερύνειας. Το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, στην περίοδο της μεγάλης του ακμής, διέθετε κοπάδια από αιγοπρόβατα και αγελάδες και περιβόλια με τρεχούμενα νερά και άφθονα οπωροκηπευτικά. Υπήρχαν άφθονες μουριές για την εκτροφή του μεταξοσκώληκα, ελαιόδενδρα, χαρουπιές, συκιές, ροδιές και αμπέλια. Πολλοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά έρχονταν για να εργαστούν στα κτήματα του μοναστηριού.
Το χωριό ήταν πασίγνωστο για το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα του Ιαματικού όπου κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου, το επισκέπτονταν χιλιάδες προσκυνητές από κάθε γωνία της Κύπρου.