Ο Τούσκ στο Ευρωκοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της Συνόδου για το Brexit

Σε πλήρη και συγκεντρωτική αναφορά των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής των 27 της ΕΕ για το Brexit στις 29 Aπριλίου προχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, προς την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.  
 
Ο Πρόεδρος Τουσκ εξήγησε στους Ευρωβουλευτές ότι ο στόχος των 27 ήταν να εγκρίνουν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές και τις επακόλουθες διαπραγματευτικές οδηγίες, τις οποίες στη συνέχεια συγκεκριμενοποίησε η Κομισιόν στις 3 Μαΐου, ενώ την προσεχή Δευτέρα, το Συμβούλιο της ΕΕ θα εγκρίνει την τελική δέσμη οδηγιών διαπραγμάτευσης, που θα προτείνει ο κύριος διαπραγματευτής (Μισέλ Μπαρνιέ), με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της 29ης Απριλίου.
 
Ο Πρόεδρος Τουσκ επεσήμανε ότι βασικό στοιχείο των κατευθυντήριων γραμμών είναι η ανάγκη διεξαγωγής των συνομιλιών με βάση μια «σταδιακή προσέγγιση». Αυτό σημαίνει απλά ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεών μας με τη Βρετανία, προτού να σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά τη διασφάλιση της ομαλής απόσυρσης. Ενημέρωσε δε ότι οι 27 ηγέτες υποστήριξαν πλήρως αυτή τη λογική. Ενημέρωσε δε το ΕΚ ότι οι ηγέτες απάντησαν με τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτεί η κατάσταση, εξηγώντας ότι θα υπάρξει πολύ λίγος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες απόσυρσης στο πλαίσιο που προβλέπεται από τη Συνθήκη.
 
Εξήγησε δε, ότι η δεύτερη προτεραιότητα στην πρώτη φάση είναι η ανάγκη να συμφωνηθεί ότι όλες οι οικονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ των 28 θα τύχουν επίσης τιμή από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια στόχος της ΕΕ είναι να προστατεύσει την ειρήνη και τη διαδικασία συμφιλίωσης που περιγράφεται στη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, και να αποφύγει ένα "σκληρό" σύνορο μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
 
Σε σχέση με τις μελλοντικές σχέσεις ο Ντ.Τουσ σημείωσε ότι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμμερίζεται την επιθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου να δημιουργήσει μια στενή εταιρική σχέση. Ωστόσο, είπε "είναι προφανές ότι μια σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιας τρίτης χώρας δεν μπορεί να προσφέρει τα ίδια οφέλη με την ένταξη στην ΕΕ.

Δειτε Επισης

Συναντήθηκε με Σολτς ο Ερντογάν-Θέλει αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε.
Παρουσιάζουν ιδέες στη Σύνοδο του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση στο Λίβανο οι ΗΠΑ
Άγρια νύχτα στον Λίβανο-Σφυροκοπά ανελέητα τη Χεζμπολάχ το Ισραήλ, στους 500 οι νεκροί
Κατά 3% μειώθηκαν τα βίαια εγκλήματα το 2023 στις ΗΠΑ
Το Telegram θα διαβιβάζει στις αρχές διευθύνσεις IP ύστερα από αίτημά τους
Ισόβια κάθειρξη στην έφηβη στις ΗΠΑ που σκότωσε τη μητέρα της και έστειλε μήνυμα σε φίλη της να δει το πτώμα
Η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε την χαλάρωση των κανόνων για την κάνναβη
Ήχησαν σειρήνες συναγερμού στην Χάιφα-Σε καταφύγια σπεύδουν οι κάτοικοι
Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις από και προς Τελ Αβίβ και Τεχεράνη
Προειδοποίηση Νετανιάχου για χτύπημα-Προτρέπει τους πολίτες του Λιβάνου να απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες