Α. Γκουτέρες: Μια δυνατή και ενωμένη ΕΕ αποτελεί πυλώνα δύναμης για τον ΟΗΕ
18:29 - 17 Μαΐου 2017
Ο πολλαπλασιασμός των συγκρούσεων, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αλλαγή του κλίματος και η παγκοσμιοποίηση είναι οι κυριότερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν σήμερα, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο κ. Γκουτέρες, μιλώντας στην ολομέλεια του ΕΚ ζήτησε τη συνεργασία του ΟΗΕ με την ΕΕ. «Μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη, αποτελεί πυλώνα δύναμης για τον ΟΗΕ», τόνισε.
Καλωσορίζοντας τον Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρώτο Ευρωπαίο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80, ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι υπενθύμισε ότι τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η ΕΕ γεννήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο «για να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ευημερία μέσω της πολυμερούς συνεργασίας». «Μαζί πρέπει να βρούμε πολιτικές λύσεις στις συγκρούσεις της Συρίας, της Λιβύης και της Υεμένης αλλά και να αντιμετωπίσουμε το Ισλαμικό Κράτος. Μαζί πρέπει να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων, να δώσουμε προοπτικές στη νέα γενιά και να υλοποιήσουμε την ατζέντα για το 2030», είπε ο πρόεδρος του ΕΚ.
Η συνεισφορά της ΕΕ
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαφώς το πιο πετυχημένο σχέδιο για τη διατήρηση της ειρήνης στον κόσμο», είπε ο κ. Γκουτέρες, ο οποίος εξέφρασε τη «βαθιά ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή του» για την ισχυρή δέσμευση της ΕΕ στην πολυμερή συνεργασία και τη «γενναιόδωρη συνεισφορά της στην ανάπτυξη της συνεργασίας, της ανθρωπιστικής βοήθειας και επίσης στις βασικές πτυχές της ειρήνης και της ασφάλειας, που αποτελούν τον πυρήνα της δράσης του ΟΗΕ».
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων, όπως η Συρία («κανένας δεν κερδίζει, όλοι χάνουν)», η μετανάστευση και η προσφυγική κρίση, όπου μίλησε για τη δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης, για την παγκοσμιοποίηση «που άφησε πολλούς ανθρώπους πίσω», την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη να διασφαλίσουμε την πολιτιστική ποικιλομορφία, η οποία αποτελεί «πλούτο όχι απειλή» αλλά απαιτεί «τεράστια πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική επένδυση στην κοινωνική συνοχή».
Πριν από την πανηγυρική συνεδρίαση, ο Γενικός Γραμματέας είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Ταγιάνι.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε η ανάγκη για ισχυρή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινές παγκόσμιες προκλήσεις.
Ανοίγοντας τη συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος Ταγιάνι δήλωσε:
"Οι πολίτες μας δικαιωματικά αναμένουν από την Ευρώπη να ενισχύσει τη φωνή της και να είναι η ίδια πιο αποτελεσματική παγκοσμίως. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς, τη στιγμή που αθώοι πολίτες σφαγιάζονται στη Συρία και λιμοκτονούν στην Αφρική, γυναίκες και παιδιά πέφτουν θύματα σωματεμπορίας και χιλιάδες απελπισμένες ψυχές πεθαίνουν στην έρημο ή στη Μεσόγειο. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε αδιάφοροι, καθώς τα θεμελιώδη δικαιώματα απειλούνται όλο και περισσότερο".
"Περισσότερο από ποτέ, πρέπει να συνεργαστούμε για να δώσουμε στους πολίτες μας συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με την τρομοκρατία, τη ριζοσπαστικοποίηση, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την κλιματική αλλαγή, τη φτώχεια και την ανεργία".
"Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναδύθηκαν μέσα από τις στάχτες τη παγκόσμιας σύγκρουσης, έχουν τις ίδιες αξίες και τον ίδιο στόχο: την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας μέσω πολυμερούς συνεργασίας".
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Αντόνιο Γκουτέρες, μιλάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, από την εκλογή του τον Ιανουάριο του 2017. Ο κ. Γκουτέρες, έχει διατελέσει Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από το 2005 έως το 2015 και πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 1995 έως το 2002.
Σύνδεσμοι
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ